spot_img
10.1 C
Vaslui
24-oct.-2024
spot_img

„Fabrica” certificatelor de handicap de la DGASPC Vaslui, vizitatã de procurori: în vizor s-ar afla chiar directorul Dragos Cazacu

- Advertisement -

LA CONTROL… Procurorii Parchetului de pe lângã Judecãtoria Vaslui, împreunã cu politistii din cadrul IPJ Vaslui, au descins miercuri dimineatã la Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Vaslui, de unde au ridicat mai multe documente. Desi initial s-a spus cã perchezitiile au legãturã cu unele achizitii fãcute de institutie în ultima perioadã, lucrurile au stat cu totul altfel, actiune anchetatorilor vizând mai mult Serviciul de Evaluare Complexã a Persoanelor Adulte cu Handicap, unde ar fi luat la puricat chiar documentele prin care Dragos Cazacu a obtinut certificatul de handicap. În mod special, s-a urmãrit legalitatea activitãtii comisiei întrunitã în data de 23 decembrie 2021, care i-a fãcut acest cadou sefului DGASPC Vaslui. Reamintim cã Dragos Cazacu, directorul care mereu e vãzut pe motocicletã, a fost încadrat în grad de handicap dupã ce a devenit directorul DGASPC Vaslui, la rugãmintile colegilor lui, care i-au spus în repetate rânduri cã nu e nimic rusinos sã aibã certificat de handicap. Tot miercuri, anchetatorii au mai efectuat perchezitii si la o clinicã de recuperare medicalã de lângã Piata Vidin. 

Politistii vasluieni s-au autosesizat în acest caz dupã un articol publicat de cotidianul Vremea Nouã, în data de 27 martie 2023, în care evidentiam cã la DGASPC Vaslui lucreazã nu mai putin de 54 de persoane care detin certificate de încadrare în grad de handicap. Printre ele, si directorul institutiei, Dragos Cazacu, care desi suferã de mai multi ani de o boalã autoimunã, a ales sã-si facã dosarul de încadrare în grad de handicap abia în 2021, dupã ce a fost înscãunat ca sef al DGASPC Vaslui. L-am întrebat, anul trecut, pe Dragos Cazacu de ce a pornit acest demers atât de târziu, mai ales cã certificatul de handicap îi conferea niste drepturi destul de importante. „Aici m-au încurajat cei care si-au fãcut astfel de certificate. Mi-au spus cã nu e nimic rusinos sã detii un astfel de certificat, ci e un drept de-al meu”, ne-a mãrturisit directorul DGASPC Vaslui în luna martie 2023. Boala de care acesta suferã ar fi în totalã incompatibilitate cu mersul pe motocicletã, unul dintre hobby-urile lui Dragos Cazacu. Miercuri, politistii vasluieni, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângã Judecãtoria Vaslui, au descins la DGASPC Vaslui, unde au verificat cât de legalã a fost decizia luatã de comisia de evaluare în cazul lui Cazacu. Important de precizat cã persoanele cu dizabilitãti care detin un certificat de handicap sunt scutite de la plata rovinietei la masinã, a impozitului pe venit din salariu, a impozitului pe clãdirea folositã ca domiciliu, a impozitului pe terenul aferent clãdirii de domiciliu, a impozitului pe mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea lor. Începând cu  anul 2023, persoanele cu handicap accentuat si grav pot beneficia, pe lângã decontarea carburantului necesar deplasãrii cu autoturismul aflat în proprietatea persoanelor cu handicap, familiei, asistentului personal, însotitorului sau furnizorului de servicii sociale, si de acordarea de tichete valorice. Decontarea carburantului necesar deplasãrii cu autoturismul si acordarea de tichete valorice reprezintã o alternativã la eliberarea biletelor de cãlãtorie gratuite, persoana cu dizabilitãti putând opta doar pentru una din cele trei variante.

