spot_img
6.4 C
Vaslui
30-nov.-2024
spot_img

Eveniment de proporții în comunitatea Evanghelică din Corni, comuna Albești. Biserica din localitate a împlinit 100 de ani de existență

- Advertisement -
CENTENAR… Biserica după Evanghelie din satul Corni, comuna Albești, a implinit 100 de ani de existență.

SĂRBĂTOARE… Pentru credincioșii Bisericii Creștine după Evanghelie din satul Corni, comuna Albești, sfârșitul de săptămână a avut, pentru ei, o însemnătate aparte. Au sărbătorit 100 de ani de la existența Bisericii în satul lor și au marcat evenimentul așa cum au știut ei mai bine. S-au adunat în lăcașul de cult de pe strada Speranța și și-au ascultat predicatorii care le-au vorbit despre istorie, credință și Dumnezeu. Cunoscută drept una dintre cele mai mari comunități din localitatea Corni, cu câteva sute de membri, comunitatea credincioșilor după Evanghelie a luat ființă în 1923, la inițiativa a două familii.

Sărbătoare de proporții pentru credincioșii Bisericii Evanghelice din localitatea Corni, comuna Albești. Oamenii au sărbătorit 100 de ani de la apariția Bisericii pe meleagurile lor și au făcut acest lucru alături de frați din SUA, Germania sau Anglia. Îmbrăcați în haine de sărbătoare, cei câteva sute de membri au comunității au ascultat și aplaudat predicatorii care le-au vorbit despre istorie, credință și Dumnezeu. „Ne-am dorit să marcăm acest eveniment la împlinirea unui centenar de existență în comuna noastră. Am vrut să arătăm oamenilor că nu suntem diferiți față de alții și că credința poate fi baza unei societăți sănătoase, indiferent că vorbim de cei ca noi, credincioși după Evanghelie sau ortodocși. Dragostea lui Dumnezeu față de noi este cea care ne strânge pe noi împreună și ne face să fim un popor. Și nu trebuie să uităm că fiecare dintre noi suntem parte al acestui popor”, spun unii dintre invitații evenimentului. Istoric, ceea ce astăzi poartă numele de „Biserica Evanghelică Română” s-a format așadar în sânul ortodoxiei, încă din perioada interbelică și nu prin acțiunea directă a misionarilor veniți din afara țării, cum s-a petrecut cu ceilalți neoprotestanți. Anii de început ai cultului au fost marcați de două nume: foștii clerici ortodocși Teodor Popescu și Dumitru Cornilescu, ultimul fiind cel care a și elaborat o traducere a Bibliei într-o versiune contemporană a limbii române. Actualmente, cultul numără aproximativ 20.000 de credincioși și este o biserică protestantă pur românească. După exemplul primilor creștini, ceea ce-i deosebește pe adepții BER de alte culte neoprotestante, în primul rând de Creștinii după Evanghelie, este faptul că aceștia practică botezul „casei creștine”, deci și a copiilor, prin cufundarea în apă. Dar credința acestora este că „mântuirea și trăirea unei vieți după voia Domnului nu se capătă prin botez, ci prin credința personală în Domnul Iisus Hristos”. Ca și la alte culte neoprotestante, nu există cler sau ierarhi, toți credincioșii sunt frați. În cadrul adunării aceștia cântă în comun, dar nu există cor sau instrumente muzicale. Revista cultului se intitulează „Adevărul Creștin”. Deoarece este un „brand” românesc, BER nu are un corespondent în străinătate, dar are relații frățești cu Bisericile Evanghelice din SUA, Biserica Reformată din Olanda, Adunările Evanghelice libere din Germania.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.