spot_img
spot_img
10 C
Vaslui
10-ian.-2025

Fenta italiana la CJAS Iasi

- Advertisement -

Iata o noua gaura neagra prin care se scurg banii putinilor contribuabili la asigurarile de sanatate. Daca vrei sa te operezi gratis si nu esti asigurat, sistemul permite plata unei asigurari modice, pe citeva luni, iti rezolvi problema pe banii celorlalti contribuabili, apoi nu mai dai nici un ban. In Iasi ar fi vorba despre circa 7.000 de astfel de cazuri de asigurati temporar. Este de inteles ca cei mai multi s-au asigurat astfel pentru interventii care i-ar fi costat sume considerabile. Multi dintre beneficiari sint ieseni care muncesc in strainatate. „Nu este normal ca o operatie, care acolo costa 50.000 de euro, sa fie rezolvata aici gratis”, prezinta un medic iesean cazul cu care s-a confruntat el . Culmea, sint favorizati cei care nu au platit niciodata asigurari in tara.

Zeci de ieseni plecati la munca in strainatate se intorc in tara in concediu in lunile de vara ca sa-si rezolve problemele medicale. Desi de cele mai multe ori este vorba de afectiuni cronice care pot fi tratate oricind si oriunde, iesenii prefera sa se trateze doar in concediu, si doar in tara. Astfel, cei care nu sint asigurati medical in tara platesc contributia la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate pentru ultimele sase luni si apoi sint considerati asigurati timp de alte trei luni. In acest interval, cei intorsi din strainatate incearca sa-si rezolve toate problemele de sanatate pe care le au. Astfel, doar cu un bilet de trimitere de la medicul de familie, pacientii se trateaza de afectiuni care in strainatate i-ar fi costat si zeci de mii de euro.

Un tinar in virsta de 18 ani a venit in tara ca sa-si extirpe o tumora imensa care-i prinsese coloana vertebrala si citeva coaste. Baiatul a ajuns in tara aproape paralizat, insa si-a platit asigurarea pe sase luni, respectiv 221 de lei, si dupa o operatie de opt ore, la care au participat medici din doua spitale, a fost externat ca nou.

„Nu este normal ca o operatie care in strainatate costa peste 50.000 de euro sa fie rezolvata aici aproape gratis. Costurile pentru un astfel de pacient sint foarte mari aici, insa el nu plateste decit o suma infima pentru asigurare”, spune unul dintre medicii care l-au operat pe tinar.

De cealalta parte, seful CJAS crede ca astfel de cazuri sint rare si, in plus, costurile sint acoperite complet din fondurile pe care le au spitalele la dispozitie.

„Avea o bomba in torace”

Tinarul in virsta de 18 ani locuieste de multi ani cu parintii in Palma de Mallorca, in Spania. In urma cu citeva luni insa, baiatul a simtit ca nu se mai poate tine pe picoare si a cazut. Parintii l-au dus la spital, si in urma investigatiilor la care l-au supus medicii, s-a stabilit ca tinarul avea o tumora de dimensiuni mari in interiorul toracelui, tumora care era extinsa atit pe patru coaste, cit si pe coloana vertebrala.

Desi traiesc in Palma de Mallorca de aproximativ opt ani, unde sint asigurati, parintii au decis sa se intoarca in Iasi pentru a-si opera fiul. Cum acesta nu fusese niciodata asigurat medical in Romania, a trebuit sa plateasca la CJAS contravaloarea contributiei la asigurarile de sanatate pentru ultimele sase luni si astfel si-a obtinut dreptul de a fi tratat in spitalele iesene fara alte cheltuieli. Pe baza unui bilet de trimitere, tinarul a fost internat la Spitalul de Neurochirurgie „N. Oblu” intr-un moment in care tumora deja ii provocase o paralizie partiala. Avind in vedere complexitatea cazului, echipa de medici care l-a operat a fost formata atit din neurochirurgi, cit si din chirurgi toracici si alt personal specializat in cele doua domenii.

