spot_img
spot_img
-1.1 C
Vaslui
13-ian.-2025

Examen de definitivat : mãsti de protectie si emotii pentru aproape 150 de cadre didactice vasluiene

- Advertisement -

EXAMEN… Încep primele emotii pentru dascãlii vasluieni, care vor sã obtinã gradul Definitivat în învãtãmânt. Astãzi, 22 iulie, cei 146 de profesori din judet, care vor sustine acest examen, vor purta masca de la intrarea în centrul de examen pânã la iesire si vor trebui sã respecte regulile stabilite de Ministerul Educatiei. Cei mai multi candidati înscrisi sunt educatori (33) si învãtãtori (23). Alti 19 s-au înscris pentru sustinerea examenului la Limba si Literatura Românã, 18 la Educatie fizicã si sport, 11 la Psihopedagogie specialã (pentru profesori) si 8 la Limba si Literatura Englezã. Candidatii sustin examenul la Liceul „Stefan Procopiu” Vaslui, acolo unde au fost pregãtite 15 sãli. Accesul se face în intervalul 8.00-8.45, pe baza actului de identitate valabil, carte de identitate provizorie sau buletin de identitate, ori în lipsa acestuia, pe baza pasaportului în termen de valabilitate.

Examenul de Definitivat poate fi sustinut de cadrele didactice care au cel putin un an vechime în învãtãmânt si este obligatoriu pentru obtinerea gradelor didactice. Acesta poate fi sustinut fãrã taxã de cel mult trei ori, iar nota minimã pentru promovare este 8. Procedura de acordare a definitivãrii si a titlului de profesor cu drept de practicã în învãtãmântul preuniversitar reprezintã recunoasterea competentelor necesare pentru exercitarea profesiei didactice. Definitivarea conteazã si la salarizare, dar nu este atât de mare ca în cazul gradelor didactice. Definitivatul, ca toate examenele care se sustin fizic anul acesta, va fi organizat cu respectarea mãsurilor de protectie sanitarã, asta implicând distantare fizicã, adicã maximum 10 candidati într-o salã de clasã, triaj epidemiologic la intrare, oglinda sãlii afisatã pe usã, dezinfectant pentru mâini în clase si pe hol, purtarea mãstii pe toatã durata probei, de la intrarea în unitatea de învãtãmânt pânã la iesire. Astfel, cei 146 candidati vasluieni vor sustine examenul la Liceul „Stefan Procopiu” Vaslui unde au fost pregãtite 13 sãli a câte 10 candidati, o salã cu 9 candidati si o salã cu 7 candidati. 33 candidati vor sustine examenul pentru educatori, 23 candidati pentru învãtãtori, alti 16 vor sustine examenul la Limba si Literatura Românã, 18 la Educatie fizicã si sport, 11 la Psihopedagogie specialã (pentru profesori) si 8 la Limba si Literatura Englezã. Alte discipline la care s-au înscris profesorii sunt: Matematicã 6, Mecanicã-Maistri Instructori 5, Cultura Civicã 4, Religie Ortodoxã 4, Limba si Literatura Francezã 4, Educatie muzicalã specializatã (arta vocalã, muzica instrumentalã) 3, Educatie muzicalã si studii muzicale teoretice 1, Arte vizuale 1, Consiliere psihopedagocicã 1, Transporturi – maistri instructori 1, Kinetoterapie 1, Alimentatie publicã – maistri instructori 1, Biologie 1, Confectii textile-tricotaje-finisaj textil 1, Industrie alimentarã 1, Turism 1.

