spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

FACTURĂ DE 2 MILIARDE LA APĂ

- Advertisement -

• Spitalul Judetean consumă 42 de metri cubi de apă pe oră • institutia este „cel mai bun client“ al Companiei Apa Serv • factura la apă rece pe decembrie a fost de 2 miliarde de lei • cum ea creste de la lună la lună, se impune identificarea pierderilor, pentru a nu se mai arunca bani pe Apa Sîmbetei •

Spitalul Judetean se dovedeste a fi un fel de sac fără fund, dacă e să analizăm cum zilnic „toacă“ în medie cîte o mie de metri cubi de apă. Au fost luni, cum e cazul lui decembrie 2010, cînd s-a depăsit bine această limită rotunjită. Avînd în vedere că o cisternă a pompierilor are o capacitate de nouă metri cubi, „setea“ celei mai mari unităti spitalicesti se potoleste zilnic cu vreo sută unsprezece astfel de rezervoare. Cum însă pe apă se dau bani si nu sînt întîrzieri la plată, toată lumea e multumită. Adică Apa Serv, compania care distribuie apa către spital, îsi încasează la timp cea mai mare factură pe care o emite către vreo institutie din judet, iar la spital curge apa-ntr-o veselie. Asta chiar dacă e în detrimentul pacientilor, nevoiti să se ducă la spital cu medicamentele de acasă, pentru că bruma de bani care mai rămîne după ce se dau lefurile mai permite o mică aprovizionare cu tratamentele pentru urgente si restul se duce pe utilităti. „Factura emisă pe luna decembrie 2010 către Spitalul Judetean este în valoare de 200.470 de lei. Pe noiembrie a fost de 175.344 de lei, iar pe octombrie de 142.203 lei. Sînt cele mai mari facturi pe care noi le emitem la nivel de judet către o singură institutie publică“, a declarat Bianca Gîdioi, PR al Companiei Judetene Apa Serv. La finele săptămînii trecute s-a mai emis o factură, în valoare de 186.433 de lei. Transpusă în produs vîndut, factura înseamnă contravaloarea a 31.707 metri cubi de apă rece. Cum luna ianuarie a avut 31 de zile, de pe 1 pînă pe 31 s-au consumat cîte o mie de metri cubi pe zi sau 42 de metri cubi pe oră. Unei familii cu trei persoane îi trebuie cel putin un anotimp ca să consume cît înghite Spitalul Judetean într-o singură oră.

Invariabilul „trebuie făcut ceva“ încă nepus în practică…

Factura de pe luna decembrie, care a depăsit valoarea de două miliarde de lei vechi, i-a îngrozit pe sefii Spitalului Neamt care au decis că trebuie făcut ceva de urgentă. „Consumul din decembrie, conform valorii de facturare, a fost cel mai mare din ultima perioadă si ne-a determinat să credem că undeva există o problemă majoră, o avarie la vreo teavă, ceva. Am chemat o echipă de la Apa Serv pentru a verifica exact unde există acea problemă si ce se poate face pentru a o remedia. Este foarte mult de plată si trebuie să achităm utilitătile din bugetul spitalului, iar aceste sume uriase nu fac decît să diminueze valoarea sumelor pe care le-am da pentru achizitiile de medicamente. Pe de altă parte, structura spitalului, care este una multipavilionară, favorizează aceste pierderi masive deoarece tevile nu sînt structuri unitare în interiorul unei singure clădiri ci trebuie să alimenteze multe corpuri distincte. Nu am mai avut niciodată facturi atît de mari dar, chiar dacă au fost putin mai mici, lună de lună dăm sume uriase pentru plata apei. Din fericire, la curent ne încadrăm într-o medie lunară si nu am avut depăsiri sau sume neprevăzute de plată“, a precizat medicul Sorin Ciobanu, directorul Spitalului Neamt. Bugetul acestei unităti sanitare este lunar de putin peste 40 de miliarde de lei vechi. Din acesti bani, cea mai mare parte, adică aproximativ 35 de miliarde de lei se duc pe salarii si taxele la stat aferente acestora. Diferenta de 5 miliarde de lei trebuie folosită pentru plata utilitătilor, a alimentelor, pentru masa bolnavilor dar si pentru achizitiile de medicamente si materiale sanitare. În conditiile în care spitalul trebuie să achite două miliarde de lei apa, iar curentul mai face cam 700 de milioane de lei vechi, nu e de mirare că medicamentele în spital sînt pe sponci iar bolnavii îsi cumpără de acasă toate cele necesare.

monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.