Justiţia română a adunat ieri toate infracţiunile comise şi descoperite ale temutului interlop Cosmos Tănase. Două condamnări din Spania şi una din România au fost traduse de judecători în 10 ani şi 8 luni de puşcărie, pedeapsă pe care Cosmos a executat-o deja pe jumătate. În mai puţin de trei ani, temutul interlop poate fi liber.
Unul dintre cei mai temuţi interlopi din municipiul Iaşi şi-a aflat ieri perioada pe care o va mai avea de petrecut departe de familie. Tribunalul Bucureşti a contopit mai multe pedepse pe care Cosmos Tănase, liderul clanului interlop cu acelaşi nume, poreclit „prinţul ţiganilor“, le-a primit în ultimii ani atât în România, cât şi în Spania. A rezultat că temutul interlop ieşean va trebui să execute o pedeapsă de 10 ani, 5 luni şi 103 zile de puşcărie.
Condamnarea stabilită în cazul lui Cosmos Tănase a fost calculată după ce judecătorii au contopit o pedeapsă de 9 ani şi 8 luni primită în 2014 în România, pentru trafic internaţional de droguri şi una de 2 ani primită în Spania, în 2014, pentru falsificare de carduri. Cele 103 zile au fost adăugate dintr-o altă pedeapsă, de 5 ani şi 11 luni, pe care Cosmos a primit-o în 2006. El nu şi-a executat pedeapsa în totalitate după ce a evadat dintr-o închisoare spaniolă.
Cât va rămâne Cosmos Tănase în puşcărie
Din pedeapsa de 10 ani, 5 luni şi 103 zile de puşcărie primită, Cosmos Tănase a executat deja, prin deducerea arestului din România şi Spania, dar şi prin deducerea perioadei petrecute în puşcărie în România, mai bine de jumătate, respectiv 5 ani şi 6 luni. Potrivit Codului Penal, în cazul pedepselor de peste 10 ani, liberarea condiţionată se face după executarea a trei pătrimi din pedeapsă. Astfel, în mai puţin de trei ani, Cosmos Tănase, poate fi eliberat condiţionat.
Cosmos Tănase putea sta mult mai mult în spatele gratiilor dacă judecătorii Curţii de Apel Iaşi nu ar fi scăzut, în 2014, condamnarea pe care Cosmos Tănase o primise, în primă instanţă, pentru trafic de droguri, respectiv 15 ani. Pedeapsa a fost scăzută atunci până la 9 ani şi 6 luni, mai adăugându-se 2 luni ca urmare a unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.