„Operatia a durat opt ore si i-au fost extirpate cele patru coaste si tumora care apasa coloana vertebrala. Baiatul a inceput sa se simta mai bine chiar imediat dupa operatie. Citeva zile a ramas internat la Neurochirurgie, apoi a venit la noi pentru o perioada in care s-a facut drenaj”, a declarat dr. Mugurel Bosanceanu, medic in cadrul Clinicii de Chirurgie Toracica a Spitalului de Pneumoftiziologie. Tinarul a plecat pe picioarele lui din spital, dupa aproximativ doua saptamini de internare.

De o mie de ori mai ieftin in Romania

Medicii spun ca o asemenea interventie chirurgicala l-ar fi costat pe tinar peste 50.000 de euro in Spania. „Oamenii evita spitalele din strainatate tocmai pentru ca este mult mai scump decit in tara. Aici a rezolvat operatia de peste 50.000 de euro cu mai putin de 250 de lei, respectiv asigurarea pe care a platit-o la CJAS. Astfel de cazuri se intimpla frecvent, mai ales in lunile de vara. Ar trebui sa fie totusi un semnal de alarma aceasta situatie, pentru ca se efectueaza operatii extrem de costisitoare, care sint decontate de catre CJAS cu sume foarte mici. Spre exemplu, pentru acest pacient putem spune ca s-a decontat in total aproximativ 800 de euro. Cheltuielile in schimb au fost cu mult peste aceasta suma, nici nu pot fi cuantificate de fapt, pentru ca e vorba atit despre plata personalului medical, cit si despre investigatii, analize, aparatura si instrumentar”, a mai spus chirurgul.

Pe de alta parte, medicii afirma ca romanii plecati la munca in strainatate se intorc in tara pentru a-si rezolva problemele medicale nu doar din cauza banilor, ci si din cauza timpului de asteptare. „Ce se opereaza la noi repede, in strainatate se sta si cite patru-cinci luni pe listele de asteptare. Accesul la interventii chirurgicale este mult mai dificil in strainatate”, a adaugat medicul.

De altfel, medicii ieseni spun ca in lunile de vara au din ce in ce mai des astfel de pacienti. „Se opereaza aici polipi, amigdale, deviatii de sept, operatii care in mod normal nu sint urgente. De asemenea, rinoplastiile, care in strainatate costa cam o mie de euro, si laringectomiile, care sint 10.000 de euro, se opereaza aici pe baza unui bilet de trimitere si a unei dovezi ca a platit cele citeva luni de asigurare. Inca mai sint dintre acesti pacienti care ne si reproseaza ca trebuie sa plateasca asigurarea. Oricum, se cheltuie mult cu ei in spital, nu poti sa le dai drumul acasa imediat, riscul de complicatii e destul de mare, asa ca ramin internati citeva zile. Pe de alta parte, o operatie pentru o deviatie de sept este aminata in strainatate si doi-trei ani”, a declarat dr. Gina Stegaru, medic in cadrul Clinicii ORL din Spitalul „Sf. Spiridon”.

3.600 de ieseni asigurati temporar in sase luni

Conducerea CJAS nu are o evidenta clara a romanilor care se intorc din strainatate pentru a se trata in spitalele iesene. „Daca persoana respectiva nu a fost niciodata asigurata in Romania, atunci plateste contributia pe ultimele sase luni, respectiv 5,5% din salariul minim pe economie lunar, si este considerata asigurata timp de trei luni. Daca a fost asigurata la un moment dat, atunci trebuie sa plateasca tot din urma, din momentul in care au incetat platile”, a precizat dr. Iulian Serban, presedintele CJAS Iasi.

