Fiul cel mare al presedintelui Consiliului Judetean, Lucian Simirad, si sotia acestuia, Irina, nora sa, lucreaza de circa o luna in subordinea parintelui lor. Pina de curind, tot la CJ a fost angajat si celalalt fiu al lui Simirad, Costel. La serviciu, seful CJ are ca angajate si doua vechi secretare despre care ai putea zice ca fac parte din familia extinsa, la vechimea pe care o au, chiar si pe meleaguri cubaneze. Fosta secretara de cind era primar lucreaza acum la Directia de Proiecte Europene, unde beneficiaza de sporuri consistente. Simirad i-a acordat si o medalie pentru activitate. Si a doua secretara a lui Simirad lucreaza in aparatul propriu al CJ. Cind Simirad nu va mai fi presedintele CJ, apropiatii sai vor avea locul de munca asigurat, ca functionari publici.
Seful Consiliului Judetean, Constantin Simirad, este iubit de rude si prieteni. Multi dintre apropiatii sai au reusit sa devina subordonati ai acestuia. Presedintele ii are aproape pe Lucian si Irina Simirad, unul dintre fiii sai si sotia acestuia. Pina la sfirsitul anului trecut, in CJ a fost angajat si celalalt fiu al sau, Constantin. La serviciu, seful CJ are ca angajate si doua vechi secretare despre care ai putea zice ca fac parte din familia extinsa, la vechimea pe care o au, chiar si pe meleaguri cubaneze, alaturi de fostul primar al Iasului si actulul sef al CJ. Acestora le-a gasit cite un post la serviciile din institutie, ca functionar, ca sa nu poata fi date afara prea usor, desi in mod normal ar fi trebuit sa faca parte din propriul cabinet al lui Simirad.
Secretara, angajata la proiecte europene
Desi, in mod normal, secretara unui demnitar figureaza pe lista membrilor cancelariei, in cazul lui Constantin Simirad nu se aplica aceeasi regula. Din cauza ca in cabinet au fost angajati alti apropiati ai sefului CJ, acesta a „fost obligat” sa isi angajeze cele doua vechi secretare in compartimentele institutiei pe care o conduce de la mijlocul anului 2008. Astfel, Dorina Chisca, care i-a fost sefa de cabinet si pe vremea cind acesta ocupa functia de primar, iar ulterior de ambasador, este angajata la Directia de Proiecte Europene, pe postul de consilier gradul I. Conform declaratiilor de avere, in 2009 acesta a avut venituri lunare de peste 4.100 de lei, in 2010 scazindu-i la aproximativ 3.100 de lei. Conform site-ului CJ, aceasta detine o casa in comuna vasluiana Oltenesti, un apartament in municipiul Iasi, avind depozite bancare in suma de aproximativ zece mii de euro. La sfirsitul anului 2009, Dorina Chisca, alaturi de alti opt sefi din CJ, a fost premiata de catre seful CJ cu cite o diploma si o medalie „Pro Amicitiae, Pro Fidelitate”, pentru rezultate remarcabile in activitate.
Laura Leonte, cealalta secretara a sefului CJ, este incadrata pe functia de consilier in cadrul Compartimentului de Relatii Internationale. In 2009, aceasta a obtinut 4.000 de lei lunar, pentru ca anul trecut sa scada la 3.000 de lei lunar. Impreuna cu sotul, care este angajat la Primarie, aceasta detine un teren de 1.500 mp si o casa in satul Vinatori din comuna Popricani si un autoturism Opel. In 2009, cei doi au cumparat un apartament in municipiul Iasi. Fata de un angajat de la cele doua compartimente din CJ, pe linga salariul de baza si sporul de conditii vatamatoare, de 10%, cele doua secretare ale lui Constantin Simirad primesc in plus si sporul de confidentialitate, de 8%.
Si sora unei secretare a ajuns in Casa Patrata
Conform contractului colectiv de munca, care a expirat la finalul lunii noiembrie 2010, angajatii din CJ beneficiau de drepturi pentru sanatate si securitate in munca (inclusiv suplimentul de hrana), avind o valoare bruta de 770 de lei brut lunar, sporul de tinuta, in suma de 25 de lei brut lunar, si premiile de Paste si Craciun, fiecare din cele doua reprezentind valoarea unui salariu mediu pe anul precedent. La acestea se adaugau celelalte drepturi prevazute in lege, printre care sporul de vechime, remuneratia pentru orele suplimentare sau sporul pentru titlul stiintific. De mentionat ca la scaderea salariilor din CJ a contribuit si legea privind reducerea
salariilor cu 25% a angajatilor din sectorul bugetar.
