spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Externatã fortat pentru cã nu a avut bani

- Advertisement -

SISTEMUL CARE TE LASÃ SÃ MORI

ABUZ Externatã fortat pentru cã nu a avut bani sã plãteascã spitalul. Cel putin asta sustine tatãl unei fete în vârstã de 19 ani din Miclesti, care a suferit o interventie chirurgicalã la nivelul obrazului. Bãrbatul povesteste cã a fost obligat sã-si ia copilul acasã pe proprie rãspundere, pentru cã nu a avut bani sã-i plãteascã asigurarea de sãnãtate si nici zilele de spitalizare, în cazul în care tânara rãmânea internatã. Aflat între ciocan si nicovalã, omul a ales prima variantã. Conducerea Spitalului Judetean de Urgentã spune cã s-a actionat corect, cã pacienta putea sã-si continuie tratamentul în ambulatoriu, dar admite cã legislatia în domeniu este una ambiguã.

Cu lacrimi în ochi, Dãnut Pãncescu, tatãl tinerei, a cerut ajutorul jurnalistilor, dupã ce i s-a pus în vedere de cãtre personalul medical al sectiei sã achite contravaloarea asigurãrii la Casa de Asigurãri de Sãnãtate, pentru fiica sa de 19 ani, operatã în urmã cu câteva zile. Pentru cã omul a recunoscut cã nu are acesti bani, cei din sectie i-au spus cã trebuie sã-si ia fata acasã, sub semnãturã sau, în caz contrar, va fi nevoit sã plãteascã fiecare zi de spitalizare. Disperat, bãrbatul si-a spus supãrarea oricui a avut rãbdarea sã-l asculte. „Sâmbãtã seara, fetitei mele i s-a fãcut rãu. A fãcut un abces la fatã si am chemat ambulanta. A fost dusã la spital, iar duminicã dimineatã a fost operatã. Apoi, copilul mi-a dat telefon sã vin la spital. Am venit astãzi (marti n.r.), pentru cã nu am avut bani. Am luat de la primãrie un act din care rezultã cã fata mea nu are ajutor social, nu are niciun venit. M-au trimis la Casa de Asigurãri, unde mi s-a spus cã trebuie sã plãtesc 320 de lei. Nu am banii ãstia nici dacã vând hainele de pe mine. Am venit si le-am spus cum stã treaba, iar doamna doctor a început sã tipe la mine, sã dau semnãturã pe proprie rãspundere, cã îmi externeazã fata. Are fese, pansamente în gurã. Ce sã fac eu cu ea acasã? Ce stiu eu sã o îngrijesc?! Eu am un ajutor de 300 de lei, mai am si alti copii, trebuie sã-i pregãtesc de scoalã. De unde sã dau eu suma asta?! Nu stiu ce sã fac… Fiica mea a luat Bacalaureatul cu nota 7,62, dar nu gãseste de muncã. Dacã o las în spital, îmi vine hârtie sã achit spitalul, dacã o iau acasã, eu rãspund. Sunt supãrat pe sistemul din tara asta, pe toatã bãtaia asta de joc! Dacã esti sãrac, esti aruncat afarã cã o mãsea stricatã”, a declarat Dãnut Pãncescu, tatãl Florinei.

„Tatãl pacientei trebuia sã se adreseze conducerii spitalului înainte de externare!”

Reprezentantii spitalului spun cã, la internare, pacienta în vârstã de 19 ani a fost o urgentã, iar urgentele se trateazã gratuit. Mai mult decât atât, nu existã nicio pârghie legalã prin care tatãl sã fie obligat sã semneze la externarea fiicei. „Adolescenta în vârstã de 19 ani s-a prezentat la UPU în data de 24 august, la orele 20.38, cu adenopatie latero cervicalã si un abces al obrazului, urmare a unui dinte infectat. A fost internatã în sectia Chirurgie buco-maxilofacialã, iar a doua zi, sub anestezie, i s-a fãcut incizia abceslui, s-a drenat infectia si a primit tratament cu antibiotice simptomatice si antitermice. A fost externatã, pe propria rãspundere, pe data de 27 august, ora 16.10. A fost o urgentã, altfel nu era internatã. Pentru urgente, nu se plãteste spitalizarea, dar legislatia actualã stipuleazã cã medicul curant stabileste care este intervalul pentru rezolvarea urgentei. Din punctul de vedere al doamnei doctor, urgenta a fost rezolvatã, abcesul drenat, iar restul interventiilor se puteau face ambulatoriu. Dacã pacienta rãmânea internatã, spitalizarea trebuia plãtitã. Pe perioada internãrii, urgentele nu plãtesc nimic. Dacã tatãl spune cã a fost obligat sã semneze la externare, nu trebuia sã facã acest lucru. Indicat era sã vinã sã discute cu reprezentantii spitalului înainte de externare. Era cea mai bunã solutie. Acum este cuvântul lui împotriva cuvântului doamnei doctor”, a declarat dr. Lelia Croitoru, purtãtorul de cuvânt al Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui. Medicul mai spune cã omul ar fi trebuit sã se adreseze celor din conducerea unitãtii sanitare, dacã s-a considerat nedreptãtit. „Nu am vorbit cu doamna doctor despre aceastã situatie, dar potrivit foii de observatie, tratamentul aplicat pacientei este unul corect. Domnul respectiv nu trebuie sã plãteascã. Pentru urgente, repet, bolnavii nu au plãtit si nu vor plãti. Legislatia permite medicului sã stabileascã momentul externãrii. În acest caz, tânãra a fost urgentã timp de trei-patru zile. Cât priveste faptul cã tatãl a fost obligat sã semneze pentru externare, din punctul meu de vedere este discutabil, pentru cã nu sunt mijloacele necesare care sã îl oblige. Dacã a fost nemultumit, dumnealui putea sã se adreseze conducerii spitalului”, a conchis dr. Lelia Croitoru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.