spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Fabricile de vise lucreaza nonstop

- Advertisement -

Afacerea cu asa numitele „etnobotanice” a inflorit dupa aparitia legii care a interzis comercializarea acestor droguri. Aproape fiecare cartier iesean are un mic magazin in care se vind ierburi si prafuri care provoaca euforii tinerilor consumatori. In loc sa scada comertul si sa fie mai putini consumatori, la spital ajung tot mai multi astfel de tineri doritori de „senzatii tari”. Un student care a ajuns sa fumeze zilnic ierburi povesteste pentru Ziarul de Iasi prin ce a trecut in ultimii ani. El s-a intilnit la spital cu o adolescenta si ea consumatoare de droguri, pe care o ajuta acum sa se lase de produsele de „weed shop”.

Proiectul legislativ ce interzicea consumul si comercializarea produselor etnobotanice s-a dovedit a fi un esec. Legea care a inchis initial magazinele de tip weed shop in luna februarie nu a reusit sa stirpeasca aparitia noilor tipuri de substante etnobotanice si nici consumul sau comercializarea lor.

Medicul Tudor Ciuhodaru, deputatul care a initiat legea in urma cazurilor frecvente de intoxicatii pe care le-a vazut, spune ca de vina pentru esec este incapacitatea Ministerului Sanatatii de a actualiza lista substantelor interzise in timp real. Dupa stabilirea listei cu cele 36 de substante, s-a facut doar o singura actualizare a listei, in luna iunie, cind au fost trecute alte opt substante in categoria celor interzise, potrivit medicului. Usor, usor insa, magazinele au inceput sa reapara si asa se face ca aproape in fiecare cartier din Iasi exista cel putin un magazin al „viselor”, asa cum au fost denumite unele dintre ele. La preturi de la 7 lei si pina la 15, tinerii cumpara adesea ierburi pentru tigari, iar la preturi mai mari, ce pot ajunge si pina la 40 de lei, fetele iau prafuri ce provoaca o adevarata „veselie”, dupa cum spun vinzatorii.

Un tinar de 22 de ani care a decis in urma cu trei luni sa se opreasca din a mai consuma astfel de ierburi le recomanda iesenilor sa intoarca privirea in alta parte atunci cind trec pe linga aceste magazine. Si acelasi sfat i l-a oferit si lui Jeny, o fata de 16 ani care a ajuns si ea la Urgente saptamina trecuta in urma consumului de halucinogene. „Ierburile astea iti distrug viata, pierzi tot: prieteni, familie, persoana iubita. Renunta la ele, e trist”, i-a spus tinarul lui Jeny de pe patul de spital.

In luna februarie a acestui an, Ministerul Sanatatii anunta cu mare pompa, prin comunicate de presa si declaratii televizate, ca s-a gasit solutia pentru a opri miile de intoxicatii cu substante etnobotanice. Totul consta in interzicerea lor, inchiderea magazinelor si amendarea sau chiar privarea de libertate a persoanelor care continua sa consume sau sa comercializeze produsele. Pentru o luna, numarul pacientilor ajunsi pe paturile de spital in Unitatile de Primire Urgente a scazut.

In ultimele luni insa, odata cu reaparitia acestor magazine weed shop, medicii trateaza din ce in ce mai des intoxicatii grave, aceleasi pentru care au luptat sa scape printr-o initiativa legislativa. „Am propus interzicerea acestor substante, sanctionarea celor care nu respecta legea, dar, nu in ultimul rind, actualizarea listei in timp real. Acest lucru inseamna ca acea lista a substantelor interzise trebuia sa contina noi produse pe masura ce acestea au aparut pe piata. Se pare insa ca, desi eu am propus ca actualizarea sa aiba loc prin Ordin de ministru, oficialii au decis sa se actualizeze prin Hotarire de Guvern. Adica mult mai multa birocratie si timp mai mult in care pe piata continua sa apara produse noi. Asa se face ca abia daca au actualizat-o o data cu inca opt substante, iar de atunci, desi medicii si Agentia Nationala Antidrog sesizam constant Ministerul despre noile produse, lista nu se actualizeaza la timp”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, seful UPU din cadrul Spitalului de Urgente.

Efect: un elev credea ca scrie pe messenger, desi calculatorul
era inchis

Medicul spune ca singurele solutii pentru ca tinerii sa nu mai aiba acces la aceste substante sint actualizarea in timp real a listei, dar si implicarea Ministerului Administratiei si Internelor si a Ministerului Agriculturii care sa efectueze expertize tehnice si legale
asupra acestor produse noi ce apar in tara si sa sesizeze si ei Ministerul Sanatatii. Poate in acest fel oficialii vor hotari mai repede in Guvern actualizarea listei, spune dr. Ciuhodaru.