Perchezitii si la o clinicã de recuperare medicalã

Potrivit purtãtorului de cuvânt al IPJ Vaslui, tot miercuri au avut loc perchezitii si la o clinicã de recuperare medicalã din municipiul Vaslui. Potrivit surselor noastre, ar fi vorba despre Giaclinik, cu sediul lângã Piata Vidin. „În cadrul operatiunii JUPITER, sub coordonarea Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casatie si Justitie si Inspectoratului General al Politiei Române, la data de 23 octombrie 2024, politistii Serviciului de Investigare a Criminalitãtii Economice, din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângã Judecãtoria Vaslui, au pus în aplicare 3 mandate de perchezitie domiciliarã, în municipiul Vaslui. Astfel, politistii Serviciului de Investigare a Criminalitãtii Economice Vaslui au pus în aplicare 3 mandate de perchezitie, la sediul unei institutii si al unei clinici medicale, ambele din municipiul Vaslui. În aceastã cauzã sunt efectuate cercetãri, sub supravegherea Parchetului de pe lângã Judecãtoria Vaslui, sub aspectul sãvârsirii infractiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual si uz de fals, fiind cercetatã modalitatea în care au fost emise certificate de încadrare în grad de handicap. În urma punerii în executare a mandatelor de perchezitie, au fost descoperite si ridicate documente ce pot servi la solutionarea cauzei. Ancheta este în curs de desfãsurare, fiind continuate cercetãrile, în vederea stabilirii si probãrii întregii activitãti infractionale a tuturor persoanelor implicate si dispunerea mãsurilor legale”, a declarat Bogdan Gheorghitã, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui. Purtãtorul de cuvânt al DGASPC Vaslui a refuzat sã ne comunice dacã perchezitiile îl vizeazã pe directorul Dragos Cazacu, afirmând doar cã institutia colaboreazã pe deplin cu organele de control. „Confirmãm prezența organelor de politie în sediul institutiei. Ca de obicei, cooperãm deplin, punem la dispozitia organelor documentele solicitate în mãsura în care acestea sunt solicitate”, a precizat Romeo Cretu.

Emotii si cu „finul” Tedi

NELINISTIT… Potrivit unor surse demne de încredere, Dragos Cazacu nu ar avea probleme doar pe speta certificatului de handicap obtinut dupã ce a devenit director, ci si cu unele achizitii fãcute de DGASPC Vaslui prin intermediul unuia dintre viitorii sãi fini, Tedi Ungurianu, care între timp s-a si suspendat din functie. În ultima perioadã, Cazacu si Ungurianu erau de nedespãrtit, cei doi participând împreunã chiar si la chermezele pe care Primãria Vaslui le organiza cu ocazia Festivalului Hora din Strãbuni. Atunci însã Dumitru Buzatu era liber, iar imperiul acestuia era de nezdruncinat. Dupã cãderea baronului, tot mai multe persoane sãtule sã suporte umilinta unor neaveniti pusi pe functii înalte au început sã facã plângeri la institutiile de control abilitate, iar rezultatele încep sã se vadã.  Pânã în data de 28 octombrie, DGASPC Vaslui trebuie sã rãspundã la toate întrebãrile anchetatorilor cu privire la achizitiile fãcute prin firmele familiei Ungurianu. Interesant e de vãzut dacã investigatiile procurorilor vor merge si cãtre firma de turism a mamei lui Tedi Ungureanu. Surse din interiorul institutiei vorbesc cã directorul DGASPC Vaslui mergea în tot felul de excursii organizate de aceastã firmã. Rãmâne de vãzut dacã Cazacu si-a achitat aceste vacante. Noi credem cã da, însã anchetatorii trebuie sã verifice.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. În aceasta instituție ar trebui 90% din personal sa aiba dosar penal pentru hoție în detrimentul beneficiarilor, începând cu infirmierii, asistente pana la conducere pentru angajări cu pile. Toate aceste furaciuni sunt protejate de PSD deoarece directorii sunt numiți politic, acest lucru se întâmplă în toate DGASPC – uri din tara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.