spot_img
spot_img
-0.9 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

FALSURI LA EPISCOPIA HUSILOR (facsimil)

- Advertisement -

Cum au dispãrut miliarde de lei din banii popilor

FALS Situatie incredibilã descoperitã de cei doi preoti care s-au revoltat împotriva abuzurilor comise de protopopul de Husi, Ioan Petru, cu complicitatea PS Corneliu, Episcopul Husilor. Caterisiti de episcop pentru cã au avut curajul sã spunã adevãrul, preotii Lucian Botez, din parohia Bozia, si Dumitru Turcanu, din parohia Sãrãteni, au mers la Bucuresti, în cãutarea dreptãtii. La Secretariatul de Stat pentru Culte, preotii “rãsculati” au gãsit, surprizã!, statele de platã din ultimii cinci-sase ani de zile de la protopopiatele Husi si Fãlciu, pe care conducerea Episcopiei refuza sã le punã la dispozitia celor doi prelati. Pe statele respective apar în dreptul preotilor semnãturi false, fapt demonstrat prin aceea cã toate semnãturile seamãnã între ele, semn cã este “opera” unei singure persoane. Existã bãnuiala cã, ani de-a rândul, sute de preoti din judetul Vaslui au fost înselati la salarii în acest mod, primind anumite sume de bani în mânã, în timp ce pe statele de platã erau trecute alte sume; o practicã despre care, se spune, nu este strãin nici PS Corneliu, Episcopul Husilor, cel care a semnat tot felul de documente care indicã veridicitatea statelor de platã. Interesant este cã de aceastã afacere penalã se intereseazã si ofiterii de la Directia Generalã Anticoruptie deci, nu ar fi exclus sã auzim si de o serie de anchete rãsunãtoare în Episcopia Husilor.

Afacerea salariilor fictive din Episcopia Husilor ia amploare. La câteva luni dupã ce Episcopul Husilor a decis caterisirea a doi preoti, Lucian Botez si Dumitru Turcanu, apar tot mai multe dovezi privind falsurile care se comit în eparhie, cu stiinta PS Corneliu. Pe 11 ianuarie a.c., preotii Botez si Turcanu s-au adresat Secretariatului de Stat pentru Culte, cerând copii dupã statele de platã ale Protopopiatului Fãlciu si, ulterior, dupã desfiintarea primei institutii, Protopopiatului Husi, ambele conduse ani de-a rândul de una si aceeasi persoanã, preotul Ioan Petru. Cu promptitudine, oficialii din Bucuresti au pus la dispozitie zeci de state de platã, din perioada 2005-2011, care scot la ivealã lucruri foarte grave. Preotii erau obligati, sub amenintarea caterisirii, sã primeascã unele sume de bani drept salarii, iar în statele de platã apãreau alte sume. O demonstreazã salariile încasate în mod fictiv de cei doi preoti timp de mai bine de sase ani, lucru explicat de cei implicati.

“Statul vã dã bani pentru salarii si Biserica vi-i ia, ce e asa de greu de înteles?”

Încercând sã afle adevãrul, preotii Botez si Turcanu au discutat cu unii oficiali despre situatia lor. Într-una din discutii, înregistratã de unul dintre preoti, apare un personaj care le explicã, pe un ton inocent, cum se fac jocurile în Biserica Ortodoxã Română. “Statul vã dã bani pentru salarii si Biserica vi-i ia, ce e asa de greu de înteles?”, li se adreseazã oficialul, explicând modul în care preotii din toatã tara sunt tinuti la respect de tot felul de regulamente si ordine, numai pentru a nu afla adevãrul. “Am verificat si eu statele de platã primite de la Bucuresti. Din 2005 si pânã în martie 2011, când protopopiatul Fãlciu s-a desfiintat si a trecut la Protopopiatul Husi, nu am semnat decât o datã un stat de acesta de platã. În rest, numai semnãturi fictive în dreptul meu, se pot face expertize grafologice”, explicã pãrintele Lucian Botez. Pãrintele Turcanu sustine cã nu si-a regãsit semnãtura pe vreun stat de platã, desi toate sunt semnate si girate de contabilele de la Husi si Fãlciu, Livia Racovitã si Lucia Ciocârlan. Mai mult, dacã privesti cu atentie semnãturile din dreptul preotilor realizezi cã toate apartin unei singure persoane, care nici nu s-a obosit sã falsifice aceste semnãturi, fiind prea sigurã cã nu va fi descoperitã. În plus, statele de platã sunt semnate si de protopopul Ioan Petru si girate de PS Corneliu, Episcopul Husilor, ceea ce ne duce cu gândul la anumite manevre financiare care se fac la nivelul Eparhiei, în dauna a sute de preoti. În documentul primit de la Secretariatul de Stat pentru Culte, cei trei preoti care au solicitat lãmuriri (alãturi de parohii Botez si Turcanu, în demersul pentru aflarea adevãrului s-a implicat si preotul Ion Modiga, din parohia Blãgesti, n.r.) aflã cã “institutia angajatoare, Episcopia Husilor, mentioneazã în fiecare dosar de justificare cã semnãturile de pe listele de platã apartin persoanelor beneficiare”, girul fiind al PS Corneliu. Stie sau nu episcopul despre existenta unor state de platã care sunt semnate în fals?, este întrebarea legitimã a celor implicati.

Contabila Racovitã se dã de gol: “Poate am semnat eu, din gresealã”

Preotul Botez sustine cã si-a regãsit semnãtura pe un singur stat de platã, în martie 2011, lunã în care Protopopiatul Fãlciu s-a desfiintat, fiind înglobat la Protopopiatul Husi. Luna urmãtoare, în aprilie, a mers la Husi, unde a gãsit o semnãturã în fals. Întrebând-o pe contabila Protoieriei despre situatie, preotul a fost luat prin surprindere: “Mi-a spus, citez din memorie, <<poate am semnat eu, din gresealã>>. Era incredibil, desi nu semnasem statul de platã, doamna contabilã semnase în locul meu”. În plus, pentru ca falsurile sã continue, preotul Botez s-a trezit si cu o declaratie de impozite, în noiembrie 2011, în care protopopul Ioan Petru si contabila Racovitã scriu cã pãrintele ar fi avut un venit pe anul trecut, lunar, de 1373 lei. “Or, din aprilie 2011, mie, ca si pãrintelui Turcanu, ne-au suspendat subventia de la stat, de 680 de lei lunar, lucru pe care cei care au semnat hârtia îl stiau foarte bine, dar nu le-a pãsat. Din noiembrie, de când am fost caterisiti, ni s-au luat toate veniturile, dar am primit niste declaratii de venituri si pe noiembrie, ca si pe decembrie 2011”, mai acuzã preotul Botez. Desi sunt caterisiti din noiembrie anul trecut, cei doi preoti continuã sã spunã cã sunt nevinovati. Sprijiniti puternic de comunitãtile lor, preotii Turcanu si Botez spun cã au primit “cartonas rosu” din partea sefilor pentru o vinã care nu le apartine. “Noi stiam cã lucrurile vor degenera, dar nu am vrut decât sã se afle adevãrul. Nu este normal sã primesti 99 de lei în mânã, iar pe stat sã ti se treacã 680 de lei, cum a pãtit pãrintele Botez. Unde s-au dus banii încasati în toti acesti ani, prin astfel de metode?”, se întreabã pãrintele Turcanu. Contabila fostei protoierii Fãlciu, Lucia Ciocârlan, ar fi semnat în fals statele de platã ani de-a rândul, sustin preotii. La fel, dupã cum o aratã înregistrarea pusã la dispozitie de cei doi preoti, acelasi mod de operare este si la protoieria din Husi, unde o altã contabilã, Livia Racovitã, recunoaste cã a semnat în fals niste documente. “Noi nu avem acces la cãrtile de muncã, asa cã am mers la ITM, la tot felul de institutii, pentru a afla care este situatia noastrã. În câteva rânduri, protopopul Ioan Petru a încercat sã-mi explice cã nu este bine sã fac valuri, cã banii se strâng de la preoti pentru a face rost de indemnizatii la alti preoti, lucru care nu este permis de lege”, mai spune preotul Botez.

DGA si Directia Nationalã Anticoruptie se implicã în ancheta de la Episcopie

Conform unor surse judiciare, afacerea statelor de platã falsificate de la Episcopia Husilor este în atentia ofiterilor de la Directia Generalã Anticoruptie, care vor investiga ce s-a petrecut în ultimii ani la protoieriile din judet si cine sunt persoanele care s-au dedat la aceste falsuri. La o medie de 200 de lei de preot, opritã de la fiecare paroh în parte, lunar, rezultã o medie de peste 60.000 de lei care se strâng în fiecare lunã de la preotii din judet. Unde se duc acesti bani, nimeni nu stie. Nici ofiterii de la IPJ Vaslui, care au preluat cazul falsurilor de la Episcopie, nu par prea încântati sã finalizeze dosarul si sã aplice legea, astfel ca persoanele implicate sã fie trimise în judecatã.

Explicatiile penibile ale Episcopiei Husilor

Preotii Lucian Botez si Dumitru Turcanu au refuzat sã plãteascã CAS si impozit pe salariu, încãlcând legislatia si disciplina financiarã bisericeascã, au sustinut sefii Eparhiei Husilor, explicând de ce i-au caterisit pe cei doi. Reprezentantii Episcopiei au arãtat că preotii Turcanu si Botez nu au înteles cã, în calitatea lor de conducãtori ai unor oficii parohiale, au obligatia sã respecte legislatia civilã în vigoare si Statutul de organizare si functionare al Bisericii Ortodoxe Române. “Cei doi fosti preoti au preferat sã ignore faptul cã salariul unui preot se compune din contributia la salarizare de la bugetul de stat si diferenta din fondurile proprii ale parohiei, care provin din donatiile la serviciile religioase si vânzarea de lumânãri si obiecte bisericesti etc. De asemenea, acestia nu au înteles cã impozitul pe salariul integral si CAS-urile aferente trebuie plãtite din fondurile proprii ale parohiei, conform Legii contabilitãtii nr. 82/1990 si Legii salarizãrii unitare nr. 330/2009 si a Legilor 284 si 285/2010”, au arãtat reprezentantii Episcopiei Husilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

80 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.