spot_img
12 C
Vaslui
12-oct.-2024
spot_img

Fermierii îsi vor alege conducãtorii

- Advertisement -

ALEGERI Comitetul de Initiativã Judetean Vaslui, constituit în vederea organizãrii Camerelor Agricole, si-a fãcut treaba, se mai asteaptã doar semnalul ministerului pentru demararea alegerilor. Hotârârea de Guvern prin care s-a hotãrât amânarea pentru data de 25 septembrie, în loc de 24 iulie, datã initialã hotãrâtã prin Legea 283/2010, trebuie avizatã de cãtre Parlament, care este… în vacantã. Astfel, desi toate conditiile au fost îndeplinite, si desi ar fi trebuit sã fim spre finalul perioadei de depunere a candidaturilor, urmând ca de sãptãmâna viitoare sã înceapã campania „electoralã”, momentan totul este blocat, asteptându-se undã verde de la guvern. Probabil întârzierea cu care se vor organiza alegerile tine si de noua politicã de descentralizare propusã de guvern.

Desi Comitetul de Initiativã a pregãtit totul în vederea bunei desfãsurãri a alegrerilor conducerilor Camerelor Agricole Zonale din judetul Vaslui, si ar fi trebuit sã fim în plinã perioadã de depunere a candidaturilor, urmând ca de sãptãmâna viitoare sã înceapã campania electoralã, momentan nu se mai stie nimic cu privire la înfiintarea acestor organisme, vitale pentru viitorul agriculturii. Totul este pregãtit, dar nu s-a primit încã, de la ministerul Agriculturii, semnalul de începere a alegerilor, programate, dupã mai multe amânãri, pentru data de 25 septembrie. „Tot ceea ce a tinut de noi, am fãcut: am delimitat cirscumscriptiile electorale, respectiv delimitarea viitoarelor Camere agricole, am purtat discutii cu primarii, pentru a primi suportul lor în vederea organizãrii alegerilor birourilor colegiilor agricole, care vor deveni ulterior Camerele agricole zonale, am hotãrât inclusiv componenta birourilor electorale si am pus la punct toate detaliile legate de alegeri. Întrunirile Comitetului de Initiativã Judetean, al cãrui presedinte am fost numit, s-au tinut în toatã aceastã perioadã, din mai si pânã acum, conform statutului, si mai mult decât atât, chiar si de douã ori pe lunã, tocmai pentru a pregãti înfiintarea acestor entitãti, foarte importante pentru toti fermierii. Din pãcate, se pare cã, având în vedere cã sunt alte probleme mai presante, se pare cã constituirea acestor Camere Agricole va mai întârzia, calendarul stabilit prin Legea 283 fiind deja depãsit, desi noi, la nivelul judetului Vaslui, suntem pregãtiti sã demarãm aceastã actiune. Este posibil ca, imediat ce ia sfârsit vacanta parlamentarã, sã fie adoptat actul normativ necesar demarãrii acestei actiuni. Mai mult ca sigur, data alegerilor va fi decalatã, astfel încât acestea sã se poatã desfãsura conform normelor legale. Normal, mai asteptãm si fondurile necesare oganizãrii alegerilor pentru Camerele Agricole, dar, asa cum am spus, noi, la nivelul judetului Vaslui, ca si infrastructurã, suntem pregãtiti!”, a declarat ing. Mihai Ardeleanu, directorul executiv al Directiei pentru Agriculturã Vaslui, presedintele Comitetului Judetean de Initiativã.

Ce sunt Camerele Agricole?

La nivelul judetului Vaslui vor fi înfiintate un numãr de 19 colegii ale Camerelor agricole, de organizarea alegerilor în aceste colegii ocupându-se nou înfiintatul Comitet Judetean de Initiativã. Camerele agricole, organizatii neguvernamentale, se vor înfiinta la nivel zonal, judetean, regional si national, care vor prelua o parte din activitatea actualelor oficii judetene de consultantã agricolã (OJCA) si Directii pentru agriculturã judetene, în cazul ultimei institutii, urmând a se prelua partea de consultantã, urmând a fi principalele mijloace de dialog dintre agricultori si institutiile statului. Ele vor fi conduse de specialisti în domeniu alesi prin vot direct de cãtre agricultori. În judet vor fi 119 sectii de votare, numãrul minim de electori arondat unei sectii de votare fiind de 243. La vot se vor putea prezenta persoanele care detin sau au în folosintã cel putin un hectar de teren agricol, în total, la nivelul judetului, se estimeazã a fi în jur de 36000 de alegãtori, conform listelor furnizate de APIA. Pentru agricultorii vasluieni este foarte important pe cine vor alege sã-i reprezinte în camerele agricole, având în vedere cã aceastã structurã va avea un cuvânt destul de greu de spus la elaborarea politicilor agricole nationale. Importanta Camerelor agricole zonale si judetene este determinatã de rolul pe care îl vor avea în aprobarea programelor de dezvoltare localã. Conform Legii 283/2010, “este obligatorie consultarea camerelor agricole zonale, judetene si a Camerei Agricole Nationale de cãtre toate autoritãtile administratiei publice locale si centrale, înaintea luãrii deciziilor cu privire la programele de dezvoltare localã, la implementarea unor industrii ce ar putea afecta exploatatiile agricole si spatiul rural, precum si pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol”. „Trebuie spus cã aceste camere agricole vor reprezenta interesele fermierilor si au un rol consultativ, dar si un foarte important rol de consiliere atât în ceea ce priveste politica agricolã, cât si în accesarea fondurilor europene sau guvernamentale. Nu trebuie neglijat nici rolul pe care îl vor avea aceste organisme pentru certificarea calitãtii de producãtor sau pentru elaborarea documentatiilor cu privire la înscrierea în Cartea funciarã a terenurilor agricole sau forestiere. Tocmai de aceea avem nevoie sã fie alesi oameni competenti, care doresc sã facã ceva pentru agricultura vasluianã. În functie de cât de buni gospodari vor fi acestia, si de cât de mult interes îsi vor da, va depinde în mare mãsurã bunãstarea celor care muncesc pãmântul. Trebuie spus cã înfiintarea acestor Camere agricole este fãcutã dupã modelul francez, model care si-a dovedit utilitatea, agricultura din aceastã tarã fiind una dintre cele mai avansate si mai bine dezvoltate din UE”, subliniazã ing. Mihai Ardeleanu, presedintele CJI Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.