DIALOG CULTURAL… La întrunirea lunarã a Clublui de prozã, teatru si traduceri literare „Mircea Eliade”, douã profesoare din Bârlad, Roxana Galan si Elena Popoiu ( vicepresedinta Societãtii „Academia Bârlãdeanã”), au sustinut o temã foarte interesantã! „Existentialismul, o problemã contemporanã?!” despre care Roxana Galan a vorbit sub aspectul aparitiei, etapelor de manifestare în literaturã si cum se percepe astãzi existentialismul. Prof. Elena Popoiu a exemplificat si explicat existentialismul în opera si existenta scriitorilor Albert Camus si Simone de Beauvoir. Pãrintele Adrian Filimon a punctat existentialismul în relatie cu Divinitatea. „Aducem multumiri tuturor celor prezenti , pentru timpul pretios petrecut împreunã cu mare folos pentru minte si suflet”, a mentionat custodele Centrului „Mihai Eminescu”, Geta Modiga.
Existentialismul e o deviatie a filosofiei existentiale, termen filosofic introdus de cãtre Fritz Heineman în anul 1929, prin intermediul lucrãrii sale „Noi cai în filozofie. Spirit, Viatã, Existentã”. Fritz a folosit acest termen pentru a descrie suma tuturor miscãrilor si curentelor din filosofie, care au ca obiect problema existentei umane. Ar mai putea fi definit drept reactia individului fatã de existenta umanã sau ca manifestare conceptual-explicitã a unei atitudini existentiale. De altfel, la Centrul „Mihai Eminescu” se sutin de douã ori pe lunã, la cele douã cluburi , unul de poezie si unul de prozã, ultimul fiind sustinut de prof. Roxana Galan, care este prozatoare si traducãtoare.
„Noi discutãm despre cãrti, punem în valoare diverse teme, invitãm alãturi de noi autori din zona noastrã sau care vor sã vinã din alte orase Dezbatem diverse probleme pe temele unor lecturi cât de cât contemporane. Acum am avut ca temã <<Existentialismul, o problemã contemporanã?!>>. Am pornit discutia despre ce este existentialismul, în ce context a apãrut, dupã cel de al Doilea Rãzboi Mondial si care sunt indicii, parametrii specifici existentialismului . Am discutat despre teoria existentialismului de la Jean Paul Sartre. Se stie cã Sartre s-a considerat ateu si avea teorii de stânga. Am mai discutat despre ce reprezintã teoriile existentialismului, pornind de la Sartre, iar prof. Elena Popoiu a vorbit despre existentialism pornind de la Albert Camus si Simone de Beauvoir . A intervenit si pãrintele Adrian Filimon, care, printre altele, a punctat existentialismul în relatie cu Divinitatea”, a precizat prof. Roxana Galan, care a condus extraordinar de interesant o discutie foarte bunã despre existentialism.