Conform unei statistici realizate de CJAS, numarul de persoane care nu realizeaza venituri impozabile si care au achitat contributia de asigurari sociale de sanatate pentru cele sase luni a fost in 2010 de 5.279. In acest an, in primele sase luni, se inregistrasera deja 3.604 astfel de cazuri. „Nu pot sa spun citi dintre acesti platitori sint romani intorsi din strainatate. Noi nu-i intrebam de ce platesc asigurarile doar pentru o anumita perioada de timp. Este dreptul lor sa se trateze in tara. Oricum, cazuri grave dintre ei sint putine. La decontare se foloseste un tarif mediu, asa ca majoritatea cazurilor dintr-un spital sint decontate cu o suma mai mare decit ar trebui. Cazurile mai scumpe sint doar in proportie de 15-20% din total, si pentru ele se folosesc banii in plus de la cele sub pretul pe care il plateste CJAS pentru ele”, a mai spus dr. Serban.

Este insa lesne de presupus ca marea majoritate a celor care s-au asigurat temporar au facut-o tocmai pentru diferite interventii medicale care, altfel, i-ar fi costat sume considerabile. Sume care, in acest mod anormal pe care il permite legea, sint suportate indirect de ceilalti asigurati.

„Daca am ocazia sa scutesc niste bani, nu evit asta”

De asemenea, foarte multi dintre iesenii plecati la munca in strainatate se intorc in concediu in tara ca sa-si duca rudele la spital. O categorie aparte este reprezentata de parintii care si-au lasat copiii la bunici sau rude in tara si vin acum sa le rezolve problemele medicale, multi dintre ei umplind holurile Clinicii de Oftalmologie a Spitalului „Sf. Spiridon”.

Paul Suduc are 38 de ani si de sapte ani munceste in Italia, la Parma. Cei trei copii i-a lasat in tara cu fosta sotie, insa anul acesta s-a decis sa-si duca fetita de opt ani la oftalmolog. „Are strabism de cind era micuta si trebuie operata. Daca o luam cu mine in Italia m-ar fi costat operatia cam 5.000 de euro. Aici insa am luat doar o trimitere de la medicul de familie si am rezolvat cu atit. Daca am ocazia sa scutesc niste bani, nu evit asta”, povesteste barbatul.

Medicii spun ca nu este deloc un caz singular. „In strainatate o programare la oftalmolog dureaza intre sase luni si un an. La noi, copiii sint operati imediat si fara nici un cost. Mai vin insa ieseni din strainatate si isi aduc rudele mai in virsta in spital. Daca in Iasi o operatie de cataracta costa in jur de 2.500 de lei, in Italia este cam 1.500 de euro”, a precizat conf.dr. Camelia Bogdanici, directorul medical al spitalului.

Tot pentru a-si aduce copilul la medic s-a intors in tara pentru scurt timp si Liliana Iancu. Fetita are doi ani si jumatate si trebuie operata de strabism. „De sase luni am plecat la sot, in Napoli, dar m-am intors acum un pic sa operez fetita. Eu cistig 500 de euro pe luna deocamdata, lucrez la o familie, iar fetita am lasat-o in tara, la mama. Deocamdata n-o pot lua cu mine. Nu-i usor sa stai printre straini, esti tratat urit si nu-ti da nimeni nimic”, spune tinara de 24 de ani, de loc din Sipote. Nici ea nu a trebuit sa plateasca pentru operatia fetitei sale.

Stomatologii sint cei mai solicitati

Pe de alta parte, cei mai multi dintre iesenii care se intorc acasa pentru a-si rezolva problemele medicale ajung in primul rind la dentist. Aici apeleaza mereu la cabinetele private, astfel ca nici nu mai au nevoie sa-si plateasca contributia la CJAS. „Acesti pacienti devin fideli cabinetului din tara si se intorc in fiecare an. De la locul de munca din strainatate li se pretinde o dantura estetica, si acolo preturile sint destul de mari. Daca la noi o interventie chirurgicala este in jur de 500 de euro, in alte tari se poate ajunge si pina la 3.000 de euro. Oricum, in ultimii ani, adresabilitatea la cabinetele dentare a crescut, mai ales in ceea ce priveste implanturile dentare”, a declarat prof.dr. Norina Forna, decan al Facultatii de Medicina Dentara Iasi.

