spot_img
spot_img
4.2 C
Vaslui
24-dec.-2024

Evenimente inedite la aniversarea Colegiului National “Cuza Vodã”

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE Succesiune de evenimente importante la Husi! Prilejuite de zilele dedicate cinstirii Colegiului National “Cuza Vodã”, activitãti deosebite, precum simpozioane, concursuri, sezãtori literare, dar si o ineditã actiune de “reparare a unei nedreptãti fãcute adevãrului istoric”, au fost realizate de elevii si profesorii institutiei, pentru bucuria tuturor celor atasati de “bãtrânul liceu”, asa cum, cu dragoste, nostalgicii încã îi mai spun Colegiului “Cuza Vodã”.

DINAMIC În ultimele 3 zile, “Cuza Vodã” a fost în sãrbãtoare! Pentru a arãta huseanilor tot ceea ce este mai frumos în interiorul acestei institutii, profesorii si elevii au deschis larg usile Colegiului, pentru ca oricine ar fi dorit sã participe la evenimente speciale precum simpozioane, concursuri de culturã generalã, întâlniri literare, “serate ale fizicienilor” sau dezbateri pe teme istorice, sã vinã alãturi de ei! “Pentru noi, zilele de 20 – 22 ianuarie sunt cele mai frumoase din tot anul scolar, putem spune. Din timp pregãtim activitãti deosebite, ne vin musafiri în scoalã, în clasã, facem concursuri si se simte în jur bucuria cã apartinem acestui liceu. Ne mândrim cã suntem elevi de la “Cuza” si asta am vrut noi sã transmitem tuturor. Acum totul a fost frumos si dacã ar fi sã spun ce mi-a plãcut mie cel mai mult în aceste zile, as remarca întrecerea “Cine stie câstigã” din amfiteatru si mai ales simpozionul “Reformele Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, între traditie si modernitate”, pregãtit de catedra de istorie. Mi-a plãcut în mod deosebit domnul profesor Costin Clit, care a vorbit despre locul de nastere al lui Cuza. Bineînteles, Husi”, a spus Cristina, elevã în clasa a XI-a a Colegiului.

Dupã câtiva ani, s-a îndreptat greseala!

ÎNFÃPTUIRE Ieri, tot în cadrul manifestãrilor de la “Cuza Vodã”, s-a îndreptat o eroare existentã pe placa statuii domnitorului si privind anul mortii acestuia. O placã nouã, cu anii exacti între care a trãit A.I. Cuza (1820 – 1873) a fost asezatã sub bustul acestuia. De reamintit cã cel care a atras atentie încã de acum câtiva ani asupra acestei greseli, a fost proferorul Clit, autorul lucrãri “Studii si articole privind istoria orasului Husi”. Încã de acum doi ani, profesorul Clit spunea public faptul cã “E impardonabil sã tolerãm pe statuia domnitorului Cuza, în plin centrul orasului, alt an al mortii decât 1873, stiind sigur cã atunci a murit, pe 15 mai, la Haidelberg, în Germania. E grav, cu atât mai mult cu cât parcul în care este statuia se aflã la un pas de scoalã, iar noi în clasã una învãtãm copiii, iar ei când ies afarã vãd scris pe statuie altceva”, se exprima cu nemultumire Costin Clit. În consecintã, ieri la orele 13,00, dupã simpozinul “Domnia lui Alexandru Ioan Cuza – epocã de tranzitie”, a fost programat gestul simbolic al dezvelirii noii plãci de sub bustul lui Cuza. La eveniment au fost prezenti primarul Husului, Ioan Ciupilan, reprezentanti ai Episcopiei Husilor, elevi si cadre didactice.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.