spot_img
spot_img
8.9 C
Vaslui
18-ian.-2025

Europa se leapada de Chevron! Vasluienii isi continua lupta

- Advertisement -

PRÃBUSIRE… Ultimele trei sãptãmâni au venit cu douã lovituri pentru compania americanã Chevron. În timp ce guvernul scotian a decis sã suspende orice formã de exploatare a gazelor de sist pânã la aparitia studiilor de impact asupra sãnãtãtii publice, în Polonia, grupul petrolier a fost nevoit sã-si ia catrafusele si sã plece ca urmare a zãcãmintelor foarte putine descoperite în urma exploatãrii. Lupta cu compania americanã continuã si la Vaslui, dupã ce protestatarii care au fost amendati în urma evenimentelor de pe 7 decembrie 2013 au ales sã se adreseze instantei pentru anularea sanctiunilor. Ei considerã cã, în fapt, nu au fãcut altceva decât sã-si apere dreptul de a trãi într-un mediu curat, neafectat de noxele folosite de compania americanã pentru fracturarea hidraulicã a sisturilor în vederea obtinerii de gaze naturale. Peste douã sãptãmâni se va judeca la Judecãtoria Vaslui, primul termen din acest proces.l În tot acest timp, Chevron a ales sã dea bir cu fugitii din Vaslui, eliberând sediul pe care l-a avut închiriat la Centrul de Afaceri.

Imperiul lobby-stilor cu care Chevron a venit în Europa pentru a convinge lumea cât de corectã e metoda lor de exploatare a gazelor de sist începe sã se dãrâme. Numai în ultimele trei sãptãmâni compania americanã a primit douã lovituri nãucitoare, una din partea guvernului scotian, cealaltã, din partea Poloniei. Primul a anuntat un moratoriu privind extragerea de gaze neconventioanle. Practic, Scotia a decis sã nu mai acorde niciun permis de explorare si exploatare a gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice. Ministrul Energiei, Fergus Ewing, a declarat cã moratoriul va da timp guvernului scotian sã lanseze o consultare publicã pe tema controversatã a fracturãrii hidraulice si sã realizeze un studiu de impact asupra sãnãtãtii publice. În plus, guvernul va elabora reglementãri mai stricte de mediu pentru proiectele de exploatare existente. Activistii spun cã mãsura impusã de guvern reprezintã un cui în sicriul industriei de exploatare a gazelor neconventionale din Scotia. La rândul ei, Polonia s-a descotorosit si ea de Chevron, dupã ce compania americanã a ajuns la concluzia cã implicatiile financiare în urma exploatãrii gazelor de sist n-ar fi rentabile. “Divizia Chevron din Polonia ”a decis sã renunte la operatiunile legate de gazele de sist din aceastã tarã deoarece oportunitãtile de aici nu mai concureazã favorabil cu alte oportunitãti din portofoliul global al Chevron”, se aratã în declaratia companiei publicatã sâmbãtã. Odatã cu Chevron si firmele Exxon Mobil, Total si Marathon Oil au renuntat la explorarea gazelor de sist în Polonia.

Vasluienii îsi continuã lupta cu Chevron

Pe 7 decembrie 2013, vasluienii au protestat la Pungesti pentru dreptul la un mediu curat si o viatã sãnãtoasã. Nu fãrã repercusiuni însã. Reprezentantii Chevron au depus plângeri la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Vaslui, acuzându-i pe protestatari, printre altele de tulburare de posesie, distrugere calificatã si tulburarea ordinii publice. Dupã audieri si vizionarea probelor foto si video, inclusiv a filmãrilor fãcute de angajatii Chevron prezenti la proteste, procurorii au dat solutia în dosar. Toate acuzatiile formulate de reprezentantii Chevron au fost clasate cu exceptia uneia, cea de asociere în vederea sãvârsirii de infractiuni, infractiune care, conform noului Cod penal, a fost transformatã în “asociere la grup infractional organizat” si care este de competenta Parchetului de pe lângã Tribunalul Vaslui. În comunicarea fãcutã de procurori cãtre persoanele cercetate în acest dosar, cauza a fost consideratã clasatã, motivele fiind elocvente. În schimb, procurorii au decis sanctiuni administrative, respectiv amendã în cuantum de 300 lei pentru un numãr de 27 locuitori din Pungesti, alte 12 persoane fiind amendate cu suma de 200 lei, iar una cu suma de 100 lei, în cazul altor douã persoane, cauza fiind clasatã fãrã vreo sanctiune. La prima vedere, solutia procurorilor pare favorabilã manifestantilor acuzati de Chevron pentru capete de acuzare care le-ar fi adus fi adus chiar si ani grei de închisoare, cum este cazul infractiunii de distrugere calificatã, pedepsitã cu închisoare de la 7 la 15 ani. Cu toate acestea, protestatarii au luat decizia de a contesta amenzile administrative, ei considerând cã, în fapt, nu au fãcut altceva decât sã-si apere dreptul de a trãi într-un mediu curat, neafectat de noxele folosite de compania americanã pentru fracturarea hidraulicã a sisturilor în vederea obtinerii de gaze naturale. “Dacã ne facem vinovati de ceva, acel lucru este cã tinem, poate prea mult, la tara noastrã. La nivel european sunt din ce în ce mai multe voci care contestã aceastã metodã de extragere a gazelor de sist, iar Chevron întâmpinã din ce în ce mai multe dificultãti în a-si pune în aplicare planurile. Vedem cã Scotia a spus un <<nu>> rãspicat companiei americane, la fel au fãcut-o si polonezii. Tragem sperante cã într-un viitor nu foarte îndepãrtat la fel va face si România. Pânã atunci, ne vom lupta în instantã pentru a ni se anula amenzile pe care, pe nedrept, le-am primit în urma protestului de la Pungesti, cel de pe 7 decembrie 2013.” ne-a declarat Marius, unul dintre protestatarii amendati. Si dacã vasluienii continuã sã poarte bãtãlii prin instante pentru le fi recunoscut dreptul de a lupta pentru un mediu sãnãtos, compania americanã nu mai este de gãsit dupã ce a predat sediul pe care îl avea la Centrul de Afaceri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.