spot_img
spot_img
4.1 C
Vaslui
18-ian.-2025

Expo „Viata în comunism” poate vindeca „nostalgia” si perioada „ceausistã”!

- Advertisement -

EXPOZITIE PERMANENTÃ …Pe 16 noiembrie, ora 11.30, la Muzeul „Vasile Pârvan” la sediul din str. Republicii, nr. 235, va avea loc vernisajul unei expozitii permanente  „Viata în comunism”. Se încearcã surprinderea câtorva aspecte din viata de acasã a oamenilor din acea perioadã, accentuând asupra modului si a mijloacelor de organizare a vietii din apartamentele aflate în blocurile cenusii, specifice epocii. Aceasta este rodul unor donatii, îndeosebi ale unor persoane care au cunoscut, cu bune si rele, perioada. Ea poate reprezenta pentru cei mai în vârstã o readucere aminte a anilor în care au trãit o fãrâmã de istorie, iar pentru tineri un mijloc de a cunoaste perioada în care au trãit pãrintii si bunicii lor si de a face comparatii cu perioada în care trãiesc ei astãzi. Accesul la aceastã expozitie permanentã este gratuit!

Peste 75 de ani s-au scurs de la instalarea dictaturii proletariatului în România si mai mult de o jumãtate de secol de la venirea la putere a lui Nicolae Ceausescu. Cei treizeci si patru de ani trecuti de la Revolutie ne pot oferi o pozitionare potrivitã pentru a observa de la o distantã convenabilã, cum era, de fapt, viata în timpul regimului comunist. Rãspunsurile pot oscila, însã, între demonizare, idealizare si indiferentã. Sunt multi nostalgici dupã vremea comunismului, ei afirmând cã în timpul comunismului era bine: aveau un loc de muncã, aveau un salariu „cât de cât”, se construiau fabrici si uzine, aveau locuinte. Tot în acei ani s-au inventat expresii pe care acum nu le mai folosim, respectiv: „Sã se dea câte un kilogram, sã ajungã la toti! „A venit apa caldã!” „Avansati mai în fatã”  „Las si eu rând aici”. Acestia se pare însã cã au uitat cozile la pâine, cu ratia în fiecare zi, la lapte, unt, zahãr, carne. Oamenii se trezeau în toiul noptii si îsi lãsau sacosile la rând. „Ce se dã?” „Nu stim încã.” Bananele, ciocolata, cafeaua, portocalele, tigãrile Kent erau obtinute doar „pe sub mânã”.

Ceausescu era un conducãtor cumplit! Poporul, fãrã apã caldã, cãldurã în case si curent electric!

În anii ʼ80 „se tãiau” curentul, apa caldã si cãldura. „Mai puneti un pulover în plus!”, era îndemnul atribuit lui Nicolae Ceausescu. Magazinele de mâncare erau aproape goale, hainele erau de calitate, uneori, îndoielnicã, iar ciorapii Adesgo trebuiau dusi foarte des la remaiat. În epocã, conform celor mai solide principii si norme ale muncii si vietii comuniste si ale eticii si echitãtii socialiste, locuinta era una dintre nevoile de bazã ale populatiei, iar accesul la ea reprezenta un factor important de mentinere si îmbunãtãtire a calitãtii vietii, precum si o componentã esentialã a societãtii.

Viata la bloc, în acele vremuri, însemna însã frig în case, acompaniat de program TV de douã ore.

AMINTIRI…Dupã o zi de muncã istovitoare, dupã mai multe momente de stat la coadã, la terminarea programului, ajunsi acasã, oamenii apucau 2 – 3 ore de curent electric care se oprea in jur de ora 18.00 si era oprit de regulã pânã la orele 20.00, dar uneori si dupã miezul noptii. În acest timp, se culcau pâna pornea curentul, iar copiii se jucau sau îsi fãceau temele la lumina lumânãrii, a opaitelor improvizate sau în cel mai bun caz a unei lãmpi cu gaz. Elevii mai mari aveau program pânã seara la 19:00 la scoalã si veneau pe întuneric acasã, urcând pe scãri orbecãind sau, dacã aveau noroc, veneau alãturi de un coleg care detinea o lanternã.  Curentul electric fiind oprit, nu functionau nici hidrofoarele si evident nu curgea nici apa la robinet. În timpul iernii era o tragedie pentru ca nici caloriferele nu erau încãlzite si singura sursã de încãlzire era aragazul la care se aprindeau toate ochiurile. Înainte de 1989, nu numai alimentele erau rationalizate, ci si benzina, chiar dacã masina era un lux si nu aveai dreptul sã circuli tot timpul. Iar viata si moartea erau guvernate de aceleasi reguli care frizau absurdul.

Astãzi suntem nostalgici ai acelor vremuri

NOUTATE PENTRU TINERI…Acum, dupã 35 de ani, revalorizarea comunismului nu este o noutate. De mai multi ani, sondajele de opinie aratã cã românii, chiar si cei tineri, sunt nostalgici dupã perioada comunistã si Ceausescu. A fost comunismul un regim bun, asa cum cred multi, sau unul criminal, care a provocat suferintã unor milioane de oameni? Sunteti asteptati la „Viata în comunism”, expozitia permanentã din Bârlad, nu cumva sã uitãm cum era în „comunism”! Organizatorul acestui eveniment este dr. Mircea Mamalaucã, directorul Muzeului „Vasile Pãrvan” Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. Cea mai feroce a fost dictatura comunistă am prins-o din plin….sunt o parte din cei care aveți 40-50 de ani zburdati de bine……Într-o țară unde se aruncă mancare,hainele,electrocasnice înseamnă că se trăiește f.bine….nu mai spun libertatea de gândire și circulație!
    .

  2. Da? Dar despre independența totală, nimic??? Despre stabilitatea politico-administrativa, nimic??? Despre calitatea învățământului, nimic??? Și multe altele?? BOAITE VÂNDUTE!!!!!

  3. Toti tinerii care terminau o firma de invatamant aveau servici, primeau o locuinta gratis,… Acum .. tinara generatie,, chiar cu studii pleaca din tara… si multi nu se ai intorc.. pacat .. pacat ca ppulatia tarii este imbatrinita, saraca , si fara sperante de revenire a neamurilor in tara

    • Si va mai dura, generația lui ceașcă si asta încă nu au învățat ca datul pe tava e o aberație, ca trebuie sa se descurce, sa facă ceva, încă mai așteaptă sa le dea cineva, nu se va mai întâmpla

  4. Cei care participa la expozitie tebuie sa inteleaga ca generatia ramasa in tara si au crescut copii cu salariile luate din fabricile infiintate in comunism si care acum dupa revolutie au disparut

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.