spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Evaluarea la Matematică, între provocarea funcțiilor și răspunsuri puse “la nimereală”!

- Advertisement -
ABSENȚI… 220 de candidați înscriși pentru această sesiune de examinare nu s-au prezentat.

PREZENȚĂ… Aproape 3.000 de elevi de clasa a VIII-a din Vaslui au participat joi, 24 iunie, la cea de a doua probă scrisă, de Matematică, în cadrul examenului de Evaluare Națională 2021, potrivit datelor IȘJ Vaslui. Este vorba despre o prezență de 93,1%. Acestă probă a dat mari bătăi de cap celor mai mulți dintre candidați, fiind plină de capcane la tot pasul, au spus primii elevi care au predat lucrările după prima oră de examen: “Se putea și mai bine. Exercițiile ne-au amețit un pic. A fost mai greu decât la simulări”, “A dat super greu. Dacă dă Dumnezeu, iau 7. Dacă nu trec, nu mai vin iar la examen nici să mă împuști!”, “La subiectul 3 ne puteam încurca puțin la exercițiul cu drumul, unde m-am încurcat și eu”, ne-au povestit cîțiva dintre cei care au susținut examenul. Pe lângă cei 204 elevi care nu s-au prezentat la prima probă, încă 16 elevi au dat bir cu fugiții în fața probei de matematică.

Cei 2955 de absolvenți de clasa a VIII-a din județul Vaslui au susținut joi proba la Matematică, disciplina care le dă, în fiecare an, cele mai multe bătăi de cap. Nici anul acesta nu a fost unul cu mai mult noroc, au spus primii elevi care au ieșit din sălile de clasă. Dacă după examinarea la Limba și Literatura Română, copiii erau foarte încântați de faptul că subiectele li s-au părut neașteptat de accesibile, azi starea de spirit s-a schimbat. Primii copii care au ieșit din examen au părut cam îngândurați, spunând că subiectele au fost ușoare la început, dar apoi, în partea a doua, s-au dovedit foarte dificile. Funcțiile i-au pus în încurcătură chiar și pe cei buni la învățătură. Puștii care nu au excelat niciodată la Matematică, și-au pus nădejdea doar în Dumnezeu, după ce au predate lucrările. “A dat super greu. La prima parte am făcut totul bine, dar la a doua parte nu am făcut nimic. Dacă dă Dumnezeu și iau 7,00, e perfect, dar nu cred”, a spus un elev. “Eu cred că am făcut de 6,00. Exercițiile au fost ok. Se putea și mai bine. Ne-au amețit un pic. A fost mai greu la simulări”, a spus unul dintre colegii săi. Între ei, copiii încercau să vadă care a făcut corect și care a greșit. “4 pe 5, subunitară! Era răspunsul b. 5 pe 4 era greșit”, se contraziceau cîțiva puști, în curtea școlii. “Mă rog la Dumnezeu ca băiatul să fi făcut măcar primele două subiecte și să ia măcar 7,00. Asta e, dacă atât s-a putut”, a spus, îngândurată, o mamă. “La subiectul 3 ne puteam încurca puțin la exercițiul cu drumul, unde m-am încurcat și eu. Aveam un turist care a traversat o distanță, iar a doua zi a traversat cu 6 mai puțin decât în prima zi. În a treia zi a traversat 50% din suma celor două. La punctul a ne cerea să spunem dacă este adevărat că distanța dintre primele două zile este de jumătate din tot traseul, dar nu era. La punctul b era să determinăm distanța întregului traseu, care era de 12 km. Mai erau mici capcane la ultima problemă unde era distanța de la un punct la un plan, însă per total a fost ok. La penultima am avut un trapez isoscel în care trebuia să demonstrăm că două drepte sunt perpendiculare la punctul b, iar la punctul a să arătăm de cât era baza mare, care era de 12. La ultimul exercițiu era vorba despre un cub. Trebuia să calculăm volumul știind latura și să calculăm distanța de la un punct la un plan. Pentru mine a fost ok la punctul a, dar punctul b nu am avut când să-l termin. După ce trec cu bine examenul, sper să intru la Liceul Emil Racoviță, la Științe Sociale”, a detaliat subiectele unul dintre absolvenții clasei a VIII-a de la Școala “Ștefan cel Mare”.

Unii elevi au recunoscut că au bifat răspunsurile la problemele grele “la nimereală”!

Interesant este că, fiind iarăși vorba despre răspunsuri care trebuiau doar bifate, unii copii au recunoscut că au încercat să rezolve cerințele…la nimereală. “Da, eu am pus la nimereală ca și la Limba Română și mi-a ieșit”, a spus, vesel și degajat, un puști. “Examenele au ajuns acum să fie un fel de x și 0, cum ne jucam noi, când eram de vârsta lor. Problema este că noi ne jucam în pauză, însă acești copii își joacă viitorul în mod serios, mințindu-se că știu carte, în timp ce iau notă pe răspunsuri puse la nimereală. Dar asta este. Așa s-a ajuns, așa facem”, au comentat unii profesori cu o viziune mai clasică asupra școlii. Chiar dacă nu s-au pregătit în mod corespunzător pentru acest prim pas important din viața educațională, unii dintre elevi sunt bucuroși că au scăpat de examene pe anul acesta școlar: “Gata examenele, gata școala! Hai cu maneaua!”, se auzea strigând prin curtea școlii unul dintre puști.

Numărul elevilor care nu s-au prezentat la Evaluarea Națională a crescut!

Pe lângă cei 204 elevi care nu s-au prezentat la proba de Limba și Literatura Română, încă 16 elevi au îngroșat rândurile celor care au abandonat susținerea examenului de Evaluare Națională. “Astăzi, 24 iunie, s-a desfășurat cea de-a doua probă scrisă din cadrul Evaluării Naționale a absolvenților de clasa a VIII-a (Matematică) – sesiunea 2021. În județul Vaslui au fost prezenți 2955 de candidați. Nu s-au prezentat la examen 220 de candidați. Pentru tentativă de fraudă au fost eliminați 0 candidați. Subiectul și baremul de corectare pentru proba de matematică au fost publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ul subiecte.edu.ro, la ora 15.00. Primele rezultate vor fi afișate marți, 29 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen). Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută. Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 4 iulie”, a transmis ISJ printr-un comunicat de presă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.