spot_img
spot_img
1.9 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Februarie, o lunã importantã pentru grãdinãrit! Sfaturi importante pentru cei interesati (FOTO-VIDEO)

- Advertisement -

CE SÃ FACETI ÎN LUNA FÃURAR…Specialistii dau startul pentru muncile de amenajare ale grãdinii de lângã casã. Este o perioadã optimã pentru a însãmânta legumele pentru solarii, a aranja gazonul sau a pregãti solul din grãdinã. Iatã si lista de activitãti pe care va trebui sã le bifati pe întreg parcusul lunii februarie. Februarie nu este o lunã „moartã” pentru grãdinãrit, speranta fiind cã nu se anuntã încã o periodã geroasã. Vã spunem ce este de fãcut în aceastã periodã dacã se doreste sã aveti o grãdinã frumoasã în primãvarã!Pentru primele douã sãptãmâni este recomandat sã se arunce o privire atentã asupra gazonului din curte. Dacã zãpada a fost tasatã sub picioare sau de un autoturism, este posibil ca iarba din fata casei sã fi avut de suferit. Tundeti mai întâi gazonul si apoi verificati portiunile care au nevoie de reînsãmântare urgentã.

Specialistii agricoli au lansat multe sfaturi privind începerea muncilor agricole începând cu lunile ianuarie si februarie. A doua lunã a renasterii naturii bate la usã. Peste tot, pe câmpuri sau în propriile grãdini, oamenii vor trebui sã dea zor cu plantatul diferitelor seminte de legume sau seminte de flori. Stiti ce se recomandã de specialisti ca sã plantezi în luna februarie, în asa fel încât sã te poti bucura tot restul anului de grãdina ta? Iatã, mai jos, o serie de plante ce trebuie sãdite începând cu jumaãtatea lunii februarie.

Alegeti cele mai bune seminte, spun specialistii

Înainte de toate, este absolut necesar sã vã asigurati cã aveti cele mai bune seminte pentru însãmântat, pentru a obtine un randament optim. Mãrcile consacrate de seminte pentru plante aromatice pot fi o garantie în acest sens, de asemenea, cultivatorii specializati, de la care puteti cumpãra cu încredere pachete de seminte. Aveti grijã si la pãmântul pe care îl folositi. Luna februarie este perfectã pentru plantarea semintelor de varzã, ardei gras, gogosari, gulii, brocolli, ridichi si rosii. Spre sfârsitul acestei luni poate veni rândul morcovilor, salatei, cepei, spanacului. Acestea din urmã au o rezistentã deosebitã la temperaturi scãzute. Totusi, este recomandat sã le plantati sub folie, pentru a mentine astfel o temperaturã constantã.De asemenea, rubarba, anghinarea, hreanul sau sparanghelul pot fi si ele plantate spre sfârsitul lunii februarie, chiar început de martie. Atentie la distanta dintre rãsaduri! Desi unele plante pot fi pretentioase când vine vorba despre spatiul vital, majoritatea cultivatorilor lasã 3-6 cm între plante, pentru a se putea dezvolta normal.

Noutãti de la specialisti, pentru obtinerea rãsadurilor de legume acasã

Alegeti semintele de legume pe care doriti sã le obtineti în rãsaduri. Alegeti recipiente adecvate pentru rãsaduri, cum ar fi ghivece sau pungi de rãsad, care sunt usor de gãsit la orice magazin de gradina sau online. Umpleti recipientele cu un amestec de pãmânt de rãsad de calitate. Sãpati în sol cu un instrument subtire, cum ar fi o scobitoare pentru a face gãuri pentru seminte în amestecul de sol. Plantati semintele în gãurile pregãtite, si acoperiti-le cu sol, respectând adâncimea recomandatã pentru fiecare specie. Udati solul cu grijã, dar fãrã a-l uda excesiv, în special dacã folositi ghivece, pentru a evita stagnarea apei. Plasati recipientele în locul potrivit: un loc cald si luminos pentru a germina semintele, acoperind eventual cu o folie sau un capac pânã când germineazã. Monitorizati si îngrijiti rãsadurile de legume, asigurându-vã cã sunt udate si cã au suficientã luminã.

