CÃMÃTARI CU ACTE…Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Vaslui a declansat urmãrirea penalã fatã de mai multi angajati ai bãncii Carpatica, din Vaslui, sub aspectul sãvârsirii infractiunilor de înselãciune, fals intelectual si fals în înscrisuri sub semnãturã privatã. Asta, dupã ce un vasluian a sesizat Politia, în 2014, despre faptul cã a fost înselat de Banca Comercialã Carpatica cu suma de aproximativ 2.000 de Euro. Acesta a descoperit cu stupoare cã banca i-a falsificat semnãtura si a introdus un comision în plus. Fãrã sã stie, acesta a plãtit timp de sase ani “comisionul de gestiune” de 0,2%, comision care nu a fost trecut în contractul de credit. A descoperit înselãtoria când a cerut de la bancã dosarul complet si si-a vãzut semnãtura falsificatã. Desi Serviciul de Investigare a Fraudelor a declansat un amplu control la banca Carpatica, oficialii acestei unitãti sustin cã nu vor plãti niciun euro în plus pentru sumele încasate necuvenit, demonstrând cã sfideazã clientii cu practici ilegale si atitudini de fortã.
Timp de sase ani, un vasluian a plãtit în plus la creditul fãcut la Banca Comercialã Carpatica, pe baza unor comisioane ascunse, de care nu a avut habar, comisioane introduse în mod ilegal de functionarii de la Carpatica. La finele anului 2013, bãnuind cã ceva nu este în regulã, vasluianul a solicitat bãncii dosarul complet al creditului. Atunci a descoperit un act aditional în care a fost introdus un comision de 0,2%, calculat la valoarea creditului, act în care atât semnãtura sa, cât si cea a sotiei sale erau falsificate. Imediat ce a descoperit smecheria, vasluianul a fãcut o adresã cãtre bancã, în care a cerut sã i se restituie atât suma pe care a plãtit-o în plus, cât si dobânzile legale la aceastã sumã. Încã de la început, Banca Comercialã Carpatica a recunoscut cã s-a comis o ilegalitate, dar a refuzat sã-l despãgubeascã pe vasluian cu întreaga sumã. Omul a fãcut plângere penalã împotriva bãncii, în 2014, si a asteptat finalizarea cercetãrilor. “Initial anagajatii de la bancã mi-au vorbit foarte frumos si m-au asigurat cã voi fi despãgubit. Mi-au pus în cont chiar si jumãtate din suma cu care m-au înselat. Ulterior, tonul s-a schimbat si m-au pus sã semnez un act cã nu voi face publicã înselãtoria evidentã pe care au comis-o angajatii acestei bãnci. Am fost contactat de cãtre o doamnã de la bancã, Rozmarica Vitan, director de conformitate. Initial, aceasta mi-a vorbit foarte frumos si m-a asigurat cã voi fi despãgubit. De asemenea, am fost rugat cu insistentã sã nu mai vorbesc cu nimeni despre aceastã problemã”, povesteste vasluianul înselat. Abia dupã ce a fost fãcutã o plângere la Protectia Consumatorului, clientul de la Carpatica a fost înstiintat de bancã de faptul cã i-a fost viratã în cont o parte din suma rezultatã din comisionul perceput ilegal. Era vorba, în total, de aproape 2000 de euro, însã banca nu a plãtit decât 1080 de euro, refuzând sã mai dea vreun semn de viatã. Atunci când a fost comis falsul, director al filialei din Vaslui al Bãncii Carpatica era Culitã Gherasim. “Am luat legãtura si cu domnul Gherasim, iar acesta mi-a zis cã nu e treaba lui, n-am decât sã dau în judecatã banca”, spunea clientul pagubit, anul trecut. Decis sã-si recupereze toti banii, acesta a fãcut plângere la IPJ Vaslui, a actionat banca în judecatã si a sesizat si BNR.
Comunicatul oficial al IPJ: la Carpatica Vaslui, angajatii sunt urmãriti penal!
