spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Evrei şi spanioli se vor bate pentru a moderniza traficul din Iaşi

- Advertisement -

Primăria a deschis ofertele pentru implementarea proiectului de management al traficului. Este unul dintre cele mai mari proiecte ale municipalităţii. 90 de intersecţii vor fi semaforizate şi echipate cu automate de dirijare a circulaţiei cu detectori video.

Firme din Israel, Spania şi Bucureşti vor să modernizeze traficul din municipiu. După aproape un an de blocaj şi foarte multe contestaţii, Primăria a deschis ofertele pentru lucrările din cadrul proiectului Sistem de management de trafic, unul dintre cele mai mari investiţii derulate de municipalitate. Au depus oferte trei asociaţii care au oferit sume cuprinse între 46 şi 69 de milioane de lei, fără TVA. Firma UTI Grup s-a asociat cu Information Business Consulting, ambele din Bucureşti, şi au depus ofertă pentru a obţine contractul din fonduri eu­ropene. Acestea îl vor avea drept subcontractant pe SC Swarco Traffic România. Societatea Imsat SA cu sediul în Bucureşti a depus ofertă în asociere cu firma Menorah, care are sediul în Haifa, Israel. Acestea vor subcontracta o parte din lucrări către firma Indra Sistemas SA, care are sediul în Alcobendas Madrid. Tot din Spania a venit şi a treia ofertă la licitaţie. Societatea Etrabonal SA din localitatea Cornella de Llobregat, din Barcelona, s-a asociat cu firma Sisenar Ingenieros SL Zaragoza, sucursala din Bucureşti, subcontractantul şi terţul susţinătorul fiind Nei Guard din Voluntari, judeţul Ilfov. Una dintre aceste asocieri se va ocupa de modernizarea sistemului de trafic din oraş.

Ce prevede contractul

Contractul cu o valoare maximă de 71 de milioane de lei prevede ca 90 de intersecţii şi treceri de pie­toni să fie semaforizate şi echipate cu automate de dirijare a circulaţiei cu detectori de vehicule de tip video. De asemenea, va fi realizat şi un sistem de comunicare între intersecţii şi va fi amenajat un centru de comandă şi control al traficului. Implementarea proiectului este contracronometru, ţinând cont că lucrările trebuie realizate într-o perioadă de doi ani, iar programul european expiră în vara anului 2015. „Este un proiect foarte important şi aşteptăm evaluarea finală şi apoi vom publica toate detaliile tehnice“, a specificat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Proiectul cu finanţare europeană derulat de Primărie a fost blocat mai bine de jumătate de an. Doar în acest an au fost depuse în jur de patru contestaţii, firmele atacând condiţiile din documentaţia tehnică. Toate contestaţiile au fost respinse ca fiind depuse tardiv, însă au întârziat deschiderea ofertelor. Firmele au reclamat faptul că au găsit mai multe nereguli şi obstacole pentru participarea liberă la licitaţie, acuzând Primăria că „încearcă vi­zibil orientarea viitorului contract către un singur provider de sistem IT în domeniul traficului rutier“ şi au criticat dur cerinţele Pri­mă­riei, care ar fi avut drept scop să restrângă participarea liberă la procedura de achiziţii publice.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.