spot_img
spot_img
0.3 C
Vaslui
14-ian.-2025

Fãrã sprijin, triplul campion mondial Denis Butnaru a renuntat la sport

- Advertisement -

ZADARNIC…Sportivii de aur ai judetului Vaslui sunt nevoiti sã renunte la performantã atunci când problemele financiare îi complesesc. Lãsati fãrã sprijin din partea autoritãtilor, unii ajung sã îsi caute de muncã în Europa, cu gândul cã vor reusi sã-si realizeze mãcar o parte din visuri. Un astfel de caz este si cel al sportivului Denis Butnaru, cel care, în urmã cu mai putin de doi ani reusea o performantã istoricã pentru judetul Vaslui si anume câstigarea a trei medalii la Campionatul Mondial de Kempo din 2015 care a avut loc în Antalya. Tânãrul sportiv vasluian reusea atunci sã se impunã la trei categorii de luptã diferite si sã dea peste cap statisticile Federatiei Române de Kempo. “Niciodatã în istoria acestui for nu s-a mai pomenit ca un luptãtor sã câstige medalia de aur la trei probe diferite”, declara antrenorul sãu la acea vreme. Acum, Denis munceste în Anglia pentru a reusi sã supravietuiascã. Spune cã singura lui sansã, pentru a continua ca sportiv, sunt sponsorii sau implicarea autoritãtilor locale sau judetene.

Vasluiul reuseste performanta negativã sã-si mai piardã un campion. De data aceasta un fost triplu campion mondial este nevoit sã renunte la sportul de performantã din cauza lipsei banilor necesari. Si asta dupã ce, în 2015, Denis Butnaru reuseste o performantã unicã în istoria Federatiei Române de Kempo dupã ce cucereste trei medalii de aur la trei categorii diferite. A urmat apoi o perioadã în care s-a impus în campionatele nationale si europene dar, în urmã cu aproximativ 2 ani s-a oprit. “Am fost nevoit sã renunt la viata sportivã si sã plec sã-mi gãsesc de muncã în strãinãtate. Aici nu aveam bani pentru a participa la competitii, bani pentru hrana necesarã unui astfel de sport. Mã descurcam cu bani de buzunar si cam atât. Plus cã nici sprijin nu am avut de nicãieri. Singurul care a investit în mine, cât si-a permis, a fost antrenorul meu”, spune Denis Butnaru. De asemenea, tânãrul campion spune cã s-ar întoarce oricând înapoi în sportul de performantã dacã cineva ar investi în el sau dacã autoritãtile locale ar face acest lucru. “Sunt sportivi cu performante mai putin notabile care au primit ajutor din partea autoritãtilor. Nu stiu exact cum se face dar mi-ar fi prins si mie bine bani cu care sã pot sã-mi continui viata sportivã”, spune Denis Butnaru. Din pãcate, niciunul dintre aceste lucruri nu s-a întâmplat dar, asa cum spune Denis, niciodatã nu este târziu.

Denis Butnaru, caz unic în istoria Federatiei Române de Kempo

Povestea a început dupã ce 41 de tãri au participat la Campionatul Mondial de Kempo individual, competitie desfãsuratã în perioada 27 aprilie – 3 mai 2015 în Antalya, Turcia. Din lotul României au fãcut parte 35 de sportivi, însã doar unul singur din regiunea Moldovei, vasluianul Denis Butnaru. Aflat la prima participare la un Campionat Mondial de Kempo, tânãrul luptãtor a impresionat pe toatã lumea, începând de la antrenorii echipei nationale, oficiali ai Federatiei Române de Kempo si terminând cu organizatorii competitiei. Vasluianul s-a impus la trei probe ale întrecerii, iar la a patra a terminat pe locul doi. De atunci, orasul Vaslui are în persoana lui Denis Butnaru, campion mondial la Full- Kempo (cat. 18-21 ani, -75 kg), campion mondial la Semi-contact ( cat. 18-21 ani, -75 kg), campion mondial la KnockDown Kempo (cat. 16-18 ani, -70kg) si vicecampion mondial la Submission ( cat 18-21 ani, -75kg). Trei medalii de aur si una de argint obtinute de Denis într-o întrecere la care au participat peste 700 de sportivi a demonstrat cã la Vaslui se face performantã, chiar dacã conditiile sportivilor de aici sunt cu mult sub cele ale altor cluburi din tarã. De obicei, sportivii care participã la astfel de competitii îsi pun la punct tehnicile pentru o singurã probã, maximum douã. Vasluianul Denis Butnaru a participat la patru probe, toate încheindu-se cu rezultate foarte bune. “Denis e un caz unic. Sincer sã fiu, nici mãcar eu, antrenorul lui de club, cel care îl antreneazã zilnic, nu credeam cã o sã aibã asemenea rezultate. Mã asteptam la o medalie, douã, si nu de aur. A fost la prima lui participare la un Campionat Mondial. Am zis cã va avea emotii, nu va fi la adevãrata lui valoare. De unde? A bãtut tot. Vã dati seama cei de la Federatie cu ce impresie au rãmas. Ne-au sunat si ne-au felicitat pentru munca pe care o depunem, aici, la club”, declara, la acea vreme, antrenorul lui Denis.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.