spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

FERMIERII VASLUIENI, JECMÃNITI LA HAMBARE!

- Advertisement -

Agricultorii din judet au nevoie urgentã de subventii

FALIMENT… Pentru cã sunt furati ca în codru la pretul grânelor, agricultorii din judet cer sprijinul Guvernului României, altfel riscã sã intre în faliment si sã lase necultivate zeci de mii de hectare de terenuri. Fatã de anul trecut, în acest moment se oferã doar jumãtate din pretul cu care se vindeau atunci grâul, porumbul sau floarea soarelui. Sãtui de minciuni, agricultorii din judet au dorit sã aibã o întâlnire cu secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Valentin Olimpiu Soneriu, dar si cu directorul general al Agentiei de Plãti si Dezvoltare Ruralã, cãrora le-au cerut deblocarea subventiilor la valori mai mari fatã de cele care se practicã acum, dar si sprijin în accesarea proiectelor cu finantare europeanã.

Zeci de fermieri, proprietari de vii, livezi, producãtori din industria cãrnii, au venit la o întâlnire cu secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Valentin Olimpiu Soneriu, si directorul general al Agentiei de Plãti si Dezvoltare Ruralã si Pescuit, miercuri dupã-amiazã. O sedintã care s-a dorit mai mult de informare, pentru cã sefii veniti de la Bucuresti au dorit sã afle problemele agriculturii din acest sector de tarã. La sediul Zooprod Gura Vãii, s-au adunat agricultori, proprietari de societãti agricole, proprietari de livezi, manageri de firme din industria cãrnii, apicultori, cu totii dornici de a-si spune pãsurile într-un moment foarte greu pentru principala activitate din acest judet al României, cum este agricultura.

„Nu mai putem vinde grâul la acest pret. Dãm faliment”

Mai multi manageri de firme care se ocupã cu cultivarea terenurilor agricole au acuzat pe fatã hotia si preturile de speculã la care le sunt cumpãrate produsele. „Nu mai putem vinde grâul la preturile de pe piatã. Dãm faliment, trebuie sã ne ajutati”, au strigat mai multi producãtori agricoli. Nici nu este de mirare, cât timp în acest moment grâul se cumpãrã cu 50-60 de bani, iar floarea sorelui cu 1-1,2 lei. Porumbul este si el la jumãtate fatã de preturile de pe piatã din 2012, cu 45 de bani kilogramul. „La asemenea preturi, punem în pericol începerea unui nou an agricol, pentru cã noi suntem tocmai în faza aceasta. Aceastã scãdere dramaticã a preturilor ne pune în situatia de a nu mai avea bani cu ce sã cumpãrãm motorinã, îngrãsãminte, seminte. Nici cheltuielile nu ni le acoperim, în aceste conditii. La un hectar de pe care obtinem cinci tone de grâu, pe care-l vindem cu 50 de bani kilogramul, abia dacã reusesti sã-ti acoperi cheltuielile”, spune Ioan Nechifor, managerul firmei Zooprod, presedintele asociatiei producãtorilor agricoli din judetul Vaslui, Grup Est. Producãtorii au asteptãri mari. Ar dori sã se înfiinteze o Bursã a cerealelor, care sã stopeze mafia de pe aceastã piatã de desfacere, plus preturi cu adevãrat competitive pentru productia acestui an. Sunt convinsi cã nu vor mai vinde ca anul trecut, când a fost secetã, si grâul se vindea cu 1,1 lei/kg, iar floarea cu 2,2 lei/kg. Ar dori însã niste preturi mai decente, cum ar fi un 80 de bani pe kilogram la grâu sau 70 de bani la porumb, în timp ce floarea ar trebui sã se cumpere cu 1,8 lei pe kilogram, pentru a acoperi cheltuielile si a începe un nou an agricol. „Suntem, din pãcate, nevoiti sã vindem productia la preturile de acum, foarte, foarte mici, altfel nu mai începem arãturile”, spune Nechifor, al cãrui punct de vedere a fost împãrtãsit si la întâlnirea cu secretarul de stat din Ministerul Agriculturii.

Bani pentru livezi si subventii mai mari de la minister

Ce au mai cerut producãtorii agricoli la întâlnirea cu sefii de la Ministerul Agriculturii? Scãderea pretului la apa folositã la irigatii, cresterea nivelului subventiilor plãtite de Guvern pe hectar, pe lângã subventia de 139 de euro care vine de la Uniunea Europeanã, dar si subventionarea pretului la care se cumpãrã motorina. „Noi nu cumpãrãm motorinã sã ne plimbãm cu masinile, folosim motorina la câmp, la lucrãri agricole. Dl. secretar de stat a promis cã ne va da o subventie pe litrul de motorinã”, a explicat Nechifor. S-a cerut conducerii APDRP ca accesarea proiectelor cu finantare europeanã sã se facã mult mai usor ca pânã acum. Nici livezile nu au fost uitate. De anul viitor, se vor da fonduri pentru înlocuirea livezilor actuale, îmbãtrânite si cu productie redusã. Statistic, în judet sunt cam 2.000 de hectare de livezi bãtrâne si doar 200 de hectare nou-înfiintate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.