ÎN LUPTÃ CU CRIZA Într-o epocã în care politica si functiile pe care aceasta le implicã reprezentau un domeniu destinat exclusiv bãrbatilor, localnicii din câteva comune vasluiene si-au pus sperantele în sexul frumos sã le conducã comunitãtile. Este vorba despre femeile alese pe functia de primar din comunele judetului Vaslui. În cinci comune din judet, locuitorii au ales sã fie condusi de femei: Solesti, Albesti, Grivita, Zorleni si Vutcani. Veterane în aceastã functie sunt Silviana Bahrim, din Vutcani, aflatã la cel de-al treilea mandat consecutiv, fiind aleasã cu peste 95% din voturi în toate mandatele încredintate de vutcãneni, si Mona Bujor, din Solesti, tot cu trei mandate. Chiar dacã nu este o meserie, ci o functie politicã, toate primãritele au spus la unison: “Vrem sã facem pentru comunitatea noastrã numai lucruri bune, chiar dacã ne vom lua la trântã cu criza sau cu mentalitatea oamenilor. Nu ne plângem!”
Oamenii au mare încredere în capacitatea ei de a rezolva problemele
Începem, nu întâmplãtor, cu Silviana Bahrim, cunoscutã ca fiind una dintre primele femei primar din judetul Vaslui, aflatã la cel de-al treilea mandat consecutiv. Conduce localitatea Vutcani de zece ani, pentru cã s-a dovedit un bun manager, iar localnicii au hotãrât sã o aleagã în continuare si în mandatul 2008-2012. Functia de primar nu este tocmai usoarã, dar acest lucru nu o împiedicã sã se împartã între primãrie si familie. Cu toate cã, în bãtãlia cu timpul, cel mai mare cîstig îl are cel dedicat problemelor locale, sotul si copiii îi sunt alãturi. Silviana Bahrim, primãrita din Vutcani, are 45 de ani, este cãsãtoritã si mamã a doi copii: Carmina si Silviu. Este vutcãneancã si împreunã cu sotul ei, Tiberiu, tine frâiele gospodãriei, ale firmei ce îi apartine sotului si ale localitãtii Vutcani. Are si o asociatie agricolã, iar cu utilajele pe care le are îi ajutã deseori pe vutcãneni. “Vreau ca pe raza comunei sã nu mai existe pãmânt în paraginã. A fost una din promisiunile mele, pe care mi-o voi respecta cu sigurantã cât voi fi primar în comunã. Deja am adus în Vutcani câtiva oameni potenti financiari, care au luat teren în arendã”, a declarat Silviana Bahrim. A dorit sã ajungã primar nu pentru a avea o leafã mai bunã, ea declarând deseori cã “am o situatie materialã care mã scuteste de griji”, ci pentru cã a dorit si doreste sã facã ceva pentru comunã si a demonstrat cã si o femeie poate sã fie un primar bun. Oamenii au mare încredere în capacitatea ei de a rezolva problemele si au ales-o din primul tur în ultimele douã mandate, la mare distantã de adversari. Problemele pe care le are de rezolvat în Vutcani sunt multe si este nevoie de bani multi. Pânã la declansarea crizei financiare, a reusit sã facã din Vutcani o comunã înfloritoare. Sperã însã ca acum, în plinã crizã economicã, având si ajutorul oamenilor, va putea rezolva multe dintre problemele pe care le mai are comuna si nu se plânge absolut deloc. “Oamenilor le place cã au o primãritã si vin la mine sã discutãm fel si fel de probleme cu care se confruntã si sã cãutãm solutii. La unele gãsim pe moment, la altele cãutãm sã rezolvãm în timp, dar nimeni nu rãmâne singur si cu problemele pe cap”, a spus Silviana Bahrim.
