spot_img
spot_img
3.6 C
Vaslui
22-ian.-2025

Februarie în livadã si ultimele sfaturi pentru grãdinari (FOTO)

- Advertisement -

SFATURI…Finalul iernii este foarte important pentru toti grãdinarii. Temperaturile cresc, zãpada a fost „ucisã” de soarele lacom al lunii februarie, iar afarã este mediul propice pentru a începe munca în grãdinã. Asadar, a sosit momentul sã scoateti uneltele de grãdinãrit si sã continuati lucrãrile. Mai jos, cititi ce recomandãri mai fac specialistii, acum, pe final de lunã.

Multi se întreabã de ce e bine sã pregãtiti grãdina încã din februarie. De la îngrijirea plantelor, pânã la reparatiile prin curte, finalul iernii este perioada idealã în care sã vã reîntoarceti la grãdinãrit. Fie cã vreți sã puneti la punct livada pentru venirea primãverii sau sã lucrati pãmântul din grãdina de legume, aveti nevoie doar de câteva ustensile si de poftã de muncã. Dacã zãpada din zonã si-a pierdut urma si solul nu mai este înghetat, atunci puteti iesi la aer pentru a vã pune în ordine gospodãria. Practic, februarie nu mai este o lunã de iarnã, ci este momentul în care primãvara face primii pasi în grãdina dumneavoastrã. Vã prezentãm, de la specialisti, pe categorii, ce puteti face în aceastã perioadã pentru a obtine recolte bogate si plante sãnãtoase!

Sfaturi pentru pomicultori

Modul în care tratati livada încã de la începutul noului sezon se reflectã în roadele pe care le culegeti în toamnã. Bifati cât mai multe dintre urmãtoarele activitãti pe care sã le duceti la bun sfârsit în februarie, dupã cum vã sfãtuiesc specialistii:

  • planteazã arbusti de pomi fructiferi, precum coacãzul sau agrisul; tunde arborele de soc;
  • cumpãrã arbori noi si planteazã-i cu încredere;
  • efectueazã vãruirea corectã a pomilor fructiferi; poti face lucrãri de tãiere la meri si la peri.

În ceea ce priveste tãierile la pomii fructiferi în luna februarie, trebuie sã acorzi o atentie deosebitã. Sunt soiuri precum mãrul si pãrul care sunt încã în stare latentã. Totusi, pomi precum piersicul, prunul sau ciresul ar putea deveni sensibili dacã li se aplicã tãieri timpurii.

Ce legume plantati în februarie

Asigurã-te cã ai totul gata pentru plantarea câtorva legume. Pentru asta, ai nevoie de o parcelã de pãmânt bine sãpatã, cu rânduri în care sã asezi rãsadurile si semintele. Dupã ce ai mãruntit si afânat solul, administreazã-i o cantitate suficientã de compost natural. Iatã cele trei legume vedetã pe care le poti planta în februarie:

  • ceapa – dacã temperaturile sunt încã prea scãzute, amânã plantarea cepei pentru luna martie. Dar, tine minte cã poti mãcar sã cumperi arpagicul la un pret mai avantajos;
  • prazul;

Plantati si flori în luna februarie

Dacã ati respectat sfaturile expertilor grãdinari despre cum sã pãstrati bulbii de gladiolã, dalie si begonie pe timpul iernii, atunci aflã cã a sosit timpul sã îi scoateti din nou în naturã. Replantati bulbii de flori pe care le-ati adãpostit la interior în anotimpul rece. Tot acum este un moment propice pentru plantarea bulbilor de narcise, lalele si crini.

Întretinerea grãdinii în luna februarie

Pentru cã ierburile si arbustii ornamentali sunt partea creativã a grãdiniilor, trebuie sã le îngrijiti corespunzãtor. Scurtati-le si curãtati-le de frunze sau ramuri uscate. Toaletati arborii care înfloresc devreme, precum magnoliul, viburnumul (Cãlinul – bulgur de zãpadã) sau iasomia de iarnã. Pregãtiti gardul viu pentru încã un an bun, tãiati ramurile crescute în exces si curãtati de eventuale crengi bolnave.

În luna februarie, vãruiti si protejati pomii de înghet

SFATURI DE LA SPECIALISTI…Dacã se înregistreazã temperaturi extrem de scãzute în februarie, mai ales în absenta stratului de zãpadã, luati mãsuri pentru a proteja copacii si arbustii de înghet. Pentru izolarea trunchiurilor si a ramurilor scheletice, legati-le cu pânzã sau orice material respirabil. Acoperiti tufele de fructe de pãdure cu un strat de ramuri de paie sau de molid. Dacã zãpada s-a topit devreme si gerul încã persistã, protejati trunchiurile pomilor. Pentru a face acest lucru, întindeti un strat din orice material de mulcire, cum ar fi turba. Vãruiti pomii! Primãvara, cu totii suntem obisnuiti sã vedem rânduri de pomi cu trunchiuri albe. Cu toate acestea, vãruirea în alb nu aduce cel mai mare beneficiu primãvara, ci iarna. Scopul este de a proteja copacul de fluctuatiile bruste ale temperaturii din timpul iernii. Un copac care nu este acoperit cu frunze este expus la lumina puternicã a soarelui. În timpul zilei, trunchiul se încãlzeste, iar seara, cu o scãdere bruscã a temperaturii, riscã sã crape, iar în aceste fisuri vor pãtrunde usor agentii patogeni. Vãruirea trunchiurilor de copac cu culoarea albã produce o reflectie a razelor soarelui, iar scoarta nu se mai încãlzeste si nu crapã. Pe lângã protectia pomilor de arsurile solare, vãruirea, care include substante speciale, protejeazã si trunchiul de rozãtoare si de infectii. Copacii pot fi vãruiti numai atunci când temperatura ambiantã nu este mai micã de 5 ° C. Este recomandat sã efectuati aceastã procedurã toamna, dar dacã nu ati avut timp sã faceti acest lucru sau o parte din vopsea a fost spãlatã de ploaie, aplicati un strat de var pe pomi într-o zi seninã si uscatã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.