spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Familia Comisescu, un nou record la Vaslui: a scos pe piatã un dovleac de 50 kg

- Advertisement -

RECORD…Familia Comisescu din Deleni continuã sã-si uimeascã clientii. Zilele acestea a scos pe piatã un nou dovleac de 50 kg. Este cel mai mare pepene rezultat în cadrul ultimei recolte si se vinde la pretul de 3 lei/kg, inclusiv celor care vor doar felii. “Continuãm sã facem ceea ce ne place si ne aduce satisfactie, nu doar ne ajutã sã ne întretinem. Nu e usor, mai ales acum, când ne-a lãsat sotul. A murit cu câteva zile înainte de Revelion”, a punctat Maria Comisescu. Vestea cã unul dintre cei mai cunoscuti agricultori din judetul Vaslui, Paul Comisescu, a încetat din viatã a uimit pe toatã lumea. La cei peste 70 ani, acesta avea un stil de viatã sãnãtos, muncea si era foarte energic si plin de viatã.

Paul Comisescu a fost genul de agricultor pe care orice piatã ar fi mândrã sã-l gãzduiascã. “Frãmânta” pãmântul de mai bine de 40 de ani si niciodatã n-a stat cu mâna întinsã la stat. Nu i-a plãcut sã stea degeaba, iar asta s-a vãzut cel mai bine în palmele lui, bãtucite de muncã. Noptile si le petrecea stând de pazã în cultura cu pepeni, iar ziua, în piatã, vânzându-si marfa. Spunea tuturor cã nu avea încotro fãrã muncã, pentru cã statul nu-i dãdea un leu pensie. Iatã ce ne povestea în urmã cu un an jumãtate: “Am patruzeci de ani de când mã ocup de agriculturã, de cultivarea pepenilor, pentru cã pensie nu am. De la subsolurile securitãtii nu se primeste pensie. În timpul scolii tehnice, când aveam vreo 16 ani, m-au racolat. Mi-au bãgat o notã informativã în fatã si mi-au zis cã din momentul de fatã trebuie sã scriu despre cine îmi zic ei. Sã torn, cu alte cuvinte. I-am zis tatei cã am fost racolat. Mi-a tras o bãtaie de o simt si acum. El a stat trei sãptãmâni legat cu sârmã ghimpatã la Lipovãt pentru cã a refuzat sã treacã la colectiv. Mi-a zis sã nu torn niciodatã pe cineva . I-am dat ascultare. Când voiam sã mã angajez undeva, dupã trei luni veneau bãietii îmbrãcati în gri, cerându-mi notele informative. Le ziceam cã nu am ce sã scriu. Asa cum m-a învãtat tata. Vãzând cã nu dau nimic, imediat se duceau la articolul 20 litera E. Mã dãdeau afarã de peste tot. Din cauza asta mã duceam doar la munci ocazionale, care nu se înregistrau nicãieri si care erau cele mai grele. Statul nu-mi dã nimic, iar mie nu-mi place sã stau degeaba. Muncesc zi si noapte pentru banii mei”.

Semintele de dovleac, folosite ca tratament pentru anumite boli

Cei doi soti, Maria si Paul Comisescu, au început sã cultive pepeni galbeni, pepeni verzi si dovleci în urmã cu peste 25 ani. “De pe timpul lui Ceausescu ne ocupãm cu grãdinãritul. Noi suntem primii care am adus dovleac pe piatã si am învãtat vasluienii sã mãnânce plãcintã si dovleac copt. “Semintele de la dovleac, uscate la cãldurã, nu prãjite, sunt bune pentru oxiuri, giardia si prostatã. Mâncate dimineata, pe stomacul gol, fac foarte bine. Stiu asta de la un medic, nici nu apucam sã curãt semintele, si venea si îmi spunea, “doamnã, da’ seminte mai aveti? Dati-mi-le asa si îmi mai pregãtiti, cã vin mâine”. L-am întrebat, “domne, da’ ce faceti cu ele?”. Mi-a spus cã e medic si le dã seminte de dovleac pacientilor care au giardia sau oxiuri. În urmã cu sapte ani, sotul meu trebuia sã se opereze de prostatã ,si, mâncând seminte de dovleac, nu a mai avut nimic”, a povestit Maria Comisescu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.