De citeva saptamini, la cabinet s-au eliberat doua din cele patru posturi permise de lege, dar cele doua secretare ale sefului CJ au ramas pe vechile posturi. Acest lucru le asigura un loc de munca si in eventualitatea in care dupa 2012 la conducerea judetului ar veni alt presedinte, intrucit membrii cabinetului sint angajati contractual, fiind adusi de catre presedintele in functie. O alta persoana despre care se spune ca ar fi protejata lui Constantin Simirad este Cornelia Ursu. Surse din CJ sustin ca managerul proiectului de modernizare a DJ 282 Iasi – Botosani este sora Dorinei Chisca si totodata fina de cununie a lui Constantin Simirad. „Nu sint apropiata a domnului Simirad. Eu am dat concurs pentru acest post (angajata in cadrul Directiei de Proiecte – n.r.). Nu are importanta daca sint sau nu fina domnului Simirad. Credeam ca discutam lucruri importante. Asta va intereseaza pe dumneavoastra? Si ce daca sint sora ei?”, a afirmat Corneliu Ursu.
Un fiu si nora, angajati
De aproximativ o luna, unul dintre fiii lui Simirad, Lucian, ocupa functia de sef Serviciu PSI la Aeroport. Initial, la concurs s-au inscris sase persoane, dar la proba scrisa s-au prezentat doar trei dintre acestea. Pentru interviu s-a calificat doar fiul sefului CJ. Totodata, sotia acestuia, Irina, este de citeva luni angajata in cadrul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara „Euronest” (ADIE), organism care isi propune infiintarea unui serviciu SMURD pentru regiunea de Nord-Est. ADIE il are ca presedinte chiar pe Constantin Simirad. Bugetul total al proiectului este de 47,67 milioane de lei, din care 39,23 milioane de lei reprezinta fonduri nerambursabile, obtinute prin intermediul Programului Operational Sectorial 2007 – 2013. Irina Simirad a fost angajata in cursul lunii aprilie. Aceasta a refuzat sa dea detalii in privinta remuneratiei. „Am fost angajata pe functia de consilier, din luna aprilie. Nu a fost concurs, ci angajare directa. Nu pot sa va spun cit este salariul, dar e mai bun decit la scoala. Am pastrat si jumatate de norma la scoala, predau karate la Clubul «Unirea». Cred ca sint unele discutii, dar avem doi copii si trebuie sa-i intretinem. Ne gindim la binele lor, nu la gura lumii. Nu am treaba cu politica, imi vad de treaba mea”, a declarat Irina Simirad. Si celalalt fiu al presedintelui CJ, Costel Simirad, a lucrat in subordinea tatalui sau. In perioada noiembrie 2008 – octombrie 2010, Costel Simirad a ocupat functia de consilier in cadrul Biroului Informatizare. Conform declaratiei de avere publicate pe site-ul CJ, media lunara a salariului din 2009 a fiului lui Simirad a fost de 3.157 de lei. Presedintele CJ a refuzat sa comenteze motivul pentru care multi dintre apropiatii sai sint angajati la CJ sau la institutiile din subordine.
In cabinetul presedintelui CJ figureaza doar doua persoane, Catalin Nistor si Razvan Luca. Dupa delegarea lui Gheorghe Corjautanu la conducerea Aeroportului, unul dintre posturile de consilieri personali ai sefului CJ a ramas vacant. De citeva zile, a mai ramas vacant inca unul. Victor Poede, fiul lui George Poede, prodecanul Facultatii de Filosofie si Stiinte Social Politice din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza”, a demisionat din CJ. Acesta sustine ca a plecat din Consiliu pentru a-si continua studiile. „Mi-am reevaluat putin aspectele profesionale. Am alte prioritati. M-am despartit de cei din CJ in conditii prietenesti. Trebuie sa-mi termin doctoratul. Voi continua sa activez in zona universitara si, mai tirziu, as vrea sa imi gasesc un job in domeniul privat. CJ nu este o institutie slaba. Se munceste mult, dar, ca peste tot, mai apar si probleme. Am colaborat bine cu multi din fostii mei colegi”, a declarat Victor Poede.