Regulile pe care profesorii trebuie sã le respecte la examenul de Definitivat

Proba scrisã începe la ora 10:00 si dureazã 4 ore, la fel ca în anii trecuti. Accesul candidatilor în centrul de examen la proba scrisã se face în intervalul 8:00 – 8:45, pe baza actului de identitate valabil, carte de identitate, carte de identitate provizorie sau buletin de identitate ori, în lipsa acestuia, pe baza pasaportului în termen de valabilitate. Candidatii si asistentii supraveghetori nu pot avea asupra lor, în sala de examen, obiecte sau materiale din urmãtoarele categorii: genti, posete, ziare, reviste, cãrti, caiete, mijloace electronice de calcul, telefoane mobile sau orice alte mijloace care intermediazã sau faciliteazã comunicarea la distantã, alte obiecte sau materiale a cãror utilizare afecteazã desfãsurarea examenului în conditii de legalitate, echitate si obiectivitate. Materialele si obiectele nepermise vor fi depuse în sala de depozitare a obiectelor personale, înainte de intrarea în sala de examen.Candidatii care introduc în sala de examen materiale nepermise, din categoria acelora mentionate mai sus sau compatibile cu acelea, chiar dacã nu le utilizeazã în momentul în care sunt depistati, sunt eliminati din examen pentru tentativã de fraudã, prin decizie motivatã a presedintelui comisiei de examen, situatie în care asistentii supraveghetori sau membrii comisiei de examen încheie un proces-verbal. Candidatii sunt informati de cãtre asistentii supraveghetori responsabili de sãli, la intrarea în sala de examen, cu privire la prevederile metodologice referitoare la desfãsurarea probei scrise si semneazã procese-verbale care sã ateste informarea. În intervalul orar 9.00-9.45, responsabilii de salã efectueazã instructajul candidatilor cu privire la modul de redactare a lucrãrii scrise: cu cernealã sau pix de culoare albastrã iar desenele/graficele se executã cu creion negru; modul de corectare, de cãtre candidati, a eventualelor greseli: se taie fiecare rând din pasajul gresit cu o linie orizontalã, iar schemele/ desenele, cu o linie oblicã; modul de completare a disciplinei de examen pe foaia tipizatã: denumirea disciplinei de examen va fi transcrisã întocmai, cu majuscule de cãtre candidati de pe foaia cu subiecte pe prima paginã a lucrãrii scrise, în spatiul rezervat; modul în care se sigileazã cu etichete albe lucrarea scrisã si modul cum se utilizeazã setul de 10 etichete autocolante cu cod de bare, numerotate; modul în care  se realizeazã numerotarea paginilor scrise, în spatiul rezervat, preimprimat pe foaia de examen; conditiile în care candidatii se pot retrage de la proba scrisã; situatiile în care candidatii pot fi eliminati; situatiile în care lucrãrile scrise pot fi anulate. Fiecare candidat semneazã extrasul din aplicatia informaticã al fisei sale de înscriere, confirmând faptul cã datele din fisã sunt corecte si complete. Nu este permisã schimbarea disciplinei pentru care candidatul a optat atunci când s-a înscris la examen.

Subiectele pentru Definitivat 2020

Presedintele comisiei de examen, împreunã cu secretarul comisiei, distribuie în sãlile de examen plicurile secretizate cu subiecte, astfel încât, la ora 10:00, acestea sã poatã fi desfãcute, în prezenta candidatilor. Din momentul deschiderii plicului cu subiecte, niciun candidat nu mai poate pãrãsi sala decât dacã predã lucrarea si semneazã de predare. Candidatii care nu se aflã în salã în momentul deschiderii plicului cu subiecte pierd dreptul de a mai sustine examenul în sesiunea respectivã. Candidatii pot avea, în sala de examen, dictionare – pentru disciplinele latinã sau greacã veche – si planuri de conturi – pentru disciplinele economice. Timpul de rezolvare a subiectelor este de 4 ore de la primirea acestora. La finalizarea lucrãrii, candidatii predau responsabilului de salã lucrãrile si semneazã în borderoul de predare. Pânã la predarea ultimei lucrãri, în salã rãmân cel putin 2  candidati. Ciornele si foaia cu subiecte se predau separat responsabilului de salã, odatã cu lucrarea; ciornele nu sunt luate în considerare în evaluarea lucrãrii si la eventualele contestatii. Baremele de corectare pentru fiecare disciplinã de examen vor fi postate pe site-ul Centrului National de Evaluare si Examinare, conform unei proceduri specifice.

Rezultatele probei scrise se afiseazã la sediul centrului de examen si se publicã pe site-ul www.definitivat.edu.ro, la data de 29.07.2020 (în aceeasi zi cu proba scrisã de la titularizare). Candidatii care, din motive obiective, nu pot sustine toate probele etapei eliminatorii sau care sunt declarati absenti sau retrasi la sustinerea probei scrise nu sunt considerati nepromovati, au dreptul de a se înscrie la examen în sesiunea urmãtoare, iar sesiunea respectivã nu este luatã în considerare între cele 3 sesiuni fãrã taxã prevãzute de lege. Candidatii eliminati pentru fraudã sau tentativã de fraudã pierd dreptul de înscriere la examen în sesiunea imediat urmãtoare, iar sesiunea în care au fost eliminati din examen este luatã în considerare între cele 3 sesiuni fãrã taxã, prevãzute de lege.

Cum se calculeazã nota la Definitivat 2020

În sesiunea 2020, nota obtinutã la examen se calculeazã dupã formula: ND = (2NI+NP+7NS)/10.

* ND – nota de la definitivat

* NI – nota de la inspectie (respectiv cea mai mare dintre notele la cele douã inspectii de specialitate obtinute de candidatul care a sustinut ambele inspectii)

* NP – nota pentru portofoliu

NS – nota la probã scrisã (toate notele fiind obtinute de candidat în sesiunea de examen curentã).

Nota minimã de promovare a examenului este 8 (opt).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri