IN MEMORIAM… Regretatul om de cultură Dan Ravaru va fi omagiat pe 3 aprilie, în ziua în care ar fi împlinit vârsta de 84 de ani. Evenimentul va avea loc la ora 11.00, la Secția de etnografie și folclor a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, și este organizat de Consiliul Județean Vaslui, prin Centrul Cultural Județean. Cu acest prilej va fi lansată colecția fonoteca Arhivei de Folclor „Vasile Adăscăliței”, la care o contribuție însemnată a avut-o și regretatul folclorist, cercetător al satelor Văii Tutovei din județul Vaslui.
Evenimentul îi va avea ca invitați pe profesorul Costin Clit și interpreta Simona Maria Beșleagă și va fi moderat de dr. Lucian Valeriu Lefter. Sub genericul „Cântece de demult”, Centrul Cultural Județean Vaslui a realizat nouă volume de CD-uri, care valorifică tematic fonoteca Arhivei de folclor „Vasile Adăscăliței”: cântece de cătănie, de dor și jale, jocuri și cântece de priveghi, cântece și obiceiuri de nuntă, interpretate de solista Raluca Radu. „L-am cunoscut pe omul de cultură Dan Ravaru, o adevărată enciclopedie, cu o memorie fantastică, care a reușit să pătrundă în inima satului vasluian și să scoată la lumină o serie de documente și realități locale, concretizate în cercetările de folclor și etnografie. Profesorul Ravaru nu va fi dat uitării, iar recunoștința noastră nu poate să omită contribuția domniei sale în valorificarea datinilor și obiceiurilor locale, prin cercetările de teren făcute cu profesionalism”, a precizat Ciprian-Ionuț Trifan, președintele Consiliului Județean Vaslui.
Dan Ravaru, culegător de folclor în satele de pe Valea Tutovei
Dan Ravaru a fost folclorist la Centrul Creației Populare Vaslui. “Pe lângă activitatea de profesor la Negrești și Puiești, a fost un harnic culegător de folclor în satele de pe Valea Tutovei, din valea superioară a Bârladului, dar și în sate din județele Suceava și Vâlcea, în anii 1975-1978. Prin aceasta, a contribuit la îmbogățirea fonotecii arhivei de folclor a profesorului Vasile Adăscăliței (24 aprilie 1929 – 30 iulie 2007) de la Universitatea din Iași, conținând benzi de magnetofon digitalizate în cadrul Centrului Cultural Județean Vaslui, arhivă editată de Lucian-Valeriu Lefter. Recent, a apărut cel de-al 9-lea volum, antologie, catalog și CD audio, cu basme, povestiri, snoave și cântece vechi, fiind scoase la lumină, până acum, peste 1600 de selecțiuni înregistrate în toate județele Moldovei, dar și în alte zone ale țării, în anii 1967 – 1983. Acestora, se adaugă seria „Cântece de demult” (3 vol.), cu 105 piese alese din această fonotecă și interpretate de Raluca Radu, acompaniată de Mihai-Bogdan Simion și de alți instrumentiști, din București și din Huși. Am continuat astfel, în alt plan, laboratorul sau școala de folcloristică a profesorului Vasile Adăscăliței, care a inspirat dragostea de folclor studenților săi, între care și Dan Ravaru, pentru a cărui neuitare organizăm acest moment cultural”, a transmis Centrul Cultural Județean.
Pacat de minunata organizare caci nu a ajuns la sufletul vasluienilor. Nimeni nu a gasit usa lui Dan inchisa si acum l-au uitat. Pacat! Dumnezeu sa-l odihneasca!