Locuitorii din Tomesti se pling ca din cauza foselor mirosul din zona este insuportabil. Persoanele care stau la case ii acuza pe cei de la bloc ca deverseaza mizeria in santurile de scurgere. Cei de la bloc spun ca problema nu li se datoreaza lor, dimpotriva vinovati sint proprietarii de vile si case. Localitatea nu beneficiaza de canalizare, iar primarul spune ca un proiect de al sau a fost blocat pe motiv ca el face parte din Partidul National Liberal.
Locuitorii din Tomesti au ajuns la capatul rabdarii din cauza foselor septice. Localitatea este racordata la apa potabila dar nu are canalizare, iar deseurile sint deversate in santurile din fata caselor. Oamenii spun ca au fost facute reclamatii si la Garda de Mediu dar situatia nu s-a rezolvat. Localnicii dau vina unii pe altii, cei de la case arata cu degetul spre cei de la bloc si invers. Primarul Tomestiului sustine ca a accesat fonduri guvernamentale pentru 22 de kilometri de canalizare si sint la faza de proiectare. Acesta a adaugat ca problema nu s-ar fi complicat atit daca „oamenii ar avea bun simt“.
A vomitat din cauza mirosului
Anica Harabagiu a reclamat la „Ziarul de Iasi“ ca situatia din satul Tomesti din comuna cu acelasi nume a devenit insuportabila. Din cauza lipsei canalizarii vecinii sai golesc fosele septice in santul care trece prin fata caselor din sat, mirosul, mai ales seara si cind este cald devenind insuportabil. „Vomitam din cauza mirosului. Avem vecini care isi golesc fosele septice in santul care trece prin fata locuintelor. Baltesc fecalele. Aseara venea un miros insuportabil din fata casei familiei Leahu. O vecina a iesit noaptea cu fata mica sa mearga la WC si i-a vomitat copilul din cauza mirosului. Cind i-am spus domnului Florin Leahu sa nu mai goleasca fosa septica in sant mi-a spus sa gust rahatul si sa vad daca este de la ei. Chiar isi bat joc de noi“, a sustinut revoltata Anica Harabagiu. Aceasta a adaugat ca s-au facut sesizari si la Garda de Mediu care au verificat problema, au aplicat amenzi, dar situatia nu s-a schimbat cu nimic. De partea cealalta familia Leahu a negat acuzatiile aduse si a dat vina pe cei care locuiesc mai „la deal“, adica persoanele de la bloc. Rugati sa ofere un punct de vedere pe aceasta tema, reprezentantii Garzii de Mediu au dat un raspuns care nu lamureste pe nimeni. „Cind sintem solicitati ne deplasam, dar din cite stiu eu nu s-au mai semnalat probleme de genul acesta“, a sustinut Stefan Cocis, seful Garzii de Mediu Iasi.
Fosa are culoare politica
Si Ovidiu Dohotaru, de 27 de ani, este foarte suparat din cauza atmosferei insuportabile. „Miroase ingrozitor. Sint mutat de curind aici si este un miros insuportabil. Am copii mici. Nu se poate sta. Nu stiu de unde vine. Ori de la bloc, ori de la magazin. Cert este ca trebuie luate masuri ca nu se mai poate sta. Nu au fosele curatate“, a mentionat tinarul. Domnul Vasile sustine ca situatia era inevitabila. „Se trage apa normal. Ce sa faca omul? Fiecare si-a facut fosa dupa cum a stiu dar daca nu este canalizare? Sint comune la «Ciocaboca» care sint mai dezvoltate decit a noastra“, a mentionat el. Doamna Elena s-a ferit sa-si spuna numele de familie, dar ne-a spus ca ea crede ca totul se datoreaza politicii. „Deseurile vin de la bloc. Cind ploua se infunda fosa septica si dau drumul pe sant. S-au facut sesizari la primarie, a fost si cineva de la Mediu dar nu s-a rezolvat nimic. Daca nu am votat primarul, acum suportam mirosul. Noi sintem mici si ne ferim ca ei sint mari si fac ce vor“, a mentionat femeia. Locuitorii de la bloc au alta varianta si declara ca fosa lor (n.r.-blocurile nu au canalizare) este golita periodic. „Numai noi stim citi bani am bagat in masini care vin si golesc fosa septica. Cind ploua se aduna de peste tot. Cei de la case dau vina pe noi ca sa se acopere pe ei. Asteapta sa se faca intuneric, se uita pe strada sa nu treaca nimeni si baga furtunul in sant si dau drumul la fosa. Problema nu este de acum dar s-a accentuat pentru ca acum sintem racordati la Rajac (n.r .- Apa Vital) si volumul de apa este mult mai mare“, ne-au spus citiva locuitori ai blocului din satul Tomesti.
Ce spune primarul
Primarul comunei se lauda ca din 2009 incearca sa obtina o finantare pentru canalizarea intregii comune, dar spune el ca nu a reusit din cauza opozitiei politice, el fiind liberal. „Am depus un proiect pe Mediu si a fost aprobat printr-o Hotarire de Guvern in 2009. Avea o valoare de sapte milioane de euro si presupunea canalizarea comunei. In august 2010 o alta HG a anulat-o pe cea din 2009 si am pierdut toti banii investiti pentru realizarea proiectului. Eu nu am mai pomenit asa ceva. Probabil ca nu aveau in plan finantari si pentru primarii PNL-iste. La citeva luni au demarat iar o sesiune pentru finantari de proiecte pentru Mediu si acum sintem in faza de analiza proiect“, a sustinut Stefan Timofte (foto), primarul comunei Tomesti. Ulterior, spune primarul, acelasi proiect a fost depus si prin programul ISPA impreuna cu ApaVital si a primit unda verde pentru canalizarea a 22 de kilometri din comuna. „Proiectul are o valoare de trei milioane de euro, iar contributia noastra este de 2%. Sintem la faza de proiectare si in primavara anului viitor cel mai tirziu vom demara lucrarile“, a punctat primarul. Canalizarea va fi realizata de la intrarea in Tomesti pina la limita cu Osoi. Satul Chicerea va fi tot canalizat, iar in satul Tomesti canalizarea va trece de Biserica pina la Podul Manole si alte citeva ramificatii. „Incercam sa canalizam cele mai importante zone din comuna, dar situatia nu ar fi fost atit de grava daca oamenii ar fi avut putin bun simt si nu ar mai goli fosele septice in santul din fata caselor“, a adaugat primarul.