spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Fermierii din Solesti, fatã în fatã cu cei care îi învatã cum sã absoarbã banii de la UE veniti pe agriculturã | FOTO

- Advertisement -

POPAS…În cadrul conferintei locale „Caravana Cunoasterii”, care a avut loc pe 1 februarie la Solesti, fermierilor vasluieni din zonã le-au fost aduse la cunostintã mãsurile cuprinse în Planul National Strategic 2023-2027 si sumele pe care le au la dispozitie pentru a le investi în agriculturã si dezvoltare ruralã. În ansamblu, Planul National Strategic (PNS) al tãrii noastre urmãreste îmbunãtãtirea mijloacelor de subzistentã ale fermierilor, dar si a competitivitãtii acestora. în patru ani, Uniunea Europeanã pune la dispozitia fermierilor din România o sumã impresionantã: 15,8 miliarde de euro.

 La nivel national se desfãsoarã campania „Caravana Cunoasterii”, organizatã de Ministerul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale. Toate evenimentele din cadrul acestei campanii sunt adresate fermierilor, reprezentantilor autoritãtilor nationale, regionale, locale, organizatiilor societãtii civile, dar si partenerilor economici, sociali si de mediu. Scopul acestei campanii este informarea si cunoasterea perspectivelor oferite de actualul cadru de programare al Politicii Agricole Comune din perioada 2023-2027 si în special informarea detaliatã cu privire la toate oportunitãtile de finantare din cadrul Planului National Strategic. Informãrile sunt organizate la nivel de regiuni, prin setul de „Conferinte Regionale – Caravana Cunoasterii”, la care participã însusi ministrul Petre Daea, alãturi de reprezentanti ai MADR, APIA si AFIR.

Caravana Cunoasterii a poposit la Solesti

Urmând un traseu piramidal, informatiile pretioase pentru sectorul agricol ajung în toate unitãtile administrativ-teritoriale (UAT-uri) prin conferintele organizate în teritoriu de cãtre reprezentantii Directiilor Agricole Judetene, ai filialelor judetene APIA (plãti si inteventii pe agriculturã), precum si de reprezentantii filialelor judetene AFIR (finantarea investitiilor rurale). Conferinta „Caravana Cunoasterii’ din regiunea de dezvoltare Nord-Est, din care face parte si judetul Vaslui, s-a desfãsurat pe 13 ianuarie, la Piatra-Neamt, urmând ca pe tot parcursul lunii februarie sã se organizeze evenimente de informare în toate UAT-urile vasluiene. Astfel, ieri, 1 februarie, a avut loc la Primãria Solesti o campanie de informare la care au participat fermierii si agentii economici din zonã, precum si alti actori interesati sã desfãsoare activitãti în sectorul agricol. Din partea Directiei Agricole Judetene Vaslui a fost prezent directorul executiv Gigel Crudu, alãturi de Estera Rafira Ivanov, în calitate de sef birou APIA Vaslui si de Sandu Damian, directorul Agentia Nationalã de Îmbunãtãtiri Funciare (ANIF) – Sucursala Vaslui. Bineînteles cã, în calitate de gazdã, primarul Mona Bujor a moderat aceastã conferintã.

Gigel Crudu: „Ne mândrim cu fermele din judetul nostru care practicã o agriculturã modernã si digitalizatã”

Toti cei prezenti au fost informati ca si noutate cã, spre deosebire de perioadele de programare anterioare, Planul National Strategic 2023-2027 cuprinde instrumente de sprijin finantate atât din Fondul European de Garantare Agricolã – FEGA – (plãti directe si interventii sectoriale – mãsuri pentru sustinerea pietei), cât si din Fondul European pentru Agriculturã si Dezvoltare Ruralã – FEADR – (politica de dezvoltare ruralã). Directorul executiv al Directiei Agricole Judetene Vaslui a subliniat faptul cã fermierii români si agricultura româneascã vor beneficia per total de 15,83 miliarde de euro prin Planul National Strategic, din care 9,78 de miliarde de euro sunt pe Pilonul I – Plãti directe si interventii sectoriale, iar 5,87 miliarde de euro din Pilonul II – Dezvoltare ruralã. „Agricultura în economia localã vasluianã detine un rol principal, iar în ultimii ani, sustinerea si dezvoltarea economiei judetului s-a realizat preponderent prin agriculturã – principala ramurã productivã. Cu toate acestea, ritmul de dezvoltare al agriculturii vasluiene este încã redus, iar productivitatea muncii este scazutã. Ne mândrim cu fermele din judetul nostru care practicã o agriculturã modernã, performantã, digitalizatã, la standarde europene. Însã, pontentialul agricol al judetului este imens, asa cã mai este loc pentru dezvoltarea sectorului. Dorim, prin aceste informãri, sã aducem la cunostintã tuturor vasluienilor faptul cã existã multe mãsuri si oportunitãti în cadrul Planului National Strategic, atât pentru fermierii care practicã deja agricultura, cât si pentru cei care doresc sã dea startul unei afaceri în sector”, a declarat Gigel Crudu.

Directii noi de finantare: înfiintare de plantatii struguri de masã si de perdele forestiere de protectie

NOUTÃTI…Sunt multe noutãti pe care le aduce Planul National Strategic 2023-2027, una din ele fiind aceea cã planul prevede 89 tipuri de interventii, 51 interventii prin FEGA si 38 interventii prin FEADR, punându-se în acest mod accentul cãtre rezultate și performantã, pentru atingerea obiectivelor agricole nationale. Totodatã, acest plan introduce un instrument de sprijin al fermierilor afectati de pierderi ale productiei agricole prin care se acordã despãgubiri în caz de calamitãti. Dacã în vechiul PNDR (Planul National de Dezvoltare Ruralã) se punea accentul pe conformitate, în noul PNS se pune accentul pe rezultate si performantã, pe îndeplinirea obiectivelor de mediu si climã, de bunãstarea animalelor. De asemenea, o altã veste bunã este faptul cã se mãreste flexibilitatea în stabilirea regulilor de eligibilitate si selectie, dar se procedeazã si la extinderea sectoarelor pentru care se acordã finantare sub umbrela PNS, astfel apar sectoare noi, ca: bunãstarea la taurine, irigatii în sistemele locale (se acordã finantare pânã la 500.000 euro/per beneficiar), plantatii struguri de masã, investitii în perdele de protectie, etc.

Fermierii din România pot absorbi pânã la 15,8 miliarde de euro în perioada 2023 -2027

INFORMATII GENERALE…Planul National Strategic pentru România, aferent perioadei 2023-2027, dedicat investitiilor în agriculturã si dezvoltare ruralã, a fost aprobat de Comisia Europeanã pe 7 decembrie 2022. Sub umbrela Planului National Strategic 2023-2027, fermierii români si agricultura româneascã vor putea accesa un total de 15,8 miliarde de euro. La nivel european, noua PAC (politica agricolã comunã) care se deruleazã de la începutul acestui an, este conceputã pentru a realiza tranzitia spre un sector agricol modern, digitalizat, durabil si rezilient. Per total, noua Politicã Comunã Agricolã va beneficia de finantare de aproximativ 270 miliarde de euro pentru perioada 2023-2027.

Din bugetul total al Uniunii Europene, o mare parte din bani vor fi folositi pentru implementarea si îndeplinirea obiectivelor de mediu si climatice, iar o altã parte va merge cãtre tinerii fermieri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.