spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Fermierii trebuie sã respecte si obligatiile care le revin

- Advertisement -

Fermierii care beneficiazã de subventii pentru terenurile agricole au obligatia sã anunte în scris Agentia de Plãti si Interventie pentru Agriculturã, în termen de zece zile, aparitia de cazuri de fortã majorã sau circumstante exceptionale. În caz contrar, se pot gãsi în situatia sã fie penalizati sau chiar exclusi de la platã. Este vorba atât de calamitãtile naturale, dar si de decesul sau incapacitatea de muncã a fermierului care a depus cererea.

OBLIGATII În cazul în care, din cauza capriciilor vremii, terenurile sunt afectate de calamitãti, fermierii pot primi totusi sprijin financiar pentru unitatea de suprafatã pentru care depun în aceastã perioadã cereri la APIA, cu conditia sã facã cerere si sã prezinte, în termen de zece zile de la producerea evenimentului, documente justificative. În cazul în care zona în care au terenurile este declaratã calamitatã la nivel national, cum a fost cazul acum câtiva ani, din cauza inundatiilor, nu trebuie depusã decât înstiintarea de producere a evenimentului. Atunci când culturile au fost afectate din cauza unor fenomene naturale izolate, este nevoie ca înstiintarea sã fie însotitã de un proces verbal de constatare a calamitãtii eliberat de primãria pe raza cãreia se aflã terenurile în cauzã. „Este posibil ca, în diverse zone ale judetului, pe areale mici, sã se manifeste fenomene ca secetã, inundatii, înghet, grindinã, sau altele, care afecteazã în foarte mare proportie cultura. Beneficiarul de subventii agricole trebuie sã înstiinteze institutia noastrã cu privire la aceste calamitãti si sã facã dovada existentei acestor fenomene printr-un document eliberat de autoritãtile locale”, a declarat Petru Botez, directorul APIA Vaslui.

Pot fi vinovati fãrã voie, din nestiintã.

Alte cazuri în care potentialii beneficiari de subventii agricole pot rãmâne fãrã banii asteptati sunt asa-numitele circumstante exceptionale. Practic, dacã dupã depunerea cererii, titularul decedeazã, mostenitorii acestuia pot totusi primi ajutorul financiar doar dacã înstiinteazã APIA în acest sens, în acelasi termen de 10 zile. În plus, mostenitorii trebuie sã prezinte un certificat care sã ateste calitatea pe care o au sau, în cazul existentei mai multor mostenitori, o împuternicire din partea acestora. Mai sunt si situatii în care titularul cererii de subventie nu-si poate munci pãmântul, din cauza bolii, a unui accident sau din alte motive, dar care nu a auntat în timp util, caz în care riscã sã fie exclus de la platã în anul respectiv pentru cã nu a muncit pãmântul pentru care a solicitat sprijin financiar. Aceste situatii pot fi evitate în cazul în care persoana în cauzã depune la centrul APIA de care apartine un certificat medical de constatare sau o adeverintã medicalã cu privire la incapacitatea de muncã de lungã duratã din punct de vedere profesional. „Au fost si anii trecuti asemenea situatii, în care nu am fost înstiintati în scris cu privire la aceste circumstante exceptionale. Multi dintre cei în cauzã au motivat cã nu au stiut de respectivele prevederi, cu toate cã li s-a explicat obligatiile care le revin, în momentul depunerii cererii de sprijin pe unitatea de suprafatã. Trebuie ca lumea sã înceapã sã înteleagã cã nu te poti juca cu banii europeni, si cã trebuie sã respecte în totalitate aceste obligatii, în caz contrar suportând consecintele”, a adãugat directorul Petru Botez.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.