Doi bărbaţi din Neamţ au fost salvaţi la timp de către pompieri, ei fiind primele victime ale fermentării mustului din acest sezon. Ambii au fost internaţi în Spitalul Judeţean de urgență din Piatra Neamţ.
În aces caz, alarma la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ s-a dat ieri, 10 octombrie 2022, în jurul orei 12.30, prin apel la 112 pompierii fiind solicitaţi să intervină în localitatea Vădurele, din comuna Cândeşti.
Apelantul a relatat că, într-o gospodărie din sat, două persoane sunt căzute într-un beci, unde se aflau câteva damigene în care fermenta must. Victimele erau leşinate din cauza inhalării de dioxid de carbon, gaz care se degajă în procesul chimic de obţinere a vinului.
„Au fost alocate forţe şi mijloace de la Detaşamentul de pompieri Piatra Neamţ şi Ambulanţă. Pompierii, echipaţi cu aparate pentru respirat, au scos din beci două persoane. Victimele, doi bărbaţi de 68 şi 45 de ani, au fost transportate la UPU Piatra Neamţ“, a transmis ISU Neamţ.
Acum câţiva ani, din cauza fermentării tulburelului s-a produs o tragedie în comuna Mărgineni. Într-un beci au intrat, rând pe rând, patru persoane, toate leşinând. Un vecin a realizat ce s-a petrecut, a încercat să le salveze, dar pentru două dintre ele nu s-a mai putut face nimic.
Pentru a evita cazurile de intoxicaţie, ISU recomandă ca mustul să nu fie pus la fermentat în spaţii închise, să nu se intre în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare şi verificarea concentraţiei de oxigen din încăpere, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se stinge, înseamnă că nu există suficient oxigen…https://adevarul.ro/stiri-locale/piatra-neamt/fermentarea-vinului-poate-ucide-tulburelul-din-2211803.html