ÎNTÂLNIRE O importantã delegatie de fermieri din judetul Vaslui a fost prezentã, sâmbãtã, la cea de-a patra editie a Forumului Agricol Transfrontalier Republica Moldova-România, gãzduitã de orasul Cahul. O deplasare pregãtitã de Camera de Comert, Industrie si Agriculturã Vaslui, partener traditional de acum al acestui eveniment. Ministrul Agriculturii din R. Moldova, Vasile Bumacov, a tinut sã multumeascã fermierilor din România pentru participare, spunând cã tara sa face eforturi pentru a combate coruptia, inclusiv în sectorul agricol. “Niciun sector economic nu suferã mai mult de coruptie decât agricultura. Dacã vorbim de un mãr, de exemplu, de acolo muscã si Politia, si Vama, si inspectoratele de tot felul”, a spus Bumacov, arãtând cu degetul spre coruptia din R. Moldova. Vasluiul, ca în fiecare an, a avut o delegatie de peste 20 de fermieri, nume cunoscute pe Valea Prutului, cât si primari si specialisti în administratie publicã. Prezent la forum, deputatul PSD de Vaslui, Toader Dima, a spus cã “este un eveniment aparte în R. Moldova, la care gospodarii pot sã-si prezinte produsele lor traditionale, cel care se fac de când lumea si Pãmântul pe aceste meleaguri”.
Sâmbãtã, în sala Consiliului Raional Cahul, a avut loc editia a patra a “Forumului Agricol Transfrontalier România – Republica Moldova”, cu tema “Impactul semnãrii Acordului de Asociere cu Uniunea Europeanã asupra sectorului agricol din Republica Moldova”. O temã de actualitate pentru autoritãtile moldovene, care asteaptã multe de la pasii pregãtitori pentru intrarea în marea familie europeanã. De altfel, evenimentul a fost organizat de Consulatul General al României la Cahul, cu sustinerea Ministerului Afacerilor Externe al României si a Ministerului Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale, în parteneriat cu Consiliul Raional Cahul, Primãria orasului Cahul si Centrul Pro-Europa Cahul, ca si cu CCIA Vaslui, partener traditional al acestui forum. Delegatia Ministerului Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale din România a fost condusã de secretarul de stat Daniel Botãnoiu, în timp ce delegatia Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare din Republica Moldova l-a avut în frunte pe ministrul Vasile Bumacov. Peste 20 de fermieri din judet, însotiti de specialisti în administratie, primari si deputatul PSD de Vaslui, Toader Dima, au participat la acest forum, în care se dezbat teme importante pentru agricultura de pe cele douã maluri ale Prutului.
Noul consul general de la Cahul: “Judetul Vaslui, oamenii de afaceri si Camera de Comert de acolo ne sunt mereu aproape”
Consulatul General al României la Cahul a organizat în fiecare an, începând din anul 2011, Forumul Agricol Transfrontalier România – Republica Moldova. Având în vedere semnarea în acest an de cãtre Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeanã, tema Forumului a tratat în exclusivitate acest subiect.
Manifestarea a început la ora 10.00, prin deschiderea oficialã a Expozitiei Agricole România-Republica Moldova, în cadrul cãreia 50 de agenti economici si mesteri populari, din România si Republica Moldova, au prezentat produse agro-alimentare, masini si echipamente agricole, material semincer si produse de artizanat. Judetul Vaslui a fost reprezentat prin firma de produse apicole Consbit, fiind una dintre atractiile târgului de produse alimentare si agroindustriale din acest an. În premierã, în Piata Horelor din Cahul a avut loc si un spectacol de muzicã popularã la care au evoluat ansambluri din România si din Republica Moldova. “Orasul Cahul tinde sã devinã un centru regional în sudul Republicii Moldova, desi o perioadã îndelungatã a fost un simplu oras. Guvernul R. Moldova a întors ochii spre noi si pot sã spun cã încep sã se vadã rezultatele. Dacã este prietenie, atunci se realizeazã multe lucruri frumoase. Nu întâmplãtor cu multi ani în urmã am primit ordinul <<Prietenia între popoare>>. Avem relatii apropiate cu Galati si Vaslui, ne deschidem si spre alte autoritãti din România”, a spus primarul de Cahul, Petru Burlacu, în deschiderea oficialã a Forumului. Noul consul general al României de la Cahul, Anca Corfu, a multumit Camerei de Comert de la Vaslui, oamenilor de afaceri din judetul Vaslui prezenti la Forum. “Îmi doresc sã continui proiectele initiate de misiunea noastrã diplomaticã. Multumesc Camerei de Comert Vaslui, oamenilor de afaceri din acest judet, ca întotdeauna Vasluiul are cea mai numeroasã delegatie din România”, a spus consulul general, numit de putin în aceastã functie. Ministrul Agriculturii din R. Moldova, Vasile Bumacov, a spus cã orasul Cahul a fãcut pasi mari spre Europa. “Apreciez foarte mult cã sunt alãturi de noi prietenii din România, care au o mare experientã pe parcursul european. Ne vine usor sã întelegem, fãrã bariere lingvistice, ceea ce avem nevoie pentru a ne integra în Europa, când vin experti de la Bucuresti sau din alte judete. Mã întorc la forumul de aici, spunând cã, la noi, în R. Moldova, toatã lumea produce vin. Or, pentru a-l valorifica în UE, avem nevoie de o istorie si etichete cerute de normele europene. Ni se oferã o piatã de jumãtate de miliard de consumatori, desi pierdem o piatã, cea a Rusiei, pe care ne vom întoarce, cu sigurantã”, a spus ministrul Bumacov.
“Vasluiul, orasul cu care ne-am înfrãtit, are deja o piatã performantã”
“Am demarat un proiect de parteneriat cu municipiul Vaslui, cu rezultate bune, am gãsit chiar posibilitãti de dezvoltare a acestui parteneriat. As putea spune cã Vasluiul a avansat mult pe tema comercializãrii productiei agricole, are o piatã performantã deschisã de curând. Ar fi bine ca, astãzi, agentii economici sã semneze douã-trei contracte, sã existe întelegeri între firmele participante” – Petru Burlacu, primar Cahul
“Cred cã, având spriijnul României, vor reusi mai usor sã intre în UE”
“Este un eveniment important, o oportunitate de prezentare a produselor agricole din sudul Republicii Moldova. Chiar si prezentarea a fost fãcutã în stil traditional, desi este clar pentru mine cã multe produse au un drum lung pânã ce vor ajunge la standardele europene. Sunt aici, la Cahul, produse care existã în zonã de când lumea si Pãmântul, cum se spune, mã refer aici la struguri, rosii, miere de albine, brânzã sau vinuri. Sper cã vor reusi sã acceseze mai usor decât am fãcut-o noi acele fonduri europene, gen Sapard. Cred cã, având spriijnul României, vor reusi mai usor sã intre în UE, mai ales cã am observat cã în agriculturã proiectele cu finantare europeanã reusesc sã atragã 90% din sumele puse la dispozitie, fatã de alte ramuri” – Toader Dima, deputat PSD de Vaslui