Clientul pãgubit ne-a pus la dispozitie, în urmã cu câteva zile, rãspunsul pe care l-a primit de la IPJ Vaslui, dupã un an si ceva de când a fãcut plângerea împotriva bãncii Carpatica. “Urmare a solicitãrii dvs., înregistratã la nivelul unitãtii noastre sub nr. 161961/10.03.2015, vã comunicãm cã în dosarul penal nr. 111/P/2014, privind functionari din cadrul Bãncii Comerciale Carpatica a fost dispusã începerea urmãririi penale sub aspectul sãvârsirii infractiunilor de <<înselãciune>>, <<fals intellectual>> si <<fals în înscrisuri sub semnãturã privatã>>, urmând ca în momentul în care cercetãrile vor fi finalizate dosarul sã fie înaintat cu propunere legalã cãtre Parchetul de pe lângã Judecãtoria Vaslui”, se aratã în rãspunsul de la IPJ Vaslui. La rândul sãu, sefii bãncii Carpatica spun cã nu vor da niciun euro în plus fatã de suma achitatã, desi datoria sa fatã de clientul pe care l-au înselat timp de sase ani este mult mai mare. “Vã informãm cã Banca Comercialã Carpatica nu rãspunde favorabil solicitãrilor formulate”, se aratã în punctul de vedere oficial al bãncii, remis cãtre avocatul clientului pãgubit. “Precizãm cã banca mentine punctul de vedere exprimat prin scrisoarea de rãspuns nr. 64856, din data de 20.12.2013”, se mai aratã în comunicat. Adicã, omul rãmâne pãgubit de 1.000 de euro, dar Banca Comercialã Carpatica refuzã sã-i dea banii înapoi. Or., la aceastã bancã, în Vaslui, s-au petrecut lucruri grave în ultimii ani, semn cã lucrurile nu sunt tocmai în regulã acolo.
Fostul director de la Carpatica Vaslui fãcea smenuri cu afaceristi controversati
ISTORIA SE REPETA… În 2013, magistratii de la Tribunalul Iasi au decis condamnarea lui Dan Sebastian Samoilã, directorul filialei iesene a bãncii Carpatica, pentru fapte comise în perioada în care a condus sucursala de la Vaslui. Magistratii l-au condamnat pe Dan Samoilã la o pedeapsã de trei ani si patru luni de închisoare pentru comiterea infractiunii de complicitate la înselãciune cu consecinte deosebit de grave, dispunând suspendarea executãrii pedepsei, cu un termen de încercare de 5 ani si 4 luni. Samoilã a fost acuzat cã l-ar fi ajutat pe unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri din Vaslui, Cezar Lãzurcã, sã comitã o serie de înselãciuni. Omul de afaceri vasluian a primit o pedeapsã de 16 ani de închisoare în acelasi dosar. Procurorii DIICOT au descoperit cã printre zecile de tepe pe care le-ar fi dat firmelor partenere, se numãrau si câteva tepe date bãncii Carpatica, cu ajutorul lui Dan Samoilã, care la vremea respectivã era director la Carpatica Vaslui. Ancheta a demonstrat cã în perioada iulie/septembrie 2006, Cezar Lãzurcã a tras o teapã de peste douã miliarde unei firme din Codlea. A cumpãrat carne de pasãre, pe care a sustinut cã o plãteste cu file CEC emise de Sucursala din Vaslui a bãncii Carpatica. Numai cã, dupã ce a înmânat vanzãtorului filele CEC, teparul le-a declarat pierdute. În acest context, în momentul în care filele CEC erau introduse la platã, banca avea obligatia sã-l informeze pe emitent si sã rezolve problema. Dan Sebastian Samoilã ar fi avut întelegeri ascunse cu Lãzurcã si a încãlcat normele legale care se impuneau atunci când firmele înselate reclamau cã nu pot sã-si încaseze banii din acele file CEC.
MAGARIE… Politia a constatat ca semnaturile pe actul aditional, prin care unui client i se mqreau comisioanele erau false. Oficialii bancii Carpatica nu vor in ruptul capuluisa-i inapoieze clientului, banii luati abuziv.