spot_img
spot_img
8.5 C
Vaslui
28-ian.-2025

EXCLUSIV: Noul episcop al Husilor vine din Bucovina! Este de loc din Ivesti!

- Advertisement -

VESTE… Arhimandritul Iustin Dragomir, staretul mãnãstirii Bogdana, din apropierea Rãdãutilor, este propunerea pe care Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, ÎPS Teofan, o lanseazã pentru functia de episcop al Husilor, în acest moment tensionat pentru preotii din judet. Informatia este confirmatã din mai multe surse din BOR, mai ales cã arhimandritul Iustin provine din judetul Vaslui, din apropierea Bârladului. Se pare cã mai multi preoti din apropierea Bârladului au început deja sã strângã semnãturi în favoarea numirii lui Iustin Dragomir ca episcop al Husilor, lor alãturându-se si preoti din zona Vaslui. Cãlugãrul Iustin este cel care a pus pe picioare, lângã Rãdãuti, un asezãmânt-model, vizitat de cãtre oficialii Uniunii Europene si Guvernul României. Conform unor surse din BOR, arhimandritul de la Rãdãuti este propunerea ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, pentru postul detinut de Corneliu Onilã, episcopul-porno dispãrut din judet de mai bine de douã sãptãmâni de zile.

Nãscut într-o familie foarte credincioasã, din zona Bârladului, mai precis din comuna Ivesti, la câtiva kilometri de Bârlad, compusã de patru bãieti si o fatã, staretul Iustin este bucovinean, mai ales cã a avut sansa sã vadã cum se trãieste în acel colt de lume binecuvântat de Dumnezeu. Dragostea pentru Dumnezeu a fost în sufletul sãu pretutindeni, însã regimul comunist si faptul cã provenea dintr-o familie simplã, cu oameni de la tarã, l-au tinut departe de bisericã pânã la vârsta de 27 de ani. Iustin Dragomir avea 22 de ani atunci când a intrat în corpul de control al Ministerului Transporturilor, ca inspector la Sectia Transporturi Auto. La 27 de ani, viitorul episcop al Husilor ajunge la Mãnãstirea Cetãtuia din Iasi, iar dupã alti trei ani a fost cãlugãrit. În tot acest timp a fost econom al mãnãstirii si a sustinut toate examenele pentru a deveni preot, ulterior urmând si Facultatea de Teologie si apoi masterul. A pus bazele unui adãpost pentru copii sãrmani, lângã Rãdãuti, în care peste 100 de copii, abandonati de societate, sunt parte a asezãmântului de copii „Sf. Ierarh Leontie”, de pe lângã Mãnãstirea „Bogdana”, Rãdãuti. Un spatiu care, pentru cei care au crescut aici, a devenit „locul de acasã”. Copiii de aici se joacã, merg la scoalã si viseazã sã primeascã jucãrii de la Mos Crãciun. Uneori se ceartã între ei, alteori plâng din pricini copilãresti sau mai amare: dorul de mamã, de tatã. Cei mai mari învatã sperând cã vor intra la facultate sau încearcã sã deprindã o meserie pentru a-si croi un drum în viatã. În total, sunt 60 de fete si 60 de bãieti, an de an, cu vârste cuprinse între 2 si 18 ani, care cresc cu speranta cã vor avea un viitor. Si pãrintele Iustin îi ajutã sã-si îndeplineascã visul. „Un bun crestin nu poate rãmâne indiferent la problemele societãtii. Rolul social al bisericii înseamnã implicare”, spune cãlugãrul. Ideea de a ajuta copiii neputinciosi în fata vietii dãruite de pãrintii lor a fost a acestui cãlugãr cu mult har. La Rãdãuti, locuintele pentru copii, anexele, terenurile de sport si de joacã, biserica asezãmântului – toate au fost construite din fondurile Mãnãstirii Bogdana. Despre miracolul de la Rãdãuti, cãlugãrul originar din Ivesti spune simplu: „Am cerut. Cu mâna întinsã. Oameni cu suflet care au crezut în ideea noastrã, ne-au ajutat. Am uitat dacã a fost greu. Uiti toate greutãtile atunci când vezi copiii zâmbind”, a spus cãlugãrul Iustin.

Arhimandritul Iustin a primit diplomã de excelentã, în 2015

Cãlugãrul Iustin Dragomir, staretul Mãnãstirii Bogdana , a primit, în noiembrie 2015, Diploma de excelentã din partea Prefecturii Suceava pentru activitatea depusã. Staretul de la Bogdana a fost nominalizat în Cartea de onoare a valorilor bucovinene, drept recunoastere a activitãtii exceptionale. Distinctia a fost înmânatã de prefectul judetului Suceava din acel moment, care i-a oferit pãrintelui staret si albumul de artã „Comorile muzeelor europene”. Atunci, prefectul Constantin Harasim aprecia „lucrurile deosebite” realizate de pãrintele Iustin Dragomir, atât pentru Biserica Ortodoxã Românã, cât si pentru copiii aflati în Asezãmântul de copii „Sfântul Ierarh Leontie” din Rãdãuti. La rândul sãu, staretul Mãnãstirii Bogdana a multumit pentru distinctia oferitã, mentionând cã prin ceea ce a reusit sã realizeze la Rãdãuti a cãutat sã facã ceea ce este dator. „În cuvântul de multumire, am amintit de ridicarea asezãmântului de copii, de Mãnãstirea «Intrarea Maicii Domnului în Bisericã», sfintitã anul acesta de Preafericitul Pãrinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, si de redeschiderea Mãnãstirii Bogdana (1991). Distinctia oferitã aratã cã autoritatea statului român recunoaste activitatea Bisericii Ortodoxe Române, care, la Rãdãuti, se îngrijeste de cresterea, îngrijirea si educarea a peste 100 de copii orfani sau lipsiti de mijloace de existentã”, a amintit arhimandritul Iustin Dragomir. Între anii 1974-1977, la biserica Mãnãstirii Bogdana, cea mai veche bisericã de piatrã din Moldova, ctitoritã de Bogdan I, întemeietorul statului feudal Moldova, s-au efectuat cercetãri arheologice. Atunci, arheologii au ferit lespezile de sub tabloul votiv, iar ce au gãsit i-au pus într-o mare încurcãturã. Indiciile gãsite de arheologi au condus la datarea mormântului, unele surse indicând secolele XIV-XV, altele prima parte a secolului al XVII-lea.

Ce a descoperit arhimandritul Iustin, la Vaslui?

Surse din Eparhia Husilor sustin cã arhimandritul Iustin a fost în judet, într-o primã încercare de a vedea în ce situatie este Eparhia Husilor. Sursele noastre sustin cã Iustin Dragomir a aflat care este situatia în aceastã eparhie, epuizatã financiar de mofturile episcopului fugar. Mai multi preoti din zona Bârlad au început sã strângã semnãturi pentru ca Iustin Dragomir sã devinã urmãtorul ierarh al Husilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.