spot_img
spot_img
7.9 C
Vaslui
08-ian.-2025

Experiment cu 4 mii de victime

- Advertisement -

Anul acesta, numai 2.800 de elevi din cei 6.800 de candidati la bacalaureat din Iasi au reusit sa promoveze examenul. Si numarul elevilor care au luat zece a scazut, de la 18 la 11. Doua licee din judet – din Holboca si din Vladeni – au promovabilitate 0,00%. De asemenea, la colegii si grupurile scolare tehnice s-au inregistrat rezultate deosebit de slabe, procentul de promovabilitate fiind cuprinse intre 1,6 si 7%. In premiera, anul acesta elevii au fost supravegheati foarte atent, inclusiv cu camere web. Sa fie acesta motivul dezastrului? Unii profesori apreciaza drept pozitiva introducerea metodelor moderne de supraveghere.

Dezastru la bacalaureat: 41,9% din cei aproximativ 6.800 de candidati de la bacalaureat au obtinut medie de promovare, adica cel putin 6. Promovabilitatea la nivel de judet este mai mare cu putin peste un procent fata de promovabilitatea de la simularea din luna aprilie. Atunci, 40,39% din cei 4.515 de elevi citi au participat au obtinut note de trecere la matematica, romana si istorie.

Fata de anul trecut, promovabilitatea la nivel judetean a scazut cu aproape 13 procente, in conditiile in care promovabilitatea de atunci, 54,62%, era mai mica cu 18 procente fata de cea inregistrata in 2009. In prima sesiune a bacalaureatului din 2010, doua unitati din judet au avut promovabilitate 0,00%: Grupul Scolar Agricol din Holboca si Grupul Scolar de Arte si Meserii „Spiru Haret” din municipiu. Unitatea din Holboca nu are nici la sesiunea de bacalaureat care tocmai s-a incheiat vreun candidat „reusit”. In situatie de esec total se afla si Grupul Scolar din Vladeni.

Si numarul zecistilor este mai mic fata de cel inregistrat in sesiunea similara din 2010: 11 fata de 18. Au obtinut media maxima la examenul maturitatii cite 4 elevi de la colegiile „Racovita” si „Negruzzi”, 2 elevi de la Colegiul „Eminescu”, respectiv un elev de la Colegiul National. A crescut insa numarul celor eliminati din examen din cauza tentativelor de frauda. Anul trecut, 8 candidati au ratat bacalaureatul din cauza ca au fost prinsi copiind sau incercind sa copieze, in timp ce anul acesta 19 candidati sint in situatia de a da din nou examenul in sesiunea din toamna viitoare.

„Asta e realitatea pe care o avem la momentul acesta in judetul Iasi. Din ce am vazut eu pina acum, sintem la jumatatea clasamentului pe tara, dar nu asta e cel mai important. A fost un examen corect si, stiind unde sintem, cred ca ne va fi mai usor sa stim ce avem de facut. Oricit de trist si de dureros e adevarul acesta, e de preferat minciunii. Din ce am observat eu uitindu-ma la rezultatele pe fiecare unitate scolara, grupurile scolare din Vladeni si din Holboca au promovabilitate 0 si cred ca si Grupul Scolar «Stefan Procopiu» din Iasi, dar in cazul acestuia nu sint foarte sigura”, a precizat sefa ISJ, Liliana Romaniuc.

„Doua zile am fost plecat din Iasi si nu am vazut inca rezultatele. Prin urmare, nu stiu in momentul de fata procentul de promovabilitate, numai miine dimineata vi-l pot spune”, a spus scurt Mihai Alexandru, directorul Grupului Scolar „St. Procopiu”.

„Ai luat 2. Dai de baut”

Grupurile scolare si colegiile tehnice au inregistrat si in acest an procente foarte mici de promovabilitate. La centrul de examen Grup Scolar „Anghel Saligny”, unde la simulare nu a promovat nici un candidat, doar 5 din 306 candidati au fost declarati „reusiti”, ceea ce reprezinta un procent de promovabilitate de 1,6%. Toti cei 5 candidati au promovat cu putin peste media 6, cea mai mare fiind 6,25. De la acest centru au fost eliminati din examen 3 candidati.