Pregãtirea solariilor

Dacã s-a presãrat din toamnã compost sau îngrãsãminte naturale în solar, la finalul lunii ianuarie trebuie sãpat pãmântul bine si sã amestece substantele hrãnitoare. Asigurati-vã cã temperatura si umiditatea din interiorul solarului sunt adecvate pentru plantele pe care le cresteti. Utilizati un sistem de irigare pentru a furniza plantelor apa si nutrientii necesari. Monitorizati pentru dãunãtori si boli si luati mãsuri de control dacã este necesar. Controlati lumina solarã si închideti sau deschideti usile sau ferestrele pentru a mentine nivelul de luminã optim pentru plante. Curãtati regulat elementele din solar, înlãturând orice resturi vegetale sau alte resturi care pot mucegãi.

Plantarea rãsadurilor

Preparati solul în ghivecele sau paturile de rãsad prin amestecarea compostului sau a fertilizantului în el. Creati gãuri pentru rãsaduri în sol, în mod regulat distantate, în functie de recomandãrile sortimentului de plantã. Scoateti rãsadul din ghiveciul sau punga de rãsad si manipulati cu atentie rãdãcinile, evitând sã le rupeti sau sã le îndesati. Puneti rãsadul în gaurã si umpleti solul în jurul lui, apãsând usor pentru a-l fixa în loc. Udati bine rãsadurile dupã plantare. Spor la treabã!

Nu uitati nici de plantele de interior

În curând, plantele de interior, pe care le-ati avut depozitate în beci intrã din nou în perioada vegetativã. Asigurati-va cã rãdãcinile lor au suficient spatiu sã se dezvolte, iar substratul contine un aport optim de resurse pentru a sustine aceastã dezvoltare. Schimbati pãmântul si ghivecele cu altele mai mari acolo unde este cazul sau adãugati fertilizant în functie de nevoile plantelor. Pentru îmbunãtãtirea drenajului si a nivelului de oxigen din ghivece, puteti amesteca pãmântul cu granule de argilã expandatã. Nu uitati cã substratul proaspãt pentru ghivece asigurã necesarul de substante nutritive pentru aproximativ trei luni, dupã care trebuie sã adãugati fertilizant suplimentar pânã când plantele intrã iar în repaus vegetativ.

Livada va fi si ea îngrijitã tot în luna Februarie

MOMENT PROPICE…Dacã aveti si livadã de care sã vã îngrijiti, tot acum, spun specialistii, este momentul propice pentru a curãta pomii de crengile uscate de peste iarnã. În zilele în care nu este ger, puteti chiar tãia anumite crengi, pentru toaletare, fãrã a uita, însã, sã protejati tãieturile cu substante specifice, pentru a sigila locul. Dupã efectuarea lucrãrilor de tãiere puteti sã treceti la stropitul pomilor. Este important sã întreprindeti lucrãrile în aceastã ordine pentru cã, pe lângã economia pe care o veti face la substantele pentru stropit, acestea vor actiona cã un pansament pe ramurile tãiate, evitând astfel îmbolnãvirile.

Moment optim si pentru recoltarea unor plante medicinale

INEDIT…Tot acum trebuie recoltate si anumite plante medicinale, precum: scoartã de alun, rãdãcina de boz, brad, rãdãcina de ghiocel, molid, mugurii de plop negru, scoartã de salvie, vascul sau cetinã de pin. În ceea ce priveste plantele ornamentale, acum este momentul potrivit sã tundeti trandafirii cãtãrãtori, sã plantati rãsadurile de panselute si petunii, crinii hemerocallis, crinii de toamna, verbenã, dar si bulbii de gladiole si tuberoze.

Curãtenia si pregãtirea peluzei pentru noul gazon

SFATURI…Dacã riscul temperaturilor foarte mici a trecut, puteti curãta grãdina de resturile vegetale care s-au strâns peste iarnã pentru cã ele reprezintã un mediu propice pentru dezvoltarea parazitilor si dãunãtorilor. Strângeti frunzele si crengile de pe gazon si pregãtiti peluza pentru noul sezon. În cazul în care aveti de gând sã înfiintati acum o suprafatã nouã cu gazon, puteti profita de zilele mai calde pentru a pregãti terenul. Acesta trebuie curãtat de buruieni, sãpat pentru a absorbi apã si oxigen si fertilizat, astfel încât în luna martie, când veti pune gazonul, semintele sã aibã mediul propice pentru dezvoltare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.