spot_img
spot_img
5.1 C
Vaslui
22-ian.-2025

Exodul comercianţilor

- Advertisement -

* Comercianţii nu mai au vânzări suficient de mari ca să-şi permită plata chiriei, deşi tarifele de închiriere au scăzut dramatic * „Chiriaşii pleacă şi după o lună”, spun agenţiile imobiliare, care numără îngrijorate numărul tot mai mare de spaţii comerciale neocupate *

Mircea are un magazin de marochinărie. Un deceniu a avut shop într-un centru comercial din oraş, unde plătea lunar un preţ fabulos, circa 60 de euro pe metru pătrat.

Acum câteva luni a încercat să obţină o reducerea a chiriei, invocând contextul economic ostil, însă deţinătorul spaţiului nici nu a vrut să audă. Aşa că Mircea şi-a luat poşetele din centrul comercial şi le-a mutat într-un mic magazin de bulevard.

„Aici plătesc o chirie de 12 ori mai mică şi nu mă plâng de vânzări”, ne spune Mircea, în timp ce întâmpină o clientă. Chiria pe care o achită acum este normală pentru piaţa locală. Sunt, însă, tot mai mulţi comercianţi care nu-şi permit să plătească nici măcar atât şi trag obloanele. De aici şi inflaţia de spaţii comerciale goale din oraş.

„Ofertă este, slavă Domnului!”

Elena Asăndoae de la Elite Imobiliare confirmă faptul că numărul de spaţii comerciale neocupate din Galaţi este alarmant. „Ofertă este, slavă Domnului! Cerere nu există”, se plânge Elena.

Agenţia imobiliară la care lucrează, ca şi competitorii acesteia, duc o luptă continuă ca să găsească clienţi. Misiunea nu este, însă, una tocmai uşoară în aceste vremuri. „Sunt foarte puţini cumpărători. Şi chiriaşii sunt puţini. Cei care închiriază, totuşi, spaţii le părăsesc uneori după numai o lună, din cauza vânzărilor scăzute, a crizei”, ne face un tablou al pieţii agentul Elite Imobiliare.

„Aştept oferte de două luni”

Andrei – păstrarea anonimatului este aproape o condiţie pentru a dialoga cu jucătorii din piaţa imobiliară – are un spaţiu de închiriat în Micro 18. Destul de mare, acesta a găzduit un magazin de haine până acum două luni. Comerciantul cu pricina nu a făcut prea mulţi purici acolo.

A stat câteva luni şi, când a văzut că iese pe minus, a plecat. De atunci, Andrei stă cu numărul de telefon în geam şi aşteaptă să fie sunat de potenţiali chiriaşi. „Aştept oferte. Până acum nu am primit una pe care să o pot accepta. Dacă las mai ieftin, închiriez mâine”, mărturiseşte Andrei.

Acum trei ani, înainte ca recesiunea să dea jos milităria din podul pieţii imobiliare, chiriile erau exorbitante. „În 2008, spaţiile comerciale se închiriau la preţuri care porneau de la 10 euro pe metru pătrat şi puteau ajunge până la 30 de euro pe metru pătrat, în funcţie de zonă.

Astăzi, însă, preţurile de închiriere sunt între 1 şi 10 euro pe metru pătrat, dar 10 euro nu oferă nimeni. Majoritatea spaţiilor comerciale se închiriază la 3-5 euro pe metru pătrat, deşi chiar şi 5 euro e un preţ oferit foarte rar”, arată Elena Asăndoae de la Elite Imobiliare.

Ca să nu rămână în continuare cu spaţiul gol, Andrei va trebui să facă un compromis. „Probabil că la un moment dat va trebui să-l las mai ieftin, pentru că, dacă ţin la preţ, rămân fără chiriaş. Dacă nu intru în iarnă cu chiriaş, voi recompartimenta spaţiul în spaţii mai mici”, spune Andrei.

„Preţurile nu vor mai ajunge la nivelul din 2008”

Compromisul, adaptarea la condiţiile actuale din piaţă sunt singurele soluţii de care dispun proprietarii de spaţii comerciale şi chiriaşii acestora, căci viitorul este sumbru. „Nu cred că există o speranţă ca piaţa să mai crească. Preţurile, la fel. Oricum, ele nu vor mai ajunge la nivelul din 2008”, apreciază Elena Asăndoae de la Elite Imobiliare.

Andrei o spune cu mai puţine cuvinte: „Economia a scăzut”.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.