Indepartarea senatoarei Diana Sosoaca din Alianta pentru Unirea Romanilor, cea mai puternica si vizibila voce a partidului, confirmata de co-presedintele Claudiu Tarziu, dar mult mai ambiguu de co-presedintele George Simion, este rezultatul unei lupte pentru putere in fruntea formatiunii politice, potrivit analistilor. Mai mult, cei ramasi in fruntea formatiunii spera sa obtina din indepartarea senatoarei Sosoaca, ale carei iesiri scandaloase daunau unei anume imagini a partidului AUR, o mai mare legitimitate in aceste conditii.
„Aceasta excludere arata mai mult a lupta pentru putere. Doamna senator Sosoaca era foarte prezenta in dezbaterea publica, mult mai prezenta decat co-presedintii si presedintele grupului senatorial, care in realitate isi disputa conducerea acestui partid. Vorbesc de domnul Simion, care reprezinta latura nationalista-militanta, domnul Tarziu care reprezinta latura fundamentalista religioasa, linia Coalitia pentru Familie si domnul Lavric care reprezinta latura legionara. Si atunci au eliminat un concurent, ramanand ca lucrurile sa se desfasoare in interior, intre cei care ocupa anumite pozitii.
Este ceea ce cred Claudiu Tarziu si Sorin Lavric. Cred ca Sosoaca, care era femeie, deci de dispretuit, si aici vedem si latura cealalta a fascismului, impieda partidului si atunci acesta a trebuit sa aiba o linie mai clara si mai barbateasca. Dar Sosoaca a fost inlaturata pentru ca era o concurenta si are propriul sau public careia i se va adresa in continuare. Ei vor incerca sa para seriosi, insa Sosoaca reusea sa transmita ideile mult mai simplu”, este de parere politologul Cristian Pirvulescu.
Indepartarea Dianei Sosoaca nu schimba natura partidului
„Indepartarea doamnei Sosoaca nu schimba insa cu nimic situatia, din contra as putea spune. Ea devine si mai acuta pentru ca daca Sosoaca prin declaratiile ei incoerente, intr-o oarecare masura, umaniza partidul, acum el devine dintr-o data un partid cvasi-fascist. Si cand spun acest lucru nu este o chestiune gratuita, avem lucrurile esentiale ale fascismului: nationalism, extremism, violenta si religie. Nu trebuie uitat de episodul Valea Orzului. Partidele fasciste se definesc prin existenta unei militii efective care promoveaza violenta. Asta este latura nationalist militanta de care vorbeam.
Aceasta miscare ramane in continuare problematica pentru ca ataca temelia democratiei, care este pluralismul. Domnul Lavric, in scrisoarea pe care a trimis-o dupa intrarea in parlament, a fost categoric, a cerut unirea tuturor fortelor radicale pentru a inlatura pe toti ceilalti in 2024. O revolutie, exact asa cum isi numeau si legionarii miscarea lor. Problema Romaniei nu este doar totalitarismul comunist ci si totalarismul legionar, iar acesta din urma, cu ajutorul unei parti a Bisericii, a clerului, poate sa ajunga sa fie legitimat. De aici apare problema acestui partid.
Doamna Sosoaca va ramane in atentia oamenilor pentru ca ea si-a castigat tribuna parlamentului, pentru ca era nimic fara aceasta pozitie. Notorietatea si-a castigat-o prin intrarea in parlament. Iar din parlament nu pleaca”, mai spune politologul Cristian Pirvulescu.
O indepartare previzibila
Pentru analistul politic Adi Zabava, indepartarea Dianei Sosoaca a fost un episod previzibil in contextul in care AUR a reprezentat o alianta instabila a mult prea multe interese, situatie in care partidul nu a putut avea un mesaj clar si o pozitie unitara in multe situatii. …https://ziare.com/george-simion/stiri-george-simion/excluderea-dianei-sosoaca-ce-risca-sa-piarda-aur-prin-indepartarea-senatoarei-si-ce-spera-sa-castige-1661774