Satul Izvoarele este în continuare monitorizat de seismologi, cutremurele din această zonă depăşind 240 la număr. Miercuri, în localitate au ajuns şi geologii, care, în următoarele zece zile, vor monitoriza şi alunecările de teren. Aparatura a fost instalată şi au avut loc şi primele măsurători, Experţii spun însă că alunecările de teren nu au nicio legătură cu seismele din ultimele două săptămâni.
„În acest moment, nu vă pot spune dacă ar exista vreo legătură între alunecările de tren şi acele cutremure. Din punctul meu de vedere, alunecările de teren ar fi putut să creeze cutremure doar dacă erau la nivelul să plece tot dealul, ca la Ocnele Mari. Atunci s-ar fi scufundat satul cu totul. Aici nu poate fi vorba despre aşa ceva. Cutremurele din această zonă au o altă cauză”, ne-a explicat Raluca Maftei, expert în cadrul Institutului Geologic al României.
Întrebată dacă cutremurele ar fi putut produce alunecările de teren din zonă, Raluca Maftei a explicat că „seismele sunt de două săptămâni, iar alunecările de teren, după cum se poate vedea, sunt mult mai vechi. Măsurătorile pe care le vom efectua ne vor ajuta să clarificăm, într-o mică măsură, dacă acele crăpături din pereţii locuinţelor sunt de la alunecările de teren sau de la cutremure. Vom avea însă nevoie de mult mai multe date decât cele obţinute la măsurători. Pot să vă spun că există posibilitatea ca nici măcar să nu ne dăm seama de la ce provin acele crăpături”.
La Izvoarele a ajuns din nou şi Mihai Diaconescu, cercetător la Institutul pentru Fizica Pământului, care a mărturisit că a luat legătura cu colegii din alte state pentru a afla şi alte păreri în legătură cu fenomenele din localitate. Acesta a spus că fenomenul Izvoarele este unic în lume doar prin numărul foarte mare de seisme înregistrate într-o perioadă atât de scurtă.
Oamenii din localitate trăiesc zi de zi cu spaima în suflet, iar experţii nu sunt deloc optimişti cu privire la rezultatele finale ale monitorizărilor. „Există posibilitatea să putem trage o concluzie finală abia peste un an sau doi”, a explicat Mihai Diaconescu.
Autor: Teodora Miron