Redactarea hotărârii CCR a fost finalizată. Judecătorii Curții Constituționale a României s-au reunit la sediul instituţiei, unde, la ora 10.00 a început şedinţa în cadrul căreia s-a citit hotărârea privind referendumul din 29 iulie pentru demiterea președintelui Băsescu. La şedinţă, atmosfera a fost tensionată.
UPDATE 12.52: EVZ a aflat, pe surse, cum s-a desfășurat începutul ședinței de la CCR. Judecătoarea Aspazia Cojocaru l-ar fi luat la întrebări pe Ion Predescu, cel care a acuzat-o că a înclinat balanța în favoarea lui Traian Băsescu: ”Nu vă e rușine, cum v-ați permis să faceți asemenea afirmații?, ar fi întrebat Cojocaru, la care decanul de vârstă al CCR ar fi răspuns: ” N-am zis, n-am zis..”.
UPDATE 12. 52: Președintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat, la sfârșitul ședinței de azi, că decizia și motivarea CCR nu sunt publice până la citirea în Parlament.
UPDATE 12.28: Judecătoarea Aspazia Cojocaru a declarat că este stupefiată de modul în care a fost atacată: ”Un om care-și face datoria, să fie atacat în halul ăsta? Eu n-o să-mi dau demisia dacă un coleg vorbește ce vorbește. Eu voi continua să-mi fac datoria indiferent de presiunile care se exercită asupra mea, indiferent din partea cărui partid vin. Nicăieri în lume un magistrat nu este atacat în halul ăsta. Mă simt hărțuită. În Germania, de exemplu, magistrații pot fi și membri de partid. Eu nu am venit la Curtea Constituțională din partea unui partid. În Parlament am fost votată și de PSD, și de PNL, și de PDL…”. Referitor la declarațiile colegului său, Ion Predescu, care a spus că ea ar fi înclinat balanța pentru întoarcerea lui Traian Băsescu la Cotroceni, magistrata a declarat: ”O să cer copia înregistrării. Eu pornesc de la prezumția de bună-credință. Dânsul a spus că nu a declarat așa ceva”
UPDATE 12.25. Motivarea, care are 14 pagini, va fi citită în Parlament de judecătorul Ștefan Minea.
UPDATE 11.53: Redactarea hotărârii CCR a fost finalizată. Magistrații Zoltan Puskas și Axinte Gaspar au părăsit și ei sala de ședință pentru o scurtă pauză. ”Nu știu dacă scorul e de 6 la 3. Este o decizie a Curții, cu majoritatea prevăzută de lege”, a declarat Zoltan Puskas.
UPDATE 11.47: Judecătorul Ion Predescu, cel care a atacat-o pe Aspazia Cojocaru, a confirmat că nu mai sunt tensiuni în ședința CCR: ”Ei, până la urmă s-a liniștit (n.r – Aspazia Cojocaru). Eu știu dacă a înțeles?”.
UPDATE 11.15: Apele s-au mai liniștit la ședința CCR. Judecătorul Tudorel Toader a ieșit din sală și a declarat, în drum spre biroul său: ”Ieri, am votat împotrivă, aceasta este opinia mea sepparată. Și vă spun și de ce: pentru că atunci când au dat erata, pe 6 august, eu nu eram în București și nu m-au sunat. Puteau să mă sune și pe mine”. Printe cei care au ieșit din sală se află și magistrata Iulia Motoc. Aceasta însă a refuzat să facă declarații.
UPDATE 10.50. Judecătorul CCR Valentin Zoltan Puskas a spus că nu se teme de presiuni și că nimeni nu i-a cerut să voteze într-un anumit fel. „Eu nu am avut nici până acum presiuni și nici nu mă tem în continuare de presiuni”, a declarat judecătorul.
UPDATE 10.14: Ședință tensionată la Curtea Constituțională. Judecătoarea Aspazia Cojocaru se ceartă cu decanul de vârstă al CCR, Ion Predescu, cel care a acuzat-o că a înclinat balanța în favoarea întoarcerii președintelui Traian Băsescu la Cotroceni. Strigătele se aud de pe hol.
UPDATE 9.33: Augustin Zegrean: „Nu noi am decis rezultatul referendumului, noi doar am confirmat datele pe care ni le-a trimis BEC. Nu noi am numărat voturile”.
UPDATE 9.10: Aspazia Cojocaru, atacată aseară de Mihai Gâdea în emisiunea de pe Antena 3, le-a dat o scrisoare jurnaliștilor și le-a cerut să o ducă la televiziunea din Băneasa.„Așa se face jurnalism, cum face domnul Gâdea? Să invite în emisiunea sa specialiști, oameni care se pricep, nu doar cei care se dau cu părerea și știu doar să atace”, a declarat Aspazia Cojocaru înainte de a intra în sediul CCR.
Curtea Constituţională a României a constatat, ieri, că la referendumul din 29 iulie nu au participat cel puţin jumătate plus unu din persoanele înscrise în listele electorale permanente pentru ca acesta să fie valabil în conformitate cu prevederile art. 5, alin. 2 din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
Totodată, CCR a constatat că procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu a fost respectată.
www.evz.ro