Desi preturile ierburilor sint accesibile, iar magazinele sint situate chiar si in apropierea scolilor, scumpirea acestor produse prin accize sau taxe nu ar fi un succes, potrivit doctorului, intrucit s-ar creste evaziunea fiscala. Nu in ultimul rind, nu s-ar putea lasa la libera alegere a tinerilor consumul acestor substante, cum se intimpla in Olanda in cazul unor droguri, intrucit romanii nu au mentalitatea necesara pentru acest lucru.

Conform doctorului, ar exista riscul cresterii infractiunilor in urma consumului de etnobotanice, in lipsa legii care sa interzica acest lucru. Dovada ca fenomenul consumului de substante halucinogene nu a fost nici pe departe stopat o reprezinta numarul pacientilor ajunsi la Urgente.

Daca din anul 2009 pina in luna februarie a acestui an au ajuns 121 de persoane intoxicate cu produsele din weed shopuri la spital, din luna februarie si pina la finalul saptaminii trecute numarul lor era de 138. „Vin la noi cu tulburari cardiace, respiratorii, halucinatii, delir. Am avut saptamina trecuta un elev care a fost adus de mama lui la spital pentru ca el credea ca scrie pe messenger, desi calculatorul era inchis. Acesta era unul din efectele intoxicatiei cu etnobotanice. Se comporta de parca ar fi avut un sindrom maniacal. Si desi nu exista cercetari pe termen lung asupra consecintelor unui astfel de consum, putem observa ca in combinatie cu alcoolul starea pacientilor este mai grava”, a adaugat dr. Ciuhodaru.

Baietii cauta ierburi, iar fetele prefera prafuri

Magazinele din care tinerii se aprovizioneaza frecvent cu astfel de substante au aparut in aproape toate cartierele iesene. Unul dintre ele, „Green Shop”, se afla in Piata Unirii si le ofera clientilor produse in regim
nonstop. Vinzatorul ne explica faptul ca baietii prefera in general sa cumpere ierburi pentru tigari. Sub denumiri complexe precum „DJ”, un plic cu iarba se vinde aici cu 10 sau 15 lei, la o cantitate dubla. „Un plic ar ajunge pentru doua tigari mai mici. Sa zicem ca efectul este de doua-trei ore, depinde daca a mai luat sau nu persoana. In schimb, veselia e praful. Si praf iau in general fetele, dar e tare. Cu un plic se distreaza trei-patru fete lejer o seara intreaga”, a spus vinzatorul convins.

Un astfel de plic, „Magic”, ajunge la 40 de lei in cantitate de 0,25 grame. Sau la 70 de lei, un plic de „Pure by Magic”, aceeasi substanta doar ca in cantitate dubla. Vinzatorul isi cunoaste clientii si stie deja ce doreste fiecare persoana care ajunge la magazinul lui. Unuia dintre clienti i-a inminat produsele si i-a luat banii fara sa ii spuna nimic. Trocul s-a facut in liniste si repede. Barbatul la aproximativ 40 de ani a luat produsele si s-a indreptat in pasi repezi spre o masina, iar vinzatorul a continuat prezentarea ierburilor „magice”.

Alte doua magazine de acest gen se regasesc in zona Podu Ros. Unul dintre ele, „Wicked Wonderland”, se deschide zilnic la ora 15 si se inchide la ora 2 sau 4 dimineata, in weekend. Aici produsele au alte denumiri. Ierburile pentru tigari se numesc „Ninja” si costa
10 lei un plic de 0,25 grame. Prafurile, „Magic by Cristal”, costa 25 de lei un plic de 0,25 de grame sau 65 de lei un plic la cantitate dubla.

„Dream Factory” vinde ierburi „www” si prafuri „strong as hell”

Vinzatoarea magazinului nu stie sa ii sfatuiasca pe cei care ajung la magazin in privinta produselor. „Eu nu stiu ce sa iti recomand, nu consum. Stiu doar ca un plic de praf iti ajunge pentru o noapte intreaga, ce am auzit si eu de la clienti”, a sustinut tinara.

Tot o femeie
vinde si la celalalt magazin din cartierul Podu Ros, intitulat „Dream Factory”. De la „fabrica de vise” iesenii isi pot cumpara „www”-uri, adica ierburi pentru tigari la sapte lei plicul, sau prafuri „strong as hell”, „diabolo”, la preturi de 30 sau 40 de lei plicul. „Eu nu vind produse celor care nu au mai consumat, pentru ca nu vreau. Dau doar celor care au mai luat sau daca vorbesc cu clientul prin telefon, sa ii inminez comanda altcuiva”, a precizat hotarita vinzatoarea.

Toate magazinele de acest gen au afisata o hirtie intr-un geam pe care scrie „bate usor”. Abia dupa ce clientul bate in geam, vinzatorul se deplaseaza, deschide geamul si ii preia comanda. Nu in ultimul rind, unele dintre magazine au afisat si mesajul „interzisa filmarea”.

