spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Fãrã înghesuialã la distribuirea ajutoarelor alimentare.

- Advertisement -

NORMALITATE Începând cu prima zi a acestei sãptãmâni, locuitorii sãraci din municipiul Vaslui îsi pot ridica ajutoarele alimentare acordate de Uniunea Europeanã. Chiar dacã, încã din prima zi, si-au ridicat alimentele circa 10% din beneficiari, nu s-au înregistrat îmbulzeli, ori scandaluri, asa cum a fost cazul în alte orase mari, încluisv la Bârlad. Pentru persoanele aflate în imposibilitate de a se deplasa, ori prea în vârstã pentru a cãra alimentele primite gratuit, primãria Vaslui a luat mãsuri pentru a le livra la domiciliu, în acest sens alocând atât mijlocul de transport, cât si personalul necesar.

În prima zi de distribuire a ajutoarelor alimentare oferite de Uniunea Europeanã persoanelor cele mai defavorizate, printre care someri în platã, persoane cu handicap grav sau accentuat, pensionari cu o pensie sub 400 lei lunar ori beneficiari ai venitului minim garantat conform legii 416/2001, s-au prezentat, la centrul de distributie din strada Fabricii nr. 4, în curtea fostei fabrici de mobilã SC MOVAS SA, 403 beneficiari, practic 9% din totalul vasluienilor care sunt pe liste. Chiar dacã afluenta a fost relativ mare, nu au fost înregistrate probleme de genul celor care au fost la Bârlad, ori în alte mari orase din tarã, unde oamenii s-au îmbulzit sã-si ridice alimentele gratuite, de multe ori fiind nevoie de interventia fortelor de ordine pentru a calma situatia. Un motiv pentru care, în municipiul Vaslui, lucrurile au decurs fãrã probleme este si faptul cã municipalitatea a mobilizat circa 14 angajati care sã deserveascã beneficiarii acestor ajutoare alimentare, punând la dispozitie inclusiv saci si sacose pentru transport. Mai mult decât atât, persoanele în vârstã sau cele care nu se pot deplasa la punctul de distributie beneficiazã de transport gratuit la domiciliu a alimentelor. Unul dintre motivele pentru care a fost schimbatã locatia punctului de distribuire a acestor ajutoare alimentare la Movas, fatã de Vascovin, cum a fost cazul în anii trecuti, o reprezintã costul mai mic plãtit de municipalitate pentru închirierea spatiului de depozitare si distributie. „În plus, chiar dacã pentru unii vasluieni distanta ceva mai mare pânã la mijloacele de transport în comun reprezintã un inconvenient, noi ne-am gândit sã facilitãm accesul persoanelor din localitãtile suburbane Rediu si Brodoc, care astfel pot veni cu cãrutele pentru a-si transporta acasã alimentele. În plus, în aceste localitãti sunt si foarte multi beneficiari, în special pe LG 416/2001, care au de ridicat cantitãti mai mari, în functie de numãrul de persoane prinse în tabel”, a declarat Sorin Radu, viceprimarul municipiului Vaslui, prezent la punctul de distributie pentru a vedea cum se desfãsoarã activitatea. „Dupã cum vedeti, am alocat un numãr important de persoane pentru a se ocupa de distribuirea alimentelor, sunt chiar momente în care numãrul beneficiarilor prezenti este mai mic decât al lucrãtorilor primãriei. Am dat indicatii stricte, ca lucrãtorii primãriei nu doar sã pregãteascã cantitãtile de alimente ce urmeazã a fi livrate dar sã le si transporte, pentru persoanele vârstnice, sau cele care se deplaseazã mai greu, pânã la mijlocul de transport cu care acesti beneficiari au venit si, dacã este nevoie, sã le ducã pânã la locuinta lor”, a adãugat vicele Radu Sorin.

Cu taxiul dupã ajutoare

Cele mai multe persoane care s-au prezentat pentru a-si ridica ajutoarele alimentare oferite de UE au venit fie cu masinile personale, fie cu taxiul sau au apelat la vecini care posedã un mijloc de transport. Principalul motiv pentru care s-a apelat la aceste mijloace de transport este cantitatea mare, de aproape 40 kg de produse, dar si faptul cã punctul de distribuire este la marginea orasului, multi dintre beneficiari având de parcurs distante considerabile pânã la domiciliu. Au fost si cazuri în care taximetristii au fãcut scandal, cerând sã le fie permis accesul în curtea depozitului, pentru a fi mai aproape de punctul de distributie. Beneficiarii acestor ajutoare alimentare sunt persoanele beneficiare ale venitului minim garantat, somerii aflati în platã conform Legii 76/2002, pensionarii cu o pensie de pânã în 400 lei, si persoanele cu grad de handicap I sau II. În acest an, alimentele care se vor distribui drept ajutoare alimentare din partea UE constau în 17 kg de fãinã albã de grâu, 9 kg de mãlai, 500 g paste fãinoase, 5 l ulei, rosii în suc propriu – 1 cutie (800 g), 2 cutii de zacuscã (800 g), 4 cutii de conserve carne de porc (1,2 kg), 1 pet de 250 g miere de albine si 3 kg de zahãr de persoanã. Singurul aliment de pe listã care încã nu a fost livrat este mierea de albine, restul sortimentelor fiind primite în cantitãti îndestulãtoare pentru a acoperi toate cererile. Fatã de anul trecut, persoanele cu venituri mici nu vor mai primi fasole, orez, mazãre sau pastã de tomate, în schimb, vor beneficia de produse ca miere de albine, zacuscã ori conserve de carne de porc! La nivelul municipiului Vaslui, sunt peste 4600 de beneficiari ai acestor ajutoare alimentare, dintre care cei mai multi, 1780, sunt persoane cu handicap, alti 1150 fiind pensionari cu pensii sub 400 lei/lunar, restul beneficiarilor constând în 439 persoane care primesc venitul minim garantat, conform Legii 416/2001, un numãr egal de someri indemnizati si alti 439 someri neindemnizati, care teoretic nu au vreo sursã de venit.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.