Geanina Lupu are 42 de ani si de zece ani s-a mutat cu familia in Italia, unde si-a deschis o cofetarie. De aproximativ opt ani femeia se intoarce in concediu in tara ca sa-si rezolve problemele cu dantura. „Am avut mult de suferit din cauza danturii, si in ultimul timp am ajuns sa reduc drastic numarul de persoane cu care vorbesc tocmai ca sa nu-mi vada nimeni dintii. Acum am venit sa-mi pun citeva implanturi dentare si grefe osoase. In Italia un implant ajunge si pina la 1.500 de euro, pe cind aici am dat 500 de euro pentru unul”, a povestit pacienta.

Din categoria „paza buna trece primejdia rea”, exista si pacienti care, desi ar putea beneficia de gratuitate in spital, prefera sa plateasca asigurarea de sanatate pentru a fi siguri ca vor fi tratati. Radu Beraru este un astfel de pacient. Stabilit de 11 ani in Italia, barbatul s-a intors in concediu la parinti in tara. In timp ce repara ceva la masina, barbatul s-a lovit la un ochi si a avut nevoie de ingrijiri medicale. Desi barbatul are card european de sanatate si problema lui era o urgenta medicala, el a preferat sa mearga la CJAS si sa plateasca asigurarea. „Am fost la CJAS Botosani si am platit asigurarea de sanatate. Stiu ca nu trebuia, dar am vrut eu sa fiu sigur ca n-am probleme. In Italia am firma de constructii si in fiecare luna platesc 6-7.000 de euro asigurari de munca si sanatate pentru toti angajatii. Acum s-a intimplat sa ma lovesc, insa oricum romanul prefera sa vina acasa cind are probleme de sanatate; il costa mult mai putin aici”, a spus Beraru.

Cardul de sanatate a inceput sa prinda

Desi multi dintre iesenii plecati la munca in strainatate nu platesc asigurari de sanatate nici in Romania, nici in strainatate, totusi mai sint persoane care isi iau cardul european de sanatate pentru a fi scutiti de griji in cazul in care apar urgente medicale.

Cardul european de sanatate este valabil timp de sase luni de la emiterea lui si confera dreptul de a beneficia de asistenta medicala in caz de urgenta in cursul unei sederi temporare intr-o tara membra a Uniunii Europene.

In clinicile din Spitalul „Sf. Spiridon” au ajuns in 2011 si romani care au utilizat cardul european de sanatate pentru a-si rezolva problemele medicale. „Nu avem o statistica cu pacientii care platesc asigurarea pe citeva luni ca sa-si rezolve problemele medicale in timpul concediului de vara, cind se intorc din strainatate. Sint insa multi care se interneaza si se opereaza desi n-ar fi urgente. Am avut in schimb anul acesta 20 de pacienti romani, majoritatea ieseni, care au folosit cardul european de sanatate in momentul in care au ajuns la noi in spital. In 2010 fusesera 28 de astfel de pacienti”, a declarat Ioan Barliba, managerul spitalului.

Pe de alta parte, spitalul poate avea probleme din cauza celor care depasesc trei zile de spitalizare si nu au nici o asigurare medicala. „Se dau somatii pentru cei care n-au prezentat la internare dovada de asigurat, de obicei fiind vorba despre romani care muncesc in strainatate si se intorc in tara in concediu. Au doua solutii: fie aduc un document care sa ateste calitatea de asigurat, respectiv adeverinta de la CJAS, sau cardul european, fie platesc serviciile medicale din propriile buzunare. Daca pacientul nu face asta, atunci se merge in instanta si se solicita recuperarea sumelor pentru serviciile medicale prestate. In fiecare luna dam intre trei si sase astfel de somatii”, a adaugat managerul.

Conducerea spitalului spune insa ca cei mai multi dintre pacienti raspund pozitiv si aduc actele necesare inainte de a se ajunge in instanta. In instanta insa, adesea, apare alta problema: cei condamnati sint saraci si nu au nici o proprietate de care, eventual, sa fie executati. Ca urmare, in final, pagubit este tot asiguratul salariat.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.