spot_img
spot_img
3.3 C
Vaslui
19-ian.-2025

Expozitie de icoane la Suletea

- Advertisement -

Cunoscutul mester popular bârlãdean Dan Horgan, a fost invitatul de onoare al unei manifestãri, ajunse la cea de-a XV-a editie, din comuna Suletea. Dan Horgan este unul dintre cei mai apreciati artisti populari din judet, având în spate nu doar 24 ani de carierã, timp în care a participat la toate manifestãrile importante de gen din tarã, dar fiind, în acelasi timp si un îndrumãtor pentru noua generatie.

Ieri, la Cãminul Cultural din Suletea, s-a desfãsurat a XV-a editie a unei manifestãri dedicate sãrbãtorilor pascale „Atelier de ouã încondeiate si icoane pe sticlã”. La aceastã actiune s-au implicat, pe lângã Silviu Popa, directorul cãminului cultural si cadrele didactice de la scoala din Suletea, profesorii Oana Alina Nãsui si Adriana Codreanu, sau educatoarea Emilia Popa. Invitatul de onoare al acestei manifestãri ajunsã deja de traditie a fost mesterul popular bârlãdean Dan Horgan, care, dupã ce sãptãmâna trecutã a avut, la scoala din Suletea, o expozitie de ouã încondeiate, ulterior a participat si la festivalul vasluian „Ouã încondeiate. Icoane – Expozitie, Atelier, Vânzare”. „Am dorit sã rãspund invitatiei fãcute de prietenii de la Suletea, fiind impresionat de dorinta copiilor din comunã ce au dorit sã fie prezenti sãptãmâna trecutã la expozitia mea de ouã încondeiate, din cadrul sãptãmânii „Scoala Altfel”, de la scoala din comunã. La ambele manifestãri au fost prezenti elevi veniti din Fedesti, de la o distantã de 4 km, care au vrut sã vadã valori populare autentice. Doresc sã-i felicit pe organizatori, directorul cãminului cultural, Silviu Popa, cadrele didactice, si, nu în ultimul rând, pe primarul Ciprian Robert Tamas, care sustin astfel de manifestãri, ba, mai mult, reusesc sã continue traditia, aceastã expozitie ajungând, iatã, la cea de-a XV-a editie!”, a declarat mesterul popular Dan Horgan.

Dan Horgan- continuator al artei populare românesti

Bârlãdeanul Dan Horgan a debutat acum 24 de ani cu o expozitie de artã popularã, în special icoane pe sticlã sau de soclu, la Muzeul Tãranului Român. De atunci, a participat la zeci de expozitii si festivaluri din întreaga tarã, fiind nelipsit de la manifestãrile de gen organizate în judetul Vaslui. Lucrãrile sale au fost apreciate de zecile de mii de vizitatori, dovadã fiind nenumãratele premii si diplome obtinute pe parcursul anilor. Pe lângã faptul cã Dan Horgan este el însusi un mester popular recunoscut, el este si un continuator de traditie, coordonând în acest moment nu mai putin de trei cercuri de mestesugari destinate copiilor pasionati de arta popularã. Astfel, de sapte ani, Dan Horgan este coordonatorul cercului „Sã redãm traditia”, patronat de Asociatia astronomicã Sirius la Liceul „Mihai Eminescu” din Bârlad, în acelasi timp, fiind mentor pentru tinerii viitori mesteri populari si la Centrul Militar Bârlad, în cadrul cercului „Traditia încotro?”. În urmã cu sase luni, la Biblioteca Municipalã „Stroe Belloescu” din Bârlad, Dan Horgan s-a implicat într-un nou atelier de confectionare de ouã încondeiate, icoane pe sticlã, icoane de vatrã, mãsti traditionale si ornamentale, atelier cu numele „Pe urmele traditiei” dedicat copiilor. Cu toate numeroasele premii obtinute, Dan Horgan este mai mândru de rezultatele tinerilor sãi elevi, acestia câstigând deja, acum patru ani, douã premii II la olimpiada nationalã de mestesuguri populare, la sectiunile Icoane pe sticlã si Mãsti, iar acum doi ani, tot la olimpiada nationalã, desfãsuratã la Sibiu, unul dintre elevii sãi câstigând premiul I la sectiunea Icoane de vatrã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.