spot_img
spot_img
11.8 C
Vaslui
31-mart.-2025

Eveniment antidrog, tratat cu dezinteres de elevii aduși cu arcanul. Mulți au părăsit sala fără nicio jenă

- Advertisement -
Fotografie realizată la finalul evenimentului “Conversații sincere despre consumul de droguri”
Fotografie realizată la finalul evenimentului “Conversații sincere despre consumul de droguri”

Aproape că nu mai există eveniment în Vaslui la care șefii județului sau ai orașului nu țin câte un discurs. Aproape 10 minute, uneori chiar 20 de minute, de plictiseală, pentru că, haideți să fim sinceri, prea puțini sunt atenți la ce spun aceștia. Am fost ieri la un eveniment dedicat tinerilor – “Conversații sincere despre consumul de droguri”. În deschidere au vorbit vicepreședintele CJ Mădălin Căciulă și viceprimarul Valeriu Caragață, apoi au urmat câțiva șefi/reprezentanți de instituții – Inspectoratul Școlar, Penitenciarul Vaslui, Centrul de sănătate mintală și pentru prevenirea adicțiilor. Nu voi analiza discursurile lor, pentru că s-au concentrat pe niște clișee îmbătrânite – “drogurile nu sunt bune”, “nu consumați droguri”, “efectele drogurilor sunt devastatoare pentru voi și familia voastră”. Cu clișee nu ajungi la tineri, iar Cătălin Țone, expert antidrog cu peste 30 de ani de experiență, știe asta. Când a preluat microfonul, știți care a fost primul lucru pe care l-a spus? “Vreau să răspundeți tare: bună ziua! V-ați plictisit? (n.r. în sală se aude “Daaa!”). Promitem să schimbăm paradigma începând de acum încolo”. Acum mai spuneți voi ceva despre faptul că discursurile șefilor de instituții nu îi plictisesc pe tineri. Ce am observat este că nu doar discursurile lungi, neatractive, îi plictisesc, ci chiar chiar și cele pe care unii dintre noi, cei trecuți de 30 ani, le considerăm interesante. Evenimentul a inclus și mărturia unui tânăr care a consumat droguri ani de zile, însă nu mulți l-au ascultat cu atenție. Unii vorbeau între ei sau butonau telefonul, în timp ce alții se pregăteau să plece de pe la jumătatea poveștii.

Mărturia lui Lucian ar trebui să pună pe gânduri orice adolescent: a început să consume droguri în clasa a VIII-a, iar la 18 trăia deja o dramă. “Eram în clasa a XII-a, visam să fac diverse lucruri. Eram pe val. Într-un weekend ne-am întâlnit trei prieteni, voiam să mergem la cineva acasă, dar înainte am zis “hai să fumăm și noi un joint”. Ne-am băgat într-un gang, unul dintre prietenii mei a făcut o țigară, a dat-o de la unul la altul… Am terminat-o, eram toți sparți, am ieșit din gang și cum am ajuns pe trotuar… Din spatele nostru, doi domni îmbrăcați frumos, ne spune “băieți, stați puțin”. Dintr-o mașină s-au dat jos trei jandarmi și am fost arestați pentru trafic de droguri. Într-o oră mi s-a schimbat complet viața. La 14 ani fumam primul joint, o consideram cea mai frumoasă experiență din viața mea. La 18, fumam tot un joint, dar am considerat-o cea mai nașpa experiență a mea. Nimic din ce trăisem până atunci nu fusese atât de nasol ca cele 24 de ore în arest. N-aș putea să vă spun ce e în inima unui părinte care e sunat de procuror și aude de la el “băiatul dumneavoastră e cu noi”. Cât am stat în arest, eu și prietenii mei ne-am jurat că nu mai fumăm, că ne lăsăm. A doua zi, procurorul a dispus cercetarea noastră în stare de libertate, adică ne-a lăsat să plecăm. Dar știți care a fost primul lucru pe care l-am făcut după ce ne-am îndepărtat de Poliție? Am fumat un joint, deși în arest ne jurasem că nu mai fumăm. Eram dependenți, dar nu credeam asta despre noi. Un an mai târziu, la 19 ani, am fost internat într-un spital de Psihitarie, erau 60 de pacienți, eu eram cel mai mic, cel mai tânăr, și singurul cu probleme de consum de droguri. Toți ceilalți pacienți aveau tulburări psihice. Într-una din nopți, unul dintre pacienți a avut un episod psihotic, adică a luat-o razna și a ieșit din salon urlând, a mers până în capătul holului, a luat un stativ de perfuzii, a intrat într-un salon și a omorât în bătaie șapte pacienți, șapte bătrâni. A fost o experiență traumatizantă, nu acela era locul unde eu voiam să fiu la 19 ani”, a povestit Lucian, un fost consumator de droguri.

Ce este interesant pentru un tânăr de 30 ani, nu este și pentru unul de 16-17 ani

După ce acesta și-a încheiat povestea, Cătălin Țone i-a provocat pe tineri la o discuție interactivă despre rețelele de socializare și vedetele care consumă droguri. Cei care au răspuns la întrebări au primit câte o carte despre consumul de marijuana. În timpul acestor discuții, grupuri de elevi se ridicau și ieșeau din sală. De ce plecau? Nu făceau parte din publicul țintă al evenimentului? Se plictiseau? Aveau toți lucruri urgente de făcut? O fi pățit Cătălin Țone situația asta și în alte județe sau e Vasluiul o categorie specială? Plecarea acestor tineri în timpului evenimentului ar trebui să le dea de gândit tuturor celor care organizează evenimente cu și despre tineri: ce trebuie să faci ca să le captezi atenția, ca să îi determine să stea într-un loc mai mult de jumătate de oră? Nu știu, dar cred că organizatorii de evenimente ar trebui să afle. Mie mi s-a părut un eveniment reușit, interactiv, ușor de ascultat, dar probabil că tinerii înțeleg diferit aceste activități: ce i se pare interesant unui tânăr de 30 ani, nu i se pare la fel unuia de 16-17 ani. Vă mai spun doar că această activitate s-a încheiat frumos, cu o provocare: tinerii au fost îndemnați să le trimită părinților un mesaj cu “te iubesc”, iar cei care au primit un răspuns din partea lor au fost răsplătiți cu câte o carte.

 

 

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

    • Păi știm: Buzatu fiul este fan păcănelele, prefectul e pentru droguri, manele… și tot anturajul lor care formează conducerea autorităților locale, județene. Mai bine îi aduceau pe ei să le vorbească tinerilor din experiența proprie! Nu pleca unul până la final!

  1. Nu comentez despre organizare etc etc, dar m-a șocat complet mărturia lui Lucian ! Ca mama, m-am aricit toata când am citit! Fereasca-ne Sfântul de asemenea experiente traumatizante de viata! Noi, părinții, nici nu prea realizam în ce jungla sociala și morala trăim uneori! Suntem creduli, pe modulul „floricele pe câmpii, hai sa le-adunam, copii!”, numai ca, ai noștri copii, chiar aduna experienta anturajului, a lipsei respectului de sine, a neajunsurilor, a epatarii în fata altora…..și ajung….FIX UNDE NU TREBUIE! În generația mea eram cam egali în toate, acum au intervenit discrepante majore și unii cedează! Of, înțelepciune sa avem pentru a ne educa și proteja copiii!
    Felicitări pentru implicare!

    • Și această afirmație este extrem de corectă! Desigur, putem adăuga vip-urile politice și beizadelele lor! Lucrătorii din instituții încalcă toate legile fără repercusiuni și la întruniri servesc dodii conform regulii: faci ce spune popa, nu ce face popa! Din păcate toată harababura asta din viața politică și socială a comunității costă sănătatea și viața copiilor care nu au repere clare, încredere în instituții – pentru că instituțiile sunt corupte și manipulează și nii dintre ei ei reușesc să supraviețuiască perioadei adolescenței.

      Din maaare nefericire!

  2. Cu arcanul vor fi adusi si pe 30 martie, la marsul pentru viata (cica), de catre pochi, profesori de religie, sosiști, potiști si hauriști.
    Unii n-au iesit inca din pestera 😀

  3. În opinia mea, ar fi trebuit ca întâi să aibă loc programul dedicat tinerilor. Cu siguranță ar fi rămas mai mult timp. Iar la final, dacă mai era cineva în sală, puteau vorbi și mumiile din conducerea județului. Să le fie rușine. Vin doar să se fotografieze și plictisesc aiurea auditoriul. Nu au învățat absolut nimic de ani de zile, ei, mumiile PSD-iste, sunt ucigași ai oricărei inițiative bune.
    – Rusu Jenică

    • Exact! Și apoi erau liberi să plece la discursuri! După ce le-au mâncat timpul cu prostii, efectiv nu au mai reușit să se conecteze cu esența activității! În plus, unii dintre ei chiar aveau vreun alt program și a trebuit să plece!

      ”Oficialii” nevorbiți care suferă de discursopatie să învețe să respcecte timpul oricui! De fapt, să învețe să respecte, în general!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.