spot_img
spot_img
4.1 C
Vaslui
18-ian.-2025

Europeni in bezna

- Advertisement -

CARTIERUL ÎNTUNECAT… În plin centrul comunei Todiresti, la mai putin de 200 de metri de primãrie, zeci de oameni trãiesc fãrã curent electric. Motivul: lipsa banilor necesari extinderii retelei de alimentare cu energie electricã. Pe lângã cele 21 de familii care si-au construit deja case, mai sunt alte 29 de loturi pe care s-ar mai construi, dar, având în vedere cã situatia treneazã de ani buni, doritorii preferã sã mai astepte. Oamenii si-au cumpãrat aparate electrocasnice, însã echipamentele stau în cutii, asteptând un semn de bunãvointã din partea conducerii Consiliului Judetean. Asta, în conditiile în care actualul presedinte de CJ a fost votat masiv la Todiresti, la alegerile din 2008, atunci când a promis marea cu sarea celor de aici

La nici 200 de metri de primãria comunei Todiresti, în apropiere de drumul national 15D Negresti – Roman, în ultimii ani a apãrut un nou cartier. Case frumoase, noi, în care locuiesc oameni tineri, multi având copii mici, dar pentru care nici pânã acum nu s-a reusit extinderea retelei de alimentare cu energie electricã, ca acestia sã poatã trãi în conditii civilizate. De ani de zile, acestia sunt practic la mila vecinilor de la care au tras cablu de alimentare pentru a putea folosi mãcar becurile si eventual un televizor. Cel mai greu este pentru familia Rotariu, care are nu mai putin de sase copii, dintre care trei la scoalã, ceilalti fiind prescolari, si care trãiesc practic doar din alocatia copiilor, cei doi soti neavând loc de muncã stabil, muncind doar cu ziua prin sat. Oameni linistiti, gospodari, îsi doresc doar sã ajungã si ei sã aibã curent electric, astfel încât copiii sã-si poatã face lectiile în bune conditii, iar vara sã nu mai fie nevoiti sã-si pregãtescã mâncarea de pe o zi pe alta, în lipsa unui frigider, hrana alterându-se foarte repede. De televizor sau calculator, nici vorbã! “Mai mult pentru ãstia mici, cã sunt copii cuminti si-nvatã bine, cã dacã am avea luminã, ne-am strãdui sã le luãm si-un calculator cã tot este programul ãsta cu 200 de euro… Dar asa, dacã nici primãria nu are bani, noi de unde sã gãsim câteva zeci de milioane de lei ca sã ne punem curent. Noroc cu viceprimarul, cã ne-a dat voie sã tragem de la el un cablu, mãcar luminã noaptea sã avem, cât s-o mai putea, cã deja au trecut ani buni…”, ofteazã Ovidiu Rotariu, capul familiei.

«Promisiuni. Peste tot numai promisiuni»

Cel care e cel mai vechi în acestã situatie, Cãtãlin Irimia, pare deja resemnat: “De 14 ani locuim aici, am fost primul care si-a fãcut casã în zonã, cei 2 copii au trãit toatã viata asa, tot am primit asigurãri de la primarii care au fost, am fãcut cereri si la Electrica, dar tot degeaba, nu s-a rezolvat nimic pânã acum… tot promisiuni, cã poate anul viitor se va rezolva ceva, dar uite cã anii trec… si noi tot nu avem curent. Degeaba am luat aparate electrocasnice, dacã unele sunt încã în cutie, iar pe celelalte le folosim cu mãsurã, cã suntem legati de vecin, ne-am pus pânã si contoar ca sã plãtim cât curent consumãm, dar totusi nu putem sã folosim decât becurile, seara, si televizorul…” Alãturi de casa lui Irimia, altã casã, încã neterminatã, în care locuieste profesoara de biologie care predã la scoala din sat, Stefania Cristina Sãraru. Tânãrã, având doar 30 de ani, abia si-a întemeiat o familie, ar vrea si-un copil, dar…”Cum sã-l cresc fãrã sã pot folosi un frigider, o masinã de spãlat? Am asteptat un timp pânã sã ne apucãm de constructia casei, sperând sã se rezolve cumva cu reteaua de electricitate, dar n-am vrut sã cheltuim banii, si-acum locuim, de mai bine de un an, în noua casã, care, asa frumoasã cum e, fãrã luminã e mai rãu ca-n ultimul bordei… Mai ales iarna, când noptile sunt lungi, parcã e casã pãrãsitã, folosim doar becul într-o singurã camerã, ca sã nu încãrcãm factura vecinului. Si sã stiti ca mai sunt si altii care ar vrea sã-si construiascã case aici, cã suntem în centrul comunei, dar parcã nu au curaj sã locuiascã fãrã curent, cã nici nu ar mai avea de unde sã tragã cablu electric!”

Primãria vrea sã-i ajute, dar nu are fonduri

Primarul comunei Todiresti, Neculai Istrate, cunoaste foarte bine situatia, mai ales cã aceste case sunt chiar peste drum de sediul primãriei, si de doi ani tot face adrese la Consiliul Judetean Vaslui, la Prefecturã, la Guvern, la firma furnizoare de energie electricã, si tot de atâta vreme i se rãspunde sã aibã rãbdare, cã i se vor aloca fonduri pentru extinderea retelei de energie electricã. Suma de care ar avea nevoie nu depãseste, pentru extinderea totalã la nivelul comunei, douã miliarde de lei vechi, dintre care, pentru cele 21 de locuinte din apropierea primãriei, ar fi nevoie de 966 de milioane lei, cu care s-ar realiza reteaua pe o lungime totalã de 830 de metri. Pe lângã situatia din centrul comunei, ar mai fi nevoie de extindere si în satele Viisoara si Drãgesti, unde sunt alte cinci familii care si-au ridicat case, dar încã nu au curent. “Existã încã din 29 august 2008 o hotãrâre a Consiliului Judetean Vaslui, numãrul 113, prin care sunt propuse pentru electrificare sau extinderea retelei electrice existente un numãr de 16 sate, printre care si cele trei din Todiresti. Din câte stiu, pânã acum s-au alocat fonduri doar la trei comune, iar nouã, cu toate cã am fãcut nenumãrate adrese cãtre CJ Vaslui, nu ni s-a alocat niciun ban, iar din fondurile proprii ale primãriei, nu avem de unde sã mai rupem. Dacã s-ar putea realiza aceastã extindere, s-ar mai construi si alte case, cã oamenii, mai ales tinerii, ar vrea, dar cum sã poti trãi în conditiile în care nu ai curent? Sperãm ca poate anul viitor sã se rezolve ceva pentru acesti locuitori, mai ales cã multi dintre ei au copii mici, unii chiar de vârstã scolarã, pe care nu poti sã-i culci la apusul soarelui, iar dimineata sã-i trimiti la scoalã dupã ce s-au îmbrãcat pe întuneric”, spune Istrate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.