spot_img
spot_img
8.9 C
Vaslui
18-ian.-2025

Exodul halatelor albe

- Advertisement -

Tot mai mulţimedici şi asistenţi medicali părăsesc sistemul, fie din cauza reducerilor salariale, fie din cauza volumului mare de muncă la care nu mai fac faţă. Cea mai mare problemă este la Secţia de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Judeţean unde medicul de gardă este nevoit să asiste la un număr mare de naşteri şi operaţii, iar numărul gărzilor poate fi şi de 10 pe lună. De la începutul lunii septembrie, 20 de asistenţi medicali, doi medici şi farmacişti din Vrancea au depus documentele necesare în vederea obţinerii certificatului de conformitate care le va permite să desfăşoare activităţi medicale în spitalele din Occident.
Spitalul Judeţean „Sfântul Pantelimon” din Focşani se află într-o criză acută de cadre medicale. Cea mai gravă pro-blemă este la Secţia de Obstetrică-Ginecologie a instituţiei, unde îşi desfăşoară activitatea doar trei medici iar doi dintre aceştia şi-au depus deja demisiile. În curând, un singur medic va mai avea grijă de  pacientele care ajung la Secţia de Obstetrică-Ginecologie, când necesarul ar fi de şase cadre medicale. Medicii de la această secţie sunt nemulţumiţi de faptul că numărul de gărzi pe care trebuie să le facă variază între cinci şi 12 gărzi pe lună când, în mod normal, ar trebui să fie de maxim două gărzi pe lună.  „Necesarul de ore de muncă pe care ar trebui să-l efectuăm este de 126 de ore pe lună, iar două gărzi ar fi suficiente ca să completeze această normă”, a declarat Ioan Plăcintă, medic specialist în cadrul Secţiei de Obstetrică–Ginecologie. Cei trei medici sunt ajutaţi în gărzile pe care le efectuează de o studentă în anul IV la medicină, doi medici de la Policlinică şi încă unul de la Spitalul Militar, dar nici aşa nu se face faţă numărului mare de cazuri care vin să se trateze în spital. Secţia de Obstetrică-Ginecologie dispune de cinci compartimente, iar cei trei medici nu reuşesc să facă faţă numărului mare de pacienţi. „Nu e corect să se întâmple aşa ceva, suntem puţini medici şi mai suntem nevoiţi să facem şi un număr mare de gărzi în fiecare lună. Suntem şi noi bolnavi şi obosiţi, iar programul ne suprasolicită. În plus, nu avem nicio satisfacţie, salariile ne-au fost reduse, iar cazurile care vin aici la spital aparţin, în mare parte, mediului rural, cei din oraş sunt trimişi să nască sau să sufere intervenţii chirurgicale la Bucureşti. Sunt gărzi în care am de asistat la şapte-opt naşteri, plus câteva operaţii, ceea ce deja e mult prea mult, ţinând cont că asta se poate întâmpla la un interval de trei-patru zile”, a declarat un medic care preferă să rămână sub protecţia anonimatului.  Acum o săptămână,  Gabriel Savaliev, medic specialist în cadrul Secţiei de Obstetrică-Ginecologie, a plecat în Belgia pentru a urma un curs de supraspecializare, îngreunând, astfel, munca celor trei medici rămaşi. În plus, medicilor le-au fost retraşi din venitul lunar peste 1000 de lei, în condiţiile în care orele suplimentare şi cele din week-end nu mai sunt plătite.
Exodul cadrelor medicale continuă
Tot mai multe cadre medicale din judeţ aleg să plece din ţară. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea, de la începutul lunii septembrie 20 de asistenţi medicali, doi medici şi farmacişti au depus documentele necesare în vederea obţinerii certificatului de conformitate care le va permite să desfăşoare activităţi medicale în spitalele din Occident. Dacă până luna trecută absolvenţii de studii în domeniul medical  care doreau să plece să profeseze peste hotare erau nevoiţi să se deplaseze până la Bucureşti pentru a depune actele necesare la Ministerul Sănătăţii, de la 1 septembrie direcţiile de sănătate publică din ţară au preluat această atribuţie. Ele se ocupă de înregistrarea cererilor şi predau Ministerului Sănătăţii documentele depuse de solicitanţi. În termen de 30 de zile lucrătoare, certificatele sunt eliberate titularilor tot prin Direcţia de Sănătate Publică.
Decizia Ministerului se lasă aşteptată
Potrivit managerului Spitalului Judeţean, în acest moment activitatea nu se mai poate desfăşura în condiţii normale. „Din cauza lipsei de cadre medicale nu ne putem desfăşura în condiţii normale activitatea, dar sper că problemele se vor rezolva. Aştept de la Ministerul Sănătăţii un comunicat care ne va permite să organizăm concursul de ocupare a posturilor libere”, a declarat Nicolae Moise, directorul Spitalului Judeţean „Sfântul Pantelimon” din Focşani. În condiţiile actuale nu este exclus ca ceea ce s-a întâmplat la Spitalul „Marie Curie” din capitală, să se întâmple şi la Focşani. Zilele trecute, o secţie a spitalului din Bucureşti s-a închis din lipsă de personal. Nici bolnavii de diabet nu stau deloc bine. Singurul medic diabetolog din Vrancea este ieşit la pensie, dar încă mai profesează pentru a ajuta bolnavii din judeţ.
Deşi tot mai multe cadre me-dicale hotărăsc să părăsească ţara, preşedintele Traian Băsescu nu are de gând să facă nimic pentru a opri exodul acestora, chiar îi îndeamnă să plece.

monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.