spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Europeni, în vizitã la Vaslui (foto)

- Advertisement -

Delegatii la seminarul Urbact, la Piata Centralã si Curtile Domnesti

Cei 30 de delegati din cele nouã tãri participante la seminarul transnational programat în cadrul retelei tematice URBACT „Sustainable Food in Urban Communities”, de la Vaslui, au avut ieri o zi plinã, timp în care au luat contact cu realitãtile din judet, având discutii cu producãtorii de legume si fructe, dar si cu autoritãtile locale. Oaspetii Vasluiului au stat mai multe ore la Piata Centralã, unde au luat contact cu sistemul de distributie si vânzare a produselor locale, discutând inclusiv cu producãtori si comercianti. Dupã-amiazã, delegatii au vizitat Curtile Domnesti, dar si douã gospodãrii din Vaslui, dorind sã vadã în ce mod se produc legumele si fructele bio, ca si perspectivele din acest domeniu.

Timp de aproape patru ore, participantii la seminarul URBACT „Sustainable Food in Urban Communities” („Alimentatie sustenabilã în comunitãtile urbane”) au stat de vorbã cu producãtorii si comerciantii din Piata Centralã. Partenerii de proiect, reprezentanti ai primãriilor din Amersfort (Olanda), Atena (Grecia), Bristol (Anglia), Brussels (Belgia), Goteborg (Suedia), Lyon (Franta), Mesina (Italia), Oslo (Norvegia), Ourense (Spania) si Vaslui au dorit sã afle cum sunt produse legumele si fructele si care este circuitul lor pânã la vânzarea în piete. “Oaspetii nostri au dorit sã afle cum sunt asigurate legumele si fructele proaspete pentru consumul populatiei din Vaslui. O primã concluzie a fost cã în România consumul de carne este cu mult mai mare decât în multe alte tãri din Uniunea Europeanã”, a spus primarul Vasile Pavãl, care s-a ocupat de programul delegatiilor participante si de buna desfãsurare a seminarului. Primarul a spus cã majoritatea locuitorilor europeni fug de supermarketuri si vor sã stie care este circuitul produselor pânã la consumatori. “Noi, românii, suntem în stadiul de consumatori. Au fost tãri în care s-a desfãsurat acest seminar si în care s-a discutat mult despre productia de legume si fructe, în timp ce, la Vaslui, am discutat mult despre comercializare si metodele prin care sunt produse legumele sau fructele respective. Am dorit sã vadã câteva livezi din jurul Vasluiului, unde oaspetii nostri au vizitat plantatii de meri sau alte fructe, fiind impresionati de modul în care sunt realizate lucrãrile de întretinere”, a spus primarul Pavãl. Dupã-amiazã, oaspetii municipalitãtii din Vaslui au mers la Curtile Domnesti, unde specialistii Muzeului Judetean si parohul Constantin Mogos au încercat sã le prezinte frânturi din istoria acestor locuri, dar si unele aspecte care tin de posturi si produsele consumate de crestinii din judet în perioada postului, cu accent pe alimentatia sãnãtoasã. Astãzi, proiectul se va încheia cu o vizitã la Centrul medico-social din zona Gãrii, la care se vor purta discutii pe tema alimentatiei sustenabile în rândul persoanelor de vârsta a treia. Acest proiect important, care s-a desfãsurat deja în sapte din cele nouã orase implicate, vine într-un moment în care se pune necesitatea schimbãrii modului de perceptie fatã de alimentele consumate. În cele trei zile cât vor sta în judet, europenii au dorit sã învete cum se poate produce mâncare sãnãtoasã în fermele si grãdinile din orase si de lângã orase. Proiectul „Sustainable Food in Urban Communities” vizeazã impactul asupra mediului înconjurãtor la toate nivelele lantului alimentar; reducerea cantitãtii de alimente irosite si cãutarea de solutii la faptul cã cetãtenii s-au înstrãinat de originea alimentelor pe care le consumã, încurajându-i sã aleagã un regim alimentar de provenientã localã, mai sãnãtoasã, iar dacã este posibil, se va încerca implicarea acestora în productie. Proiectul urmãreste trei obiective: cresterea productiei urbane de produse alimentare durabile (fructe, legume, preparate locale, etc.), care analizeazã cãile prin care se poate facilita dezvoltarea acesteia în fermele si grãdinile din mediul urban si periurban; distribuirea produselor alimentare, care analizeazã lantul aprovizionãrilor, reducerea distantelor parcurse si diminuarea emisiilor de carbon; educatia consumului, care analizeazã mijloacele prin care oamenii pot fi determinati sã se bucure de alimente sãnãtoase si sã aprecieze productia localã de bunã calitate. Pânã în prezent, în toate tãrile participante au mai avut loc încã sapte întâlniri de lucru, ultima vizitã urmând sã se organizeze în Grecia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.