spot_img
17.5 C
Vaslui
08-sept.-2024
spot_img

Femeile-politist, trimise la cratitã?

- Advertisement -

PROBLEME În România, sunt prea multe femei în Politie, iar acest lucru dã bãtãi de cap sefilor din IGPR. Multi considerã cã numãrul femeilor care ajung, an de an, în haina de politist a crescut alarmant de mult, în conditiile în care specificul acestei munci constã într-un adevãrat rãzboi cu criminali, hoti sau violatori. Exasperat cã are peste 100 de femei în subordine, seful IPJ Vâlcea a cerut superiorilor din Ministerul de Interne modificarea legii, astfel încât sã scadã numãrul femeilor acceptate în Politie. Nici la Vaslui lucrurile nu stau mai bine. Inspectorul sef al IPJ Vaslui, comisarul-sef Mihai Carp, spune cã numãrul mare de femei din Politia Judeteanã creeazã probleme în munca operativã. “Femeile din IPJ fac o muncã nemaipomenitã de birou, însã pentru munca de teren este foarte complicat. Cum sã trimiti o femeie la un viol sau o crimã, unde conditiile de lucru sunt foarte dure? Când eram eu la scoala militarã, era cu sigurantã un numãr mai mic de femei care ajungeau în Politie, fatã de situatia actualã”, spune comisarul sef Mihai Carp.

Seful IPJ Vâlcea a raportat la minister faptul cã numãrul mare de femei în haine de politist încurcã activitatea institutiei. Comandantul în cauzã sustine cã “desi sunt silitoare, muncitoare si destepte, doamnele din Politie, care mai lucreazã pentru ordinea si linistea publicã, devin mame, iar activitatea institutiei este îngreunatã”. La Vaslui, din cei 700 de politisti din cadrul IPJ, în jur de 8% sunt femei. De cele mai multe ori, femeile-politist din judet, fie cã vorbim de simpli agenti sau de ofiteri, pot fi regãsite la munca de birou, însã sunt destule care-si fac treaba ca agenti de politie la posturile comunale. Si, se poate spune cã se achitã bine de sarcini, câtã vreme IPJ Vaslui nu a raportat agenti de politie sau ofiteri din rândul femeilor care sã fi fost implicati în actiuni de coruptie, în acte antisociale sau sã aibã o activitate neconformã cu haina militarã, în afara orelor de program. “Este un subiect destul de discutat cu sefii nostri. Domnul inspector sef de la Vâlcea stie foarte bine problemele, de aceea a si ridicat aceastã situatie. Nu facem discriminãri, iar angajãrile în Politie s-au fãcut dupã anumite norme, însã sunt situatii în care nu poti sã trimiti în linia întâi o femeie, la un viol, o tâlhãrie sau o crimã. Femeile sunt foarte bune la munca de birou, lucreazã nemaipomenit, însã specificul nostru este lupta cu infractorii periculosi, cu tâlhari, iar pentru a trimite o femeie în astfel de confruntãri este destul de dificil, este o muncã pe care, de multe ori, o fac tot bãrbatii”, explicã comisarul-sef Mihai Carp, seful Politiei Judetene.

Politistele devenite mame blocheazã posturile

O problemã delicatã este si aceea cã femeile din Politie ajung mame si, conform legii, beneficiazã de doi ani pentru cresterea copilului, timp în care posturile sunt blocate. “Am psihologul plecat. Timp de doi ani de zile, cine va face munca acestuia în Inspectorat? La fel, am avut sociologul plecat si a fost destul de greu. Sunt situatii în care posturile rãmân blocate, iar noi avem nevoie de oameni. Nu stiu ce sã spun, eu, pe vremea când fãceam scoala militarã, aveam cu mult mai putine femei la clase, decât acum”, spune comisarul-sef Carp. Seful IPJ Vaslui stie cã subiectul în cauzã este delicat, întrucât o decizie gresitã ar putea conduce la acuze de discriminare, în conditiile în care femeile sunt socotite egalele bãrbatilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

29 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.