Pentru a-si asigura furajele necesare pentru hrana animalelor, precum si pentru cheltuielile curente, crescãtorii de animale pot accesa credite bancare, pe baza unei adeverinte eliberate de Agentia de Plãti si Interventie pentru Agriculturã. Si fermierii care au depus cereri de subventie în cadrul programului SAPS 2012 au posibilitatea obtinerii de credite bancare pentru înfiintarea culturilor agricole în aceastã primãvarã.
Beneficiarii plãtilor nationale directe complementare în sectorul zootehnic, sectorul bovine, ovine si caprine, care au depus cereri de subventie în vara trecutã, pot accesa credite bancare pentru finantarea activitãtilor curente. Pentru accesarea acestor credite, este nevoie de o adeverintã eliberatã de Agentia de Plãti si Interventie pentru Agriculturã (APIA) pentru crescãtorii de animale. Creditele oferã producãtorilor agricoli posibilitatea utilizãrii de resurse financiare, necesare activitãtilor curente, pâna la efectuarea, de cãtre APIA, a plãtii primelor pe exploatatie si pe cap de animal, prime în valoare de 500 de lei/cap de bovinã, respectiv, 40,8 lei/cap de ovinã sau caprinã. Valoarea creditului este de pânã la 90% din valoarea totalã a primei pe exploatatie si pe cap de animal, ce urmeazã a fi primitã de fermierul respectiv. Fondul de Garantare a Creditului Rural – FGCR IFN S.A. si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii garanteazã 80% din valoarea creditelor acordate de bancã. Bãncile cu care APIA a încheiat conventii si la care fermierii pot apela pentru a lua aceste credite sunt: CEC Bank SA, BCR, BRD Groupe Societe Generale, OTP Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, Procredit Bank, Creditcoop, Intesa Sanpaolo România, Bancpost, Piraeus Bank, Garanti Bank, Banca Carpatica si UnicreditTiriac Bank. „Potrivit acestor conventii, APIA elibereazã o adeverintã prin care se confirmã cã beneficiarul a depus cererea de platã pentru PNDC pentru anul 2012, cã s-au efectuat controalele si verificãrile administrative conform reglementãrilor în vigoare si cã beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la platã, la data emiterii adeverintei. Pânã în acest moment, APIA Centrul judetean Vaslui a eliberat crescãtorilor de ovine si caprine 322 de adeverinte pentru un numãr de 57157 capete, iar crescãtorilor de bovine 407 adeverinte, pentru 5720 animale”, a declarat Petru Botez, directorul APIA Vaslui. Practic, prea putini crescãtori de animale au apelat la aceste credite, dat fiind cã, anul trecut, au fost depuse, la nivelul judetului Vaslui, 1690 cereri pentru 225149 ovine si caprine, si 6520 cereri, pentru 38595 bovine.
Credite si pentru cultivatori
La rândul lor, si agricultorii, inclusiv cei din zonele defavorizate, pot opta pentru obtinerea de credite garantate de FGCR IFN, de la bãnci cu care APIA a încheiat conventie, dacã au depus cereri de sprijin pentru plata unicã pe unitatea de suprafatã, în cadrul campaniei SAPS2012. Pentru desfãsurarea activitãtilor curente de pregãtire a campaniei agricole din anul 2013, fermierii pot solicita de la APIA adeverinte de creditare, adeverinte care atestã cã au depus cerere pentru campania 2012, si pentru ce suprafete de teren agricol. De la începutul anului, APIA a eliberat doar 24 adeverinte pentru o suprafatã totalã de 17120 ha, practic pentru mari fermieri, pentru o sumã totalã de peste 27 miliarde lei vechi. Si 3 beneficiari ai subventiei acordate agricultorilor din zone specific defavorizate au primit adeverinte de creditare, pentru o sumã totalã de 2,5 miliarde, respectiv pentru subventile ce urmeazã a fi acordate pentru o suprafatã de 1402 ha. Numãrul mic de adeverinte solicitate pentru obtinerea de credite agricole se datoreazã si faptului cã mare parte din agricultori au primit, la sfârsitul anului trecut, avansuri din subventiile aferente campaniei 2012.