spot_img
spot_img
1.9 C
Vaslui
20-ian.-2025

Exploatări forestiere cu atestate contrafăcute

- Advertisement -

• doi nemteni au obtinut atestate de exploatare forestieră pentru mai multe firme care nu aveau documentatia în regulă • au fost folosite facturi de achizitii si contracte de muncă contrafăcute • de servicii au beneficiat 33 de patroni • li s-a aplicat cîte o amendă de 10 milioane vechi • cică nu a fost vorba de vreun prejudiciu •

Stelian Pascal, de 61 de ani si Ilie Butuc, de 53 de ani, ambii din Piatra Neamt, au fost trimisi în judecată, ei fiind acuzati de fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată si uz de fals. Alti 33 de patroni nemteni ai unor firme care au ca obiect de activitate exploatarea si debitarea lemnului si care au beneficiat de atestatele obtinute de acuzati au fost scosi de anchetatori de sub urmărire penală. Anchetatorii au apreciat că nu au produs nici un prejudiciu si au aplicat fiecăruia dintre ei cîte o amendă administrativă de 1.000 de lei (10 milioane de lei vechi). Faptele au avut loc în perioada 2006-2008. Atunci Pascal si Butuc au uzat de „abilitătile“ lor si au obtinut pentru cei aflati în „dificultate“ certificate de atestare/reatestare pentru exploatarea masei lemnoase. Pe scurt, toti cei 33 de patroni nu îndeplineau conditiile cerute de Asociatia Patronală a Forestierilor din România (ASFOR), pentru obtinerea atestatelor de exploatare forestieră. Conform normelor legale, puteau obtine aceste documente numai societătile care aveau utilaje pentru explotare forestieră si personal calificat pentru acest lucru. Cum fiecăruia îi lipsea cîte ceva, prin interpusi au aflat de faptul că cei doi inculpati pot rezolva problema. Organele de urmărire penală au stabilit că în perioada mentionată Stelian Pascal a întocmit în fals, pentru mai multe firme contracte de angajare pentru personal silvic sau documente justificative de achizitii de utilaje forestiere, înscrisuri care ulterior au fost folosite la Comisia de Atestare a Agentilor Economici. Ilie Butuc, administrator si asociat la mai multe firme din Neamt si Mures, a completat si pus la dispozitia lui Pascal mai multe facturi fiscale care au fost folosite la obtinerea atestatelor. După ce oamenii legii s-au sesizat despre aceste fapte, au găsit contracte de muncă contrafăcute, care purtau stampila ITM Neamt, dar si alte documente falsificate ale căror date nu reprezentau o activitate comercială reală. Cei de la comisia de atestare nu au văzut aceste lucruri si timp de doi ani au eliberat certificate de explotare pentru firme care nu îndeplineau conditiile. În baza acestor atestate, societătile au participat la licitatiile organizate de Directia Silvică Neamt, au cîstigat si au cumpărat masă lemnoasă în vederea exploatării forestiere. Unii dintre patroni au recunoscut că serviciile inculpatilor au fost remunerate, dar au precizat că a fost vorba de sume modice.

Fără prejudiciu

La anchetă, Pascal a recunoscut acuzatiile aduse, anchetatorii apreciind că a avut o atitudine sinceră. Butuc are antecedente penale si a mai fost cercetat si trimis în judecată pentru alte infractiuni. Pascal le-a mai spus procurorilor că pentru falsificarea contractelor de muncă a uzat de xerocopierea impresiunii stampilei Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamt de pe alte documente încheiate în mod legal. A arătat că a întocmit în fals facturi fiscale deoarece societătile în cauză nu aveau în dotare mijloace de transport articular forestier, iar ulterior a depus fără probleme aceste documente la comisia de atestare de la ASFOR, în vederea eliberării atestatelor pentru clientii lui. Butuc a precizat că unele dintre facturi au fost ridicate personal de către el, pe cînd avea calitatea de administrator, si le-a predat în alb lui Pascal pentru a fi folosite de acesta la ASFOR. În cauză a fost efectuată o expertiză criminalistică grafoscopică asupra înscrisurilor folosite de Stelian Pascal la obtinerea certificatelor. Specialistii au concluzionat că scrisul de mînă de pe facturi si de pe contractele individuale de muncă au fost executate de el. De asemenea, scrisul de pe trei facturi apartinea lui Butuc. În acest caz anchetatorii au cerut relatii si de la Directia Silvică Neamt, pentru a se stabili dacă a fost produsă vreo pagubă. Prin adresele înaintate de institutie s-a comunicat că valoarea materialului lemnos exploatat de societătile care au folosit certificatele de atestare-reatestare obtinute în perioada 2007-2008, a fost achitat de către firme confom contractelor încheiate cu proprietarii de pădure. Concret, cei 33 de patroni s-au folosit de atestatele de explotare forestieră obtinute fraudulos si au participat la licitatiile de masă lemnoasă, poate în detrimentul altor firme, care s-au înscris la licitatie fără a uza de tertipuri penale. Astfel au obtinut si valorificat diverse cantităti dar, spun anchetatorii, nu au produs nici un prejudiciu si au respectat obligatiile contractuale. În aceste conditii cu totii au fost scosi de sub urmărire penală pentru acuzatia de uz de fals, si fiecare a primit cîte o amendă administrativă de 10 milioane lei vechi.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.