spot_img
spot_img
13.1 C
Vaslui
18-apr.-2025

EXISTĂ VIAȚĂ ȘI DUPĂ ÎNCHISOARE: Un fost deținut vasluian îi va ajuta pe ceilalți să se integreze în societate (VIDEO)

- Advertisement -
O NOUÃ VIATÃ… Asociatia „Liga Detinutilor”, ONG-ul care sare în ajutorul fostilor detinuti. Vasluianul Gheorghe Bujor, condamnat pentru omor, viitorul presedinte al Filialei Vaslui

AJUTOR Dupã o scurtã perioadã petrecutã în spatele gratiilor, ca urmare unei greseli minore, Dragos Octavian Stan pune bazele unei Organizatii Non-Guvernamentale care îsi doreste sã sarã în ajutorul fostilor detinuti care îsi ispãsesc pedeapsa, dar întâmpinã probleme atunci când este vorba de reintegrare în societate. La Vaslui, primul beneficiar al serviciilor ONG-ului este Gheorghe Bujor, un vasluian condamnat la 11 ani de închisoare pentru omor si care reuseste sã se libereze dupã 7 ani si 19 zile de detentie. La poarta închisorii, Bujor ne-a povestit cã îsi doreste reintegrarea în societate, sã fie alãturi de cei doi copii ai sãi si sã nu se mai întoarcã niciodatã în spatele gratiilor. Pentru asta vrea sã-si gãseascã un loc de muncã si spune cã Octavian Stan este omul care-l va ajuta. Ceea ce nu stie vasluianul nostru este faptul cã presedintele onorific al ONG-ului ne-a dezvãluit faptul cã în cel mai scurt timp, la Vaslui, va apãrea o filialã a Asociatiei „Liga Detinutilor” si aceasta va fi condusã de cãtre Gheorghe Bujor.

Ieri a fost o zi mare pentru Gheorghe Bujor, un vasluian trimis în spatele gratiilor timp de 11 ani dupã ce a fost acuzat de omor. A stat în spatele gratiilor timp de 7 ani si 19 zile ca apoi sã fie eliberat. În perioada în care a stat în spatele gratiilor, Bujor a cunoscut un tânãr, pe Octavian Dragos Stan, cel care pune bazele unei Organizatii Non-Guvernamentale denumitã „Asociatia Liga Detinutilor”. Scopul acestui ONG este acela de reintegrare în societate a celor care au stat dupã gratii si sunt vãzuti acum ca paria ai societãtii. „Dintr-o gresealã, am fost nevoit sã petrec o scurtã perioadã de timp în spatele gratiilor (putin peste o lunã – n.r.). Când am ajuns acolo nu eram cãzut sau îngenunchiat, eram deja sub pãmânt. L-am cunoscut pe Bujor si, cu ajutorul lui, am reusit sã trec peste probleme. Mi-am dat seama cã, dupã gratii nu sunt doar oameni rãi, ci si oameni pe care te poti baza, oameni buni la suflet si sãritori. Dupã ce am iesit de dupã gratii, împreunã cu familia mea, am pus bazele acestei Organizatii care-si doreste sã vinã în ajutorul acestor oameni. Ne-am început activitatea în luna decembrie, la Bucuresti. Suntem acum în pregãtiri pentru o filiala la Craiova si scopul nostru este acela de a avea câte o filialã în fiecare judet sau oras din România. Avem colabãrãri cu Ministerul Muncii, cu o casã de avocaturã din Bucuresti si ducem tratative pentru coloborarea cu Ministerul Justitiei. De asemenea, avem încheiate protocoale si vor urma si altele cu psihologi, cu Serviciul de Probatiune si ne propunem sã purtãm discutii cu Facultatea de Psihologie pentru ca studentii sã poatã sã facã practicã în Penitenciar”, spune Octavian Dragos Stan, presedintele onorific si agent penitenciare în cadrul Asociatiei.

Gheorghe Bujor, de la detinut condamnat pentru omor, la presedinte de filialã

În 2018, Gheorghe Bujor si Constantin Besa au fost condamnati la 11 ani de închisoare dupã ce l-au ucis în bãtaie pe consãteanul lor, Costel Bodescu. Între cei trei a pornit un conflict spontan si s-au luat la bãtaie. Victima a fost lovitã cu pumnii si picioarele apoi asezatã pe o bancã, într-o statie de autobuz si stropitã cu apã. Afarã era foarte frig, astfel cã victima si-a gãsit sfârsitul. Ambii bãtãusi au fost trimisi dupã gratii. Dupã o lungã perioadã de timp în care nu si-a vãzut copiii (în ultimii 5 ani, cele douã copile ale lui Gheorghe Bujor nu au reusit sã mai ajungã la vizite la Penitenciar – n.r.), Bujor îsi doreste sã-si refacã viata, sã aibe un loc de muncã si sã poatã sã-si ajute familia. „Sunt Bujor Gheorghe si îmi doresc o sansã la reabilitare. Voi merge la muncã, la domnul Stan Dragos. Am stat închis 7 ani si 19 zile si regret enorm ceea ce s-a întâmplat atunci. Cu Stan m-am cunoscut în Penitenciarul Giurgiu. Am stat amândoi în aceeasi camerã si am avut grijã de el. Acum s-a revansat fatã de mine. Mã rog la Dumnezeu pentru un viitor cât mai bun si sã nu mai fie nevoie sã mã întorc în spatele gratiilor”, spune Gheorghe Bujor. Ceea ce nu stie vasluianul nostru este faptul cã prietenul lui din spatele gratiilor i-a pregãtit o surprizã de proportii. Mai exact, la Vaslui, în curând se va deschide o filialã a Asociatiei „Liga Detinutilor” la nivelul judetului Vaslui si care va fi condusã chiar de cãtre Gheorghe Bujor. „L-am ales pe Gheorghe Bujor sã conducã filiala de la Vaslui pentru cã este un om care stie sã vorbeascã pe limba lor, a celor care au ispãsit o pedeapsã în spatele gratiilor. Aceastã asociatie, plecatã de la o ideea a mea si a familiei mele, a luat amploare si ne dorim sã avem, în fiecare oras sau judet din tarã, câte o filialã care sã vinã în sprijinul acestor oameni care au stat în spatele gratiilor si care au nevoie de sprijin pentru reintegrare socialã”, spune Octavian Dragos Stan.

Extras din Statutul Asociatiei „Liga Detinutilor”

Asociatia are ca obiective: „Sprijinirea detinutilor, persoanelor condamnate, persoanelor ce se aflã în cercetare penalã, prin adaptarea la viata institutionalizatã si respectarea regulilor de conduitã si detentie în vederea stabilirii unei bune conduite si a criteriilor de reabilitare în vederea reintegrãrii socio-familiale si dezvoltare de aptitudini civice sau sprijinirea acestora, în mentinerea legãturilor familiale si crearea unui mediu suport în vederea reintegrãrii socio-familiale. De asemenea, Asociatia are în vedere includerea persoanelor private de libertate în programe si cursuri organizate prin corespondentã de Liga Detinutilor si acordarea de vizite din partea persoanelor asociatiei, sprijinirea familiilor detinutilor, persoanelor condamnate, persoanelor ce se aflã în cercetare penalã, pentru suport în redactarea caracterizãrilor. Sprijinirea juridicã a acestor persoane ce se aflã în cercetare penalã prin parteneri avocati, achitarea onorariului avocatilor pentru redactarea documentelor, motivelor, concluziilor si prezentate de membrii în fata instantelor de judecatã, parchet, politie sau a altor institutii din România. Sustinerea detinutilor sau persoanelor condamnate dupã eliberarea din detentie, în vederea reintegrãrii în societate, socio-familialã si implicare civicã. Activitãti caritabile de ajutorare a celor în nevoi: familii sãrace, orfani, bãtrâni în dificultate si categorii sociale defavorizate, prin donatii si proiecte de finantare din tarã si din strãinãtate”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Din cauza ăstora are Vasluiul o imagine atât de proastă! Prostanii ăștia fără educație ne fac de râs peste tot! Nu poți să deschizi un televizor fără să auzi ceva rău de Vaslui. Comit unii niște fapte de se crucește lumea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.