spot_img
spot_img
4.1 C
Vaslui
18-ian.-2025

Fără meditaţii cu profesorul de la clasă!

- Advertisement -

* Cadrele didactice susţin că este o măsură binevenită pentru protecţia elevilor * Sunt şi dascăli care susţin că totuşi părinţii şi elevii ar trebui să aibă dreptul să aleagă meditatorul * Părinţii consideră că prin codul etic nu se va schimba mare lucru *

Proiectul Codului etic al profesorilor din învăţământul preuniversitar a fost publicat pe site-ul MECTS, fiind în dezbatere publică până pe 12 mai. Una dintre problemele care suscită comentarii atât în rândul profesorilor, cât şi al părinţilor este problema meditaţiilor. Odată intrat în vigoare, Codul etic va interzice profesorilor să facă meditaţii contra cost cu elevii de la clasele proprii. Măsura a fost luată pentru a înlătura situaţiile în care cadrele didactice îi obligă pe elevi să ia lecţii în particular. Cum nu se putea demonstra că un elev merge la pregătire de bună voie sau silit, s-a considerat necesară impunerea acestei interdicţii.

„Sunt colegi care nu sunt corecţi”

Am discutat despre acest lucru cu preşedinta comisiei judeţene de etică, profesoara Rodica Matei de la Şcoala Nr. 29. Aceasta susţine că e o decizie normală: „Din nefericire, cu toţii ştim că sunt şi colegi care nu sunt corecţi, că sunt profesori care îşi forţează elevii să vină la pregătiri contra cost. Sunt situaţii în care copiii chiar au nevoie de meditaţii, dar alţii se duc pentru că sunt persecutaţi de profesorii care-şi caută astfel clienţi”, spune preşedinta comisiei judeţene de etică. Aceasta mai spune că de regulă refuză să-i primească la meditaţii pe elevii proprii: „Eu le-am răspuns la orice întrebare în clasă, iar părinţilor care mi-au solicitat meditaţii le-am spus că nu cred că în particular copilul va înţelege mai bine dacă n-a înţeles explicaţiile mele din clasă”, spune profesoara.

Pe de altă parte, directorul Colegiului „V. Alecsandri”, Vasile Ciuchină e de părere că, şi atunci când elevii se duc de bună voie la meditaţii la profesorul de la clasă, este imposibil ca aceştia să nu fie avantajaţi: „E normal ca profesorul să lucreze la clasă sau să dea la teze şi lucrări probleme pe care le-a lucrat la meditaţii, de aceea mi se pare corectă decizia comisiei naţionale de etică”.

„Să se consfinţească prin act normativ”

De acord cu această interdicţie s-a arătat şi directorul de la Colegiul „C. Negri”, Mitică Dudău, care susţine că astfel se elimină toate suspiciunile. „Au fost situaţii în care elevul pe care-l meditam a primit nota 2 la clasă, dar şi aşa au existat suspiciuni. E foarte bine că s-a luat o asemenea hotărâre, dar ar trebui să fie consfinţită printr-un act normativ, nu să rămână la nivel de recomandare. Altfel nu se va schimba nimic”.

„Totuşi elevii au dreptul să aleagă”

Sunt şi cadre didactice care susţin că sunt elevi care aleg de bună voie să ia lecţii în particular cu profesorul de la clasă, motiv pentru care ar trebui să aibă dreptul să aleagă: „Dacă profesorul de la clasă este foarte bun, ce faci? Te duci la unul mai puţin bun? Problema nu se pune pentru profesorii care au elevi la meditaţii, ci pentru cei care vor să-şi adune clienţi”, consideră inspectoarea de limba şi literatura română, Nicoleta Crânganu.

„Era ca şi cum i-ai fi spus că nu-şi face treaba”

Şi părinţii pe care i-am interogat au considerat că o asemenea decizie era absolut necesară: „E adevărat că se îngrădeşte cumva dreptul să ne alegem meditatorul pentru copii, dar cum nu se pot aduce dovezi împotriva celor care-i forţează pe elevi să ia ore particulare, e bine să se interzică în totalitate”, ne spune Marlena Chivu, mama unei eleve de clasa a X-a. Un alt părinte ne-a spus că în trecut era chiar jenant să soliciţi profesorului de la clasă să-ţi dea lecţii în particular. „Era ca şi cum i-ai fi spus în faţă că nu-şi face treaba bine la clasă. Mai ales că se făceau acele ore de pregătire neplătite la şcoală. Dar pe vremea aceea profesorii chiar aveau etică, nu le trebuia un cod”.

„Jumătate dintre profesori nu au Dumnezeu”

Sunt însă şi părinţi care s-au fript destul de tare şi nu mai cred că se va putea schimba ceva: „Am trăit o astfel de situaţie pe vremea când băiatul meu era elev la Grupul Şcolar Sf. Maria”. A avut o profesoară care nu l-a scos din 3 şi 4, deoarece a refuzat să meargă la meditaţii la ea. Copilul meu se pregătea în particular cu altcineva, dar degeaba, la şcoală lua aceleaşi note proaste. Îl lăsa corigent, dacă nu-l trimiteam în final la ea. Am discutat atunci cu toată conducerea, dar nu s-a putut face nimic. Nimeni nu a sărit să apere drepturile copilului meu. Jumătate dintre profesori nu au niciun Dumnezeu. Aşa că nu pot crede că se va schimba ceva”, declară Tatiana M.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.