spot_img
spot_img
-0.1 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Fenomenul de bullying, tot mai rãspândit în scolile vasluiene

- Advertisement -

ÎNGRIJORÃTOR… În ultimul an, zeci de elevi din judetul Vaslui au avut de suferit din cauza hãrtuirii fizice sau verbale. Astfel, fenomenul numit „bullying” a luat amploare, asa cum aratã si datele Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui. Potrivit reprezentantilor IPJ Vaslui, în anul 2023-2024, un numãr de 29 de cazuri de bullying au fost raportate de Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui, însã, în realitate, fenomenul are o amploare mult mai mare. Tot în anul scolar trecut, numãrul total al infractiunilor înregistrate în scolile vasluiene a fost de 91, ponderea cea mai mare de infractiuni sãvârsite fiind de loviri sau alte violente.

În cadrul unei conferinte sustinute marti, la sediul IPJ Vaslui, Oana Butnaru, sefa Biroului Sigurantã Școlarã din cadrul IPJ Vaslui, a precizat cã fenomenul de bullyng poate fi diminuat cu ajutorul pãrintilor si cadrelor didactice, printr-o continuã activitate de preventie. „Toleranta din partea IPJ este zero la acte de violentã si la orice act care presupune nesiguranta celorlalti. Copiii vin la scoalã sã învete, nu sã se loveascã, nu sã-si vorbeascã urât. Asta încercãm sã promovãm prin activitãtile preventive. E mult mai usor sã prevenim decât sã combatem. E sãnãtos pentru societate în ansamblul ei sã avem norme respectate, valori si principii. (…) Bullyingul în traducere din punct de vedere penal poate îmbrãca diferite forme. De exemplu, amenintare, hãrtuire, santaj, orice altã formã. În momentul în care se înregistreazã o sesizare cu privire la o faptã de naturã penalã care are ca si cauzã un act de bullying, automat el se regãseste în situatia celor 91 de infractiuni sesizate. Interesul nostru al tuturor este tocmai acesta, sã-i facem sã constientizeze, dar gânditi-vã cã noi mergem cu activitãti de prevenire la scoalã, stãm de vorbã cu copilasii. Ne-am ales format simplu, cu numãr redus, tocmai ca informatia sã ajungã si sã fie digeratã la nivel mental de copilasi, pentru cã dacã se face la nivel de discurs, rãmâne un discurs”, a afirmat Oana Butnaru. Sefa Biroului Sigurantã Școlarã a apreciat colaborarea pe care IPJ Vaslui o are cu unitãtile de învãtãmânt, subliniind faptul cã acolo unde existã fapte de bullying care nu intrã în sfera penalului din cauza vârstei pe care o au copiii, se organizeazã sesiuni de consiliere la care participã atât elevii care au comis faptele si cei care au fost victime, cât si pãrintii acestora.

Ce infractiuni se mai sãvârsesc în scolile vasluiene

Conform acelorasi surse, în anul scolar 2023-2024, au fost sesizate un numãr de 91 infractiuni. Ponderea cea mai mare au avut-o infractiunile de lovire sau alte violente, care reprezintã aproximativ 47% din total. De asemenea, s-au înregistrat cazuri de amenintare, santaj, lipsire de libertate sau purtare abuzivã. Din totalul de 91 de infractiuni sesizate, 78 au avut loc în incinta unitãtilor de învãtãmânt, iar 13 în afara lor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. „Copiii vin la școală sa învețe, nu sa se lovească!” Adevărat, dar ce ne facem în cazurile de bullying făcute de către unii profesori asupra copiilor??? Cu siguranță, aceste cazuri NU SUNT RAPORTATE LA I. P. J pentru ca….. „” corb la corb nu scoate ochii! ” Din păcate, în sistemul de invatamant sunt și cazuri patologice de profesori cu grave probleme psihice și de comportament, dar care…. nu pățesc mai nimic!! Nu exista o evaluare psihologica (, ) care sa arate ca acel om e capabil sa facă fata acestei profesii! O profesoara poate avea probleme în familie de natura sentimentala, probleme cu proprii copii, depresie postpartum ,anxietate în urma pandemiei de covid, etc și cu toate acestea… e bine-mersi la catedra… psihozand niște elevi. Unde este statul roman în aceste cazuri???? Pai… NU EXISTA!!! Asa ca, ajungi ori în instanta, ori ÎȚI FACI DREPTATE SINGUR!!!

    • Corectă observația! La începutul unui nou an scolar fiecare cadru didactic ar trebui sa prezinte ISJ un document valabil de evaluare psihologică de la un cabinet de specialitate. Desigur , evaluarea trebuie realizată
      profesionist, după toate standardele in domeniu, și nu fictiv…
      Învățământul românesc are multe hibe, una ar fi și aceea a nepriceperii dascălilor( nu au urmat cursuri de psihopedagogie adecvate) de a lucra cu copiii cu CES( cerințe educaționale speciale), acei copiii cu dizabilități, tulburări, etc. admiși cu larghețe în învățământul de masă, dar greu integrabili, printre copiii normali…
      Fenomenul de bullyng are cauze multiple, iar una
      dintre acestea ar fi și adversitățile dintre cele două
      categorii de copiii, de cele mai multe ori, ireconciliabile…
      Școlile, cu ajutorul primăriilor, să-și instaleze camere de supraveghere, interior , exterior, (inclusiv
      în clase) iar atunci va rămâne înregistrata și conduita profesorului, cat și a elevilor..
      Iar autoritățile de forță, Poliție, Jandarmeriei să-și faca mai simțită prezența în perimetrul unităților de învățământ.

  2. Dacă ar fi exmatriculat un singur derbedeu , intreaga școală s-ar liniști, dar dfirectorul și ceilalți, sensibili la mita oferită de părinții acelui bătăuș, il pedepsesc cu o blândă mustrare verbală și nici măcar un punct din nota de la purtare nu ii este scăzut. Această clemență incurajerază pe toți golanii și panaramele să terorizeze pe ceiilalți copii. Iar ărinții loazei au grijă de acest aspect, fiindcă pregătesc derbdeului un viitor măreț : politician sau măcar polițist. In mai toate școliule este la fel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.