–––

„M-am trezit intr-o zi si mi-am dat seama ca ma distrug”

Dan este un tinar de 22 de ani care a renuntat de trei luni sa mai consume ierburile si prafurile din weed shopuri. El spune ca dependenta lui a inceput in urma cu cinci ani, pe vremea cind locuia in Bacau. Atunci consuma canabis, iar in urma cu aproximativ doi ani, cind au aparut etnobotanicele pe piata, a inlocuit cannabisul cu ierburile halucinogene. Viata lui s-a transformat insa intr-un calvar, iar el a luat decizia de a se opri din consum dupa ce a vazut ca a pierdut tot.

„Am ajuns sa nu ma mai recunosc. Mi-am pierdut prietenii, familia, iubita, am pierdut tot. La facultate am rarit prezenta mult, abia daca ma mai duceam la examene. Eram mereu cu anturajul, cu baietii, stateam in preajma celor care comercializau substantele si de multe ori nici nu le plateam. De doua ori am luat si prafuri, mi-au pus ei, am aflat abia apoi ce erau. Mi-am dat seama ca traiesc intr-o alta lume, am ajuns de citeva ori la spital din cauza dozelor prea mari. Fumam etnobotanice aproape nonstop, nici nu mai stiu la cite tigari ajungeam zilnic. Imi dadeau o stare de euforie, nu mai stiam nimic. Dar m-am trezit intr-o zi si mi-am dat seama ca ma distrug. Am spus «stop», am venit la spital sa cer ajutor si acum am peste trei luni de cind m-am lasat”, a povestit Dan.

Baiatul este student in anul IV la Facultatea de Constructii. Spune ca a reusit cu greu sa treaca anul al III-lea si sa recupereze cursurile absentate din cauza ierburilor. „Am revenit la anturajul dinainte de a consuma aceste droguri, la prietenii mei de acum cinci ani si sint multumit. Familia ma sprijina acum, vreau sa imi continui studiile. Si ii sfatuiesc pe toti cei care trec pe linga magazine sa intoarca privirea, sa isi umple golurile cu plimbari alaturi de prieteni, sa isi faca planuri. E trist sa vezi pina si copiii cum stau pe borduri hipnotizati cu tigara in mina”, a adaugat Dan.

Tinarul a sfatuit-o si pe Jeny, o fata de 16 ani ajunsa si ea la Urgente, sa uite de existenta acestor plante.

–––

Jeny fumeaza hasis si etnobotanice de la 13 ani

Daca Dan a ajuns pentru evaluarea starii lui de sanatate la spital la finalul saptaminii trecute, Jeny a venit in aceeasi zi pentru a cere ajutor. Le-a spus medicilor ca de la 13 ani fumeaza hasis si, de la 14 ani, etnobotanice. Anturajul a fost cel care a adus-o si pe ea in stadiul de pacienta intoxicata, insa fata este decisa acum sa isi recapete viata de dinainte.

„Prietenul meu cel mai bun fuma, toti colegii mei fumau. Am inceput sa consum mai serios in liceu, invat la o scoala din Bularga. Acolo m-am luat cu colegii mei, eram mereu un grup de la trei pina la zece persoane. Si fumam zilnic sase sau sapte tigari impreuna, nu conta citi eram. Le fumam pentru ca eram nervoasa, ca voiam sa ma calmez, sau pentru ca voiam sa uit de toate, sa visez. Mi-am dat seama, totusi, ca m-am inchis in mine, ca nu mai pot vorbi cu oamenii ca inainte, ca m-am indepartat de mama mea. Nu stiu cum, dar stiu sigur ca tigarile astea mi-au distrus viata. Si vreau sa ma las, am mai incercat pauze de o luna, dar apoi am revenit la consum alaturi de prieteni. Acum s-a lasat si prietenul meu cel mai bun si m-a sfatuit sa vin aici, la spital, sa cer ajutor”, a povestit Jeny.

Tinara a acceptat sfaturile pe care Dan i le-a oferit. „Ierburile astea iti distrug viata, pierzi tot: prieteni, familie, persoana iubita. Renunta la ele, e trist”, i-a spus tinarul lui Jeny de pe patul de spital.

Si de la finalul saptaminii trecute, fata a continuat sa vina zilnic la spital pentru a-si evalua starea de sanatate si pentru a urma tratamentul necesar. „Inainte mi se parea un lucru normal, ca nu era o tragedie daca fumam. Acum nu mai percep lucrurile asa si nu as recomanda nimanui sa se apuce sa consume etnobotanice. Vad copii de zece ani, in scoala generala, si liceeni cum fumeaza si iau prafuri”, a incheiat trista tinara.

„Pentru mine, ca medic si initiator al legii, acesti pacienti reprezinta bile albe, pentru ca, odata cu ei, vor mai renunta poate si prietenii lor la consum. M-as bucura insa daca Ministerul ar gasi o solutie sa actualizeze lista substantelor interzise in mod real, pentru ca acesti tineri sa nu mai ajunga la spital sa ceara ajutor”, a conchis dr. Ciuhodaru.
ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.