Majorarea ratei de bază de către Banca Naţională va avea consecinţe grave, precum deteriorarea dură a portofoliului de credite, însoţită de pierderi financiare, dificultăţi majore în achitarea creditelor, iar PIB negativ se va înregistra şi în 2016. Despre aceasta vorbeşte expertul financiar al IDIS Viitorul Sergiu Gaibu, care afirmă că scenariul anilor 2008-2009-2010 se repetă pe deplin.
„Pe scurt, consecinţele acestei decizii:
Inflaţia nu va scădea, contrar „aşteptărilor” BNM. Inflaţia va depinde în continuare preponderent de cursul valutar şi volatilitatea acestuia.
În sectorul bancar se resimte lipsa leilor, lichidităţile sunt insuficiente, creditarea în lei e limitată.
Un procent mare de afaceri care s-au creditat vor întâmpina dificultăţi majore în achitarea creditelor. Ratele date fac nerentabile majoritatea proiectelor investiţionale.
Portofoliul de credite se va deteriora dur în 2016. Băncile se vor confrunta cu al doilea val de „curăţire” a portofoliului de credite, însoţite de consecinţele naturale în formă de pierderi financiare. Asta în condiţiile în care multe bănci încă nu au finalizat pe deplin ciclul anterior 2009-2010 de „curăţare” a portofoliilor de credite.
Rata de -4% PIB, prognozată la început de an de echipa IDIS Viitorul, este tot mai plauzibilă, datorită acestei decizii. Cel mai probabil, PIB negativ se va înregistra şi în 2016.