La centrul de examen Colegiul Tehnic „I.C. Stefanescu”, din 191 de candidati au obtinut medie de trecere 10, procentul de promovabilitate fiind de 5,2%. Cea mai mare medie obtinuta este 8,36. 14 candidati au predat teza la matematica doar cu iscalitura, dovada ca au fost notati cu 1,00. La centrul de examinare Grup Scolar „C. Brancusi”, din 272 de candidati 15 au obtinut cel putin media 6. Cea mai buna medie este 8,80. 16 candidati au predat teza goala la matematica si alti 2 au fost notati cu 1,00 la romana. Un candidat a reusit insa sa ia nota maxima la romana.

La centrul de examinare Grup Scolar CFR, din cei 237 de candidati au luat medie de trecere 16, ceea ce inseamna un procent de promovabilitate de 6,7%. Cel mai bun rezultat este 8,88. Un candidat a reusit sa obtina 9,15 la matematica, in timp ce 8 au fost notati cu 1,00. La romana, cel mai bun rezultat este 9, 65, iar cel mai slab 1,40.

La centrul de examinare Colegiul Tehnic „M. Sturdza”, unde nu a trecut de simulare nici un candidat, din 307 candidati 24 au cel putin media 6, ceea ce inseamna un procent de promovabilitate de 7,1%. Cea mai mare medie inregistrata aici este 9,28.

La centrul de examinare Colegiul Tehnic „D. Leonida”, 15 din cei 195 de candidati au medie de trecere, procentul de promovabilitate fiind de 7,6 %. Cea mai mare medie este 8,58. Nota 1,00 la matematica au primit 13 candidati, in timp ce 3 au reusit sa fie evaluati cu peste 8.

La centrul de examinare Grup Scolar „Radu Cernatescu”, 27 din cei 250 de candidati au medie de trecere, procentul de promovabilitate fiind de 10,8%. Cel mai bun rezultat este 8,91.

Cei cu rezultate proaste nu pareau sa fie afectati, dimpotriva, le spuneau la telefon rudelor sau prietenilor notele foarte mici, de 2 si 3, rizind. „Dai de baut ca ai luat 2 la matematica?”, a intrebat-o la telefon o candidata de la Colegiul „I. C. Stefanescu”, care luase de asemenea nota foarte mica la matematica, pe o alta.

Pregatire suplimentara

Daca in cele mai multe dintre unitatile cu profil tehnic din judet procentul de promovabilitate este mai mic de 10%, in colegiile teoretice de elita acesta ajunge si la 100%.

„Din cei 119 candidati care sint de la cursurile de zi, nici unul nu a picat. Din 1980 incoace, nici un candidat de la zi nu a picat la bacalaureat. Rezultatele sint datorate in primul rind faptului ca avem privilegiul sa colaboram cu elevi ce provin din familii care stiu ca cea mai buna investitie este cea realizata in educatia copiilor. Apoi, e faptul ca avem un colectiv profesoral dedicat, care nu precupeteste eforturile de a pregati elevii pentru viitor. S-au facut ore de pregatire suplimentara pentru examene si, in afara simularii organizate de ISJ, de altfel binevenita, am mai organizat si noi o simulare a examenelor. Foarte importanta este totodata selectia corecta a elevilor”, a precizat Seryl Talpalaru, directorul Colegiului „Racovita”.

5 dintre candidati au fost evaluati cu nota maxima la matematica. Rezultatele candidatilor de la seral (frecventa redusa) si din promotiile anterioare sint insa slabe. Numai 18 din cei 270 de candidati au promovat.

„Ce v-au ars!”

La Colegiul „Negruzzi”, din cei 146 de candidati, numai 2 au fost respinsi, din cauza rezultatului de la matematica. „4 elevi au media 10, 72 au medii intre 9 si 9,99, iar 47 au medii intre 8 si 8,99. La romana, s-au luat destul de multe note de 10 – 33, in timp ce la matematica 4 elevi au obtinut nota maxima. Un punct pozitiv pentru sesiunea de bacalaureat de acum l-a constituit camerele web, care au creat o anumita egalitate de abordare in sistem. In ceea ce priveste subiectele, cele de la romana au fost elitiste, – nu au existat insa elemente care sa il impiedice pe un elev de nivel mediu sa obtina nota salvatoare – , iar la matematica, informatica si fizica, din discutiile pe care le-am avut cu profesorii de specialitate si cu elevii buni, au fost grele”, a mentionat Camelia Gavrila, directoarea Colegiului „Negruzzi”.

La Colegiul National, din cei aproape 150 de candidati, 3 nu au promovat si unul singur a obtinut media maxima, insa de la profilul umanist (cu 10 la romana, istorie si geografie, n.r.). Nici una din cele 5 sefe de promotienu a luat media 10 la bacalaureat, dintre acestea cea mai mare medie, 9,96, avind-o Alexandra Zetu (singurul elev de la National cu 10 la matematica, n.r.), urmata de Maria Valcu, care are media 9,90.

„Ce v-au ars! Daca la voi mediile sint asa, la alt liceu cum or mai fi?”, s-a intrebat o mama, in timp ce se uita la rezultatele afisate in curtea colegiului. „Ia uite si tu ce de note de 10 la istorie… Sa ma mai scuteasca astia, fiindca matematica nu se compara cu istoria”, a comentat o candidata.

La Colegiul „M. Eminescu”, doi candidati au obtinut media maxima. „Din cei 172 de candidati, numai 2 nu au media de trecere. Unul dintre acestia are 5,90. Procentul de promovabilitate este de 98%, iar noi ne declaram multumiti de ceea ce au reusit elevii sa faca, mai ales ca subiectele de la bacalaureatul din acest an au fost de dificultate crescuta. Sint multe note de 10 pe discipline”, a precizat Gabriela Sandulescu, directoarea Colegiului „Eminescu”.

–––

Ce sanse au cei care au picat?

Este cel mai scazut procent de promovabilitate al examenului de bacalaureat din istoria postdecembrista a tarii. Din anul 2000, cu o exceptie, in 2010, rata de promovabilitate la bacalaureat nu coborise la nivel national sub pragul de 75%. Situatia s-ar mai putea imbunatati dupa ce vor fi recorectate lucrarile pentru care s-au depus contestatii. Totusi, in anii trecuti au existat situatii in care notele au fost scazute, nu marite. Solutionarea contestatiilor se va realiza in perioada 5-7 iulie, iar afisarea rezultatelor finale are ca termen limita data de 8 iulie.

Inscrierea candidatilor pentru cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat se va face intre 11 si 15 august, iar evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala la limba romana va avea loc in zilele de 22 si 23 august. Intre 22 si 24 august vor fi evaluate competentele de comunicare la limba materna, in zilele de 23 si 24 august – la limba de circulatie internationala, iar in zilele de 25 si 26 august – evaluarea competentelor digitale.

Probele scrise vor incepe in data de 29 august cu cea de limba si literatura romana, care va fi urmata in 30 august de cea la limba materna si in 31 august, de proba obligatorie a profilului. In data de 2 septembrie va avea loc proba la alegere a profilului si a specializarii. Afisarea rezultatelor se va face in 4 septembrie pina la ora 16,00 si tot in aceeasi zi vor putea fi depuse contestatiile. Rezultatele finale vor fi afisate in data de 7 septembrie.

–––

Ministrul: Legea Educatiei incepe sa produca efecte

In premiera, promovabilitatea la bacalaureat la nivelul tarii este sub jumatate: 44,47%. Ieri, bilantul notelor arata ca aproape 60% dintre elevi nu au luat BAC-ul in Iasi, Vrancea, Hunedoara, Ialomita, Neamt, Vaslui si in alte judete. Giurgiu incheie clasamentul, cu doar 20%, inaintea sa fiind Mehedinti, cu o promovabilitate de 27,5%. In Bucuresti, circa 42% dintre elevi au reusit sa promoveze. La un colegiu, doar trei absolventi au trecut examenul. In Timis, la patru licee, toti absolventii au picat examenul; situatia s-a repetat in Neamt, unde nici un elev de la un grup scolar nu a promovat bacalaureatul.

Capitala se inscrie in medie: 42% au luat examenul

Promovabilitatea de la examenul de bacalaureat in Capitala inainte de depunerea contestatiilor este de aproximativ 42%. In 2010, 59% dintre candidati luasera examenul, cu 17 procente mai putini decit in 2009. Inspectorul general al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, Cristian Alexandrescu, pune aceasta promovabilitate scazuta pe seama faptului ca elevii nu au fost pregatiti si ca au fost obisnuiti cu ideea ca „se poate trece clasa fara cunostinte”, dar si pe vina profesorilor si a sistemului trecut. „In anii trecuti au fost probleme cu modalitatea de transmitere a subiectelor. Mi-e greu sa cred ca profesorii nu si-au dat seama ca un elev nu a acumulat cunostinte si sa-l puna sa urmeze un program remedial”, a spus inspectorul general. El considera ca profesorii ar trebui sa-i lase corigenti si chiar repetenti pe elevii nepregatiti suficient si sustine ca sint prea putini la nivelul Capitalei cei 450 de corigenti.

Daniel Funeriu: Romania nu se poate insanatosi decit prin adevar

Legea Educatiei incepe sa produca efecte, iar eliminarea de la bacalaureat a 661 de candidati, adica dublu fata de anul trecut, nu este deloc o fericire, a declarat, la Cluj Napoca, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, in conferinta de presa care a precedat festivitatea de absolvire a studentilor medicinisti. „Romania nu se poate insanatosi decit prin adevar si numai daca sistemul educational furnizeaza, an de an, oameni care stiu ca rezultatele se obtin prin munca, perseverenta si onestitate, iar frauda nu este o solutie. Nu sint un om obisnuit cu frauda. Am un sentiment de disconfort major atunci cind vad comentatori politici angajati de unele posturi de televiziune care se lauda, in direct si la ore de virf, ca au fraudat bacalaureatul la fizica”, a afirmat ministrul Daniel Funeriu.

Copiere generala: lucrari identice

Un numar de 127 de lucrari de la proba de Limba si literatura romana a examenului de Bacalaureat au fost anulate in judetul Caras-Severin, dupa ce profesorii care au corectat au constatat, simbata, ca toate acestea erau identice. Inspectoratul scolar Judetean Caras-Severin a demarat o ancheta administrativa si, la inceputul acestei saptamini, va sesiza si Politia. „Frauda s-a petrecut la doua centre de organizare a bacalaureatului din Caransebes, de la Grupul scolar Auro si Grupul Scolar Forestier. In functie de rezultatele anchetei si ale cercetarii disciplinare, vor fi luate si masurile, in consecinta”, a spus Adrian Doxan, inspectorul general scolar.

O situatie similara a fost intilnita in centrul „Romulus Paraschivoiu” din localitatea Lovrin, judetul Timis, unde un numar de 98 de elevi care au sustinut proba de limba si literatura romana au fost eliminati, dupa ce mai multe comisii de evaluare au constatat ca lucrarile lor sint identice sau contin pasaje asemanatoare.

–––

Universitatile se pregatesc serios pentru doua sesiuni de inscriere

Promovabilitatea scazuta de la bacalaureatul din acest an obliga universitatile sa organizeze o a doua admitere, in toamna. Anuntul a fost facut pentru HotNews.ro de rectorul Universitatii Politehnica din Timisoara, Nicolae Robu. Acesta a declarat ca „este trist ca acestea sint rezultatele, dar aveam nevoie de un moment al adevarului”. „Eu cred ca este foarte bine ca s-au luat masuri pentru ca Bac-ul sa se desfasoare in bune conditii, pentru a se impiedica odata pentru totdeauna copiatul”, a continuat Robu.

Rectorul a precizat ca, „daca acesta este nivelul de pregatire al absolventilor de liceu, nu avem decit sa luam masurile de rigoare pentru ca promovabilitatea sa poata fi mai buna, in conditii normale de examinare si fara scaderea exigentei”.

Intrebat daca rezultatul nu va fi totusi acela, daca in sesiunea din toamna a bacalaureatului conditiile de examen vor fi mai relaxate si vor reusi sa treaca majoritatea celor picati acum, Robu a precizat: „Ar fi o mare greseala ca la toamna conditiile sa fie mai relaxate. Trebuie sa tinem stacheta la acelasi nivel si sa ii facem pe copii sa inteleaga ca trebuie sa se pregateasca. Nu ma indoiesc ca au potential sa invete mult mai bine decit au facut-o, numai ca au fost obisnuiti ca se poate si fara munca”.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.