Alina Munteanu face istorie în comuna Grivita
Primãrita din comuna Grivita este o femeie micã si delicatã si nici nu bãnuiesti cã, sub acest “învelis“, ai de a face cu o femeie hotãrâtã si hotãrâtã sã facã tot posibilul pentru ca oamenii din comunitatea ei sã se ridice la nivelul european, meritat. Un atu un plus este faptul cã face parte din partidul aflat la putere, dar si cã Alina Munteanu este la primul mandat ca primar al comunei. “Trebuie sã fim responsabili pentru ceea ce facem si mai ales pentru cei care m-au votat. Trebuie sã mã ridic la asteptãrile lor si nu este deloc usor, însã nu ne plângem. Conducerea pe timp de crizã a unei comunitãti cu probleme mari, asa cum este cea din Grivita, va scoate la ivealã capacitatea femeii de a se rãzboi cu criza si mentalitatea celor care nu cred cã femeia poate rãzbate în politicã. Locul ei nu mai este doar la cratitã. Îmi împart munca si viata de familie deseori câstigând munca, dar sotul este alãturi de mine si mã ajutã cu cei doi copilasi pe care îi avem. Voi dovedi cã se poate ca si femeia sã rãzbatã, pentru cã, în istoria comunei, eu sunt prima femeie primar si vreau sã fac istorie”, a spus Alina Munteanu, primarul comunei Grivita. Si este o primãritã foarte exigentã atât cu ea cât si cu functionarii, tinând în frâu problemele comunei, desi unii bãrbati – colegi de consiliu sau primãrie – fac tot posibilul ca ea sã se « împiedice » în exercitarea functiei. Pânã acum, scorul este de partea primãritei Alina Munteanu.
Prima femeie primar din istoria comunei Zorleni
Paula Hultoanã, prima femeie primar a comunei Zorleni, este o femeie si jumãtate! Nu a crezut niciodatã cã numai bãrbatii sunt fãcuti sã conducã. “Nu, toti suntem egali, indiferent de sex sau vârstã. Poti învãta uneori si de la bãrbati si de la cei mai mici ca tine de vârstã”, spune Paula Hultoanã si ea fiind la primul mandat ca edil sef al unei comune. Vrea sã demonstreze cã, fiind prima femeie primar din istoria comunei, va face… istorie si va rãmâne ceva dupã mandatul ei sau mandatele, cine stie… ”numai sã ne ajute vremurile si Dumnezeu”, spune Paula Hultoanã. Vrea sã demonstreze cã retinerile pe care le-au avut cei care n-au votat-o nu sunt întemeiate, pentru cã nu este o persoanã durã, asa cum se vehicula, ci o persoanã directã, care spune lucrurilor pe nume. “Eu sunt un om sincer si direct, spun lucrurilor pe nume si astept de la ceilalti acelasi lucru. Uneori nu pot întelege de ce nu se întâmplã asa, dar îmi trece repede. Eu sunt primarul tuturor zolestenilor, mai ales al celor care nu m-au ales pe mine” a spus Paula Hultoanã. Interesant este cã primãrita din Zorleni a lãsat tot ce-a avut în Iasi (casã, masã si meserie) si s-a mutat în Zorleni. De ce oare? “Dupã ce am terminat facultatea (ASE Iasi – la Finante Contabilitate – n.r.) am circulat mult prin Europa, am vãzut niste comunitãti foarte frumoase si am zis mereu : de ce la noi nu poate sã fie asa ? Si m-am decis sã fac posibil sã fie si la noi asa, ca în tãrile civilizate. Asta a fost singura mea motivatie, pentru a fi primarul comunei. Ori de câte ori veneam acasã, aveam senzatia cã nu se schimbã nimic, cã se stã tot timpul pe loc, nimic nou, nimic care sã ne trezeascã din somn. Si m-am decis, am candidat, am iesit primar si voi dovedi cã ceea ce am vãzut în alte pãrti va fi posibil si la noi. Nu îmi este teamã de crizã, vom trece si peste asta. De altfel, un manager bun este cel care conduce pe timp de crizã, nu ? Sper sã audã si bãrbatii… care plâng mereu cã nu au bani” a spus Paula Hultoanã.
Monica Amanci, un primar plin de tenacitate
Dupã ce a fost aleasã primar, ceva vreme i-a trebuit sã învete cum sã facã sã obtinã mai multe fonduri pentru comuna sa. Nevoile erau multiple: drumul de acces în comunã era plin de gropi, scolile aveau nevoie de renovãri, problemele localnicilor erau si ele multe… A asteptat o vreme sã vadã ce bani primeste de la judet, dar când a vãzut cã acestia erau insuficienti pentru ceea ce-si propusese, a început sã depunã proiecte la guvern sau sã încerce accesarea de fonduri europene. “Cei de la judet s-au cam supãrat pe mine când au vãzut cã primesc bani de la guvern, ba pentru reabilitarea drumurilor, ba pentru alte obiective importante. Ba mai mult, au crezut cã cine stie ce proptele am pe la alte partide!
Dar ei nu stiu câte memorii si scrisori deschise am fãcut cãtre guvernanti, câte drumuri am fãcut la Bucuresti pânã am obtinut banii necesari comunei. Într-o vreme, chiar circula o glumã: dacã prim-ministrul Boc nu mã vedea la usa lui, credea cã am pãtit ceva. Sunt o ambitioasã! Tot judetul o stie si cred cã si cei care m-au votat sunt mândri de ceea ce am reusit împreunã! Eu nu am promis nimic pentru a fi aleasã primar, doar le-am spus oamenilor din comunã cã voi face atât cât se va putea. Poate acest lucru m-a ambitionat mai mult, dar asa e firea mea, nu pot sã-i mint si voi continua sã fiu sincerã cu ei, indiferent cât de dur va fi adevãrul”, declara, cu ceva timp în urmã, Monica Amanci, primarul comunei Albesti. Conform spuselor primãritei, importante sunt si investitiile în infrastructurã, drumuri, canalizare, apã curentã, dar la fel de importante sunt si cele destinate învãtãmântului, sãnãtãtii si culturii : “drumul de la Crasna pânã în centrul comunei era foarte important pentru noi toti, de aceea a fost una dintre prioritãti. Acum, accesul în comunã este pe asfalt, este facil, este civilizat, de aceea am trecut la urmãtoarele obiective. Nu pot totusi sã pun pe ultimul plan învãtãmântul sau activitãtile culturale, sunt femeie si trebuie sã mã gândesc la viitorul copiilor nostri. De aceea, mã voi zbate în continuare pentru scoli, pentru grãdinitele din comunã, dar, cu rãbdare si cu multã vointã, lucrurile se vor aseza pe fãgasul normal”.
Mona Bujor – primar si femeie dintr-o bucatã!
“Pentru mine nu existã termenul de sef, ci doar de colaborator, indiferent cã este vorba de personalul primãriei, de cei de la judet sau de oamenii din sat. De mic copil am avut aversiune fatã de cei care nu stiu decât sã comande si sunt de pãrere cã, gãsind un mijloc de comunicare civilizatã între oameni, obtii rezultate mai bune decât dacã te apuci sã comanzi. Poate acest lucru, împreunã cu realizãrile noastre, a fãcut ca oamenii din comuna Solesti sã-si pãstreze încrederea acordatã acum mai bine de 15 ani, de când au ales sã-i reprezint, mai întâi ca si consilier local, mai apoi, din 2000, ca primar”, declara Mona Bujor, primarul comunei Solesti. Absolventã a facultãtii de Administratie Publicã, meseria de edil i se potriveste ca o mãnusã, desi comunitatea pe care o pãstoreste de mai bine de 10 ani este una cu probleme sociale si economice destul de serioase. Oamenii din comunã o cunosc prea bine: femeie voluntarã, cu vorba scurtã, dar care, o datã ce promite ceva, se tine de cuvânt. Puterea de muncã de care dã dovadã, felul de a vorbi cu oamenii, ideile precise pe care le are în legãturã cu ceea ce trebuie fãcut, organizarea si felul în care stie sã-si aleagã prioritãtile au fost atuurile prin care a reusit ca, în aceastã perioadã, sã realizeze dezvoltarea comunei pânã la un nivel de neimaginat în urmã cu o decadã. Mona Bujor are si o micã slãbiciune, pentru copii si pentru persoanele nãpãstuite. Asa se explicã încãpãtânarea ei în asigurarea spatiilor adecvate pentru învãtãmânt, a materialelor didactice sau chiar pentru repararea edificiilor religioase din comunã. Dealtfel, principalele lucruri promise de ea la alegerile pentru primul mandat ca primar au fost construirea unei biserici si curãtenia în locasul primãriei, pentru cã, spunea Mona Bujor, “sediul primãriei trebuie sã fie un exemplu pentru toti si oglinda comunei”. Astãzi, de 8 Martie, Ziua Femeii, primãrita din Solesti are un sfat pentru toate doamnele judetului: “În primul rând, vreau sã recomand femeilor ca, din punct de vedere public, sã nu cedeze presiunilor. Noi, femeile, suntem de la nastere, mai puternice ca bãrbatii si nu vãd de ce trebuie neapãrat sã-i ascultãm pe ei sau, de ce nu, sã le luãm locul. Anul acesta, indiferent de starea economico-financiarã sau de fenomenele naturii, nu vom putea fi miscate de pe locul pe care îl meritãm fiecare dintre noi. Trebuie doar sã avem curajul de a demonstra cã suntem capabile, bine pregãtite si cã putem contribui la bunãstarea noastrã, a tuturor!”