spot_img
spot_img
8.9 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

Examene picate cu brio de aspirantii la Bac!

- Advertisement -

CONCLUZIE Dacã mâine s-ar da Bacalaureatul, jumãtate din liceni ar pica acest important examen de maturitate cu brio, aceasta este concluzia în urma simulãrii examenelor de bacalaureat. Doar jumãtate din liceeni care au participat la aceastã evaluare au luat note de trecere, si doar o treime, în cazul probei profilului, sustinut la matematicã sau istorie de elevii clasei a XI-a.

Pentru verificarea cunostintelor elevilor din anii terminali de liceu, în ultima perioadã au fost organizate, la nivel national, simularea nationalã a examenului de Bacalaureat, ieri, vineri, 14 martie, Ministerul Educatiei Nationale afisând pe site rezultatele obtinute de elevi. Rezultatele obtinute de liceeni vorbesc de la sine despre nivelul de pregãtire a acestora, la nivel national, nota minimã cinci fiind obtinutã doar de 52,80% dintre ei, la limba românã, 42,51% la proba profilului, matematicã sau istorie, si doar 53,92% la proba la alegere a candidatilor. La clasa a XI, a cãror elevi au sustinut în premierã aceastã evaluarea, rezultatele sunt mult mai slabe, dovadã a dezinteresului liceenilor fatã de aceste examene. Astfel, la nivel national, doar 44,22% dintre elevi au obtinut notã de trecere lalimba si literatura românã, si, dezastru! doar o treime, 36,32% dintre elevi au primit minim cinci la matematicã. Scopul organizãrii de cãtre MEN a simulãrii probelor scrise de Bacalaureat, atât pentru clasa a XI-a, cât si pentru clasa a XII-a, este, pe de o parte, familiarizarea elevilor cu rigorile acestui tip de examen, iar pe de altã parte, de a ajuta elevii sã constientizeze nivelul de pregãtire, înainte de Bacalaureat, si de a lua mãsuri în consecintã pentru îmbunãtãtirea rezultatului final. Rezultatele obtinute la simulãrile nationale din anul scolar 2013-2014 nu vor fi trecute în catalog, dar sunt analizate la nivelul fiecãrei unitãti de învãtãmânt, prin discutii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, sedinte cu pãrintii, precum si la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptãrii unor mãsuri pentru îmbunãtãtirea performantelor scolare. Cele mai bune rezultate la aceste simulãri ale examenului de bacalaureat l-au obtinut elevii din Bãrila, Suceava si Iasi, în schimb, cele mai slabe le-au avut liceenii din Ilfov, Mehedinti, sau Constanta. Din acest punct de vedere, în functie de notele obtinute, judetul Vaslui se situeazã undeva în jurul pozitiei a 25-a din cele 42 de judete, situatie asemãnãtoare cu cea de la examenul de bacalaureat de anul trecut.

Vaslui, în nota nationalã

Pentru elevii de clasa a XII-a din judetul Vaslui, cei care vor sustine în aceastã varã examenul de bacalaureat, procentajul de note peste 5 a fost de peste 50% atât la limba si literatura românã, cât si la proba la alegere, procentul celor care au obtinut cel putin nota cinci la matematicã sau istorie fiind mai mic, de 43,35%. Cu toate acestea, rezultatele obtinute de elevii de clasa a XII-a vasluieni la probele la alegere si cea a profilului sunt putin peste media nationalã a notelor obtinute la aceste materii. În schimb, aceastã simulare în rândul elevilor de clasa a XI-a, inclusi pentru prima datã în acest an în acest program, a fost un adevãrat fiasco, dat fiind cã, la nivel national, doar 44,22% au luat note de trecere la examenul de limba si literatura românã, si doar 36,32% la proba profilului, matematicã sau istorie. Procentul liceenilor vasluieni care au luat note peste cinci este sub media nationalã, la limba si literatura românã fiind de 42,68%, iar la proba profilului, matematicã sau istorie, de doar 34,27%, din acest punct de vedere, judetul Vaslui situându-se undeva pe locurile 25 la nivel national. Asta în conditiile în care elevii de clasa a XI-a nu au mai dat examen la materia la alegere, dat fiind cã aria de acoperire disciplinarã în clasa a XI-a nu este similarã celei de clasa a XII-a. De asemenea, elevii clasei a XI-a au sustinut proba la Istorie (proba obligatorie a profilului) în baza programei parcurse pentru clasa a XI-a, si nu a XII-a, asa cum se procedeazã în cadrul examenului national de Bacalaureat. Acesta este poate unul dintre motivele pentru care notele obtinute au fost mai mici decât cele ale colegilor mai mari, care vor sustine în aceastã varã bacalaureatul, pe lângã faptul cã, oricum, pentru elevii din anul III de liceu, miza a fost inexistentã, dat fiind cã notele primite nici mãcar nu li se trec în catalog. Poate singurele beneficii ale acestor simulãri este faptul cã elevii au avut ocazia sã se obisnuiascã cu rigorile unui examen de o asemenea importantã, cum este cel de bacalaureat, pe de o parte, si, pe de altã parte, atât elevii, cât si profesorii lor, au putut sã vadã care sunt carentele în pregãtire, având timp ca, pânã în varã, sã încerce remedierea acestora. „Ca si rezultate, ne situãm undeva la jumãtate, comparativ cu rezultatele obtinute în celelalte judete. Chiar dacã nu suntem multumiti de nivelul de pregãtire a elevilor de la unitãtile de învãtãmânt liceal din judetul Vaslui, considerãm cã aceastã simulare si-a atins scopul. În perioada urmãtoare, vom avea sedinte la nivelul conducerii liceelor, si vom încerca ca, în timpul rãmas pânã la sustinerea examenului de bacalaureat, sã punem accent pe remedierea carentelor din pregãtirea elevilor”, a declarat Gabriela Plãcintã, inspectorul